Ny brunnsöverbyggnad


På Sveriges nationaldag firade vi med att bygga något typiskt svenskt 🙂 Vi byggde en ny brunnsöverbyggnad till brunnen på gården. Brunnshuset som stod där hade sen länge passerat bäst före datum och var så murket att man kunde ta bort brädorna med händerna.

Inte särskilt barnsäkert…vilket min kära mamma påpekat mer än en gång! 😉

Knappt katterna kunde sitta här uppe utan att braka igenom.

Det enda som var nåt att ha var veven och stocken inuti som man rullat upp kättingen eller repet på.

När vi för ett tag sedan fick några foton av Inger fanns ett på hur brunnen tidigare hade sett ut med och det var väldigt roligt eftersom vi då tänkt att vi skulle göra ett vanligt lock med en gårdspump på. Vi har hittat en sån pump på loftet här och tänkte därför använda den. Att få bildbevis på hur det verkligen sett ut var superkul och det blev ju flera gånger lättare att göra ”rätt”.

Här ligger stommen till den nya brunnsöverbyggnaden. Bottnen är tjärad för att hålla bättre då den står på stenarna väldigt tätt mot marken och det kommer en hel del fukt inifrån brunnen.

Vi utgick från det gamla fotografiet och bestämde oss för att vi skulle använda veven och stocken som satt i det ruttna brunnshuset, det är nog troligt att dessa tagits från den ursprungliga brunnen en gång och satts i denna. Vi mätte storleken på brunnshuset och gjorde sen den nya lika stor.

Originalet såg ut så här.

Den nya blev så här. Ganska likt och mycket finare än brunnshuset som stod där innan men framförallt säkert för barnen att vistas där nu.

Några detaljer blev annorlunda, taket på vår har andra underliggare och är flackare, vi har locklister på vår medans det ser ut som om det bara var tätt satta brädor på den gamla. Sen gjorde vi ett tankefel som gör att den gamla stocken inte passar. Vi mätte brunnshuset till 125×125 cm och sen gjorde vi stommen i de måtten men glömde ju då att där var panel utanpå. Så nu räcker inte stocken riktigt till. Vi får tillverka en ny tyvärr. Fast veven och fästet kan vi använda. Vi har även gjort ett lock för att barnen (eller katterna eller nåt annat) inte ska trilla i. Än så länge ligger locket löst men det ska fästas på nåt sätt.

Nederdelen ser på det gamla fotot ut att vara behandlat och Inger tror att hon minns att den var röd så vi kommer måla den där med faluljus. Upptill funderade vi på tjära men som Mrs Universum skrev i en kommentar tidigare blir det nog kletigt så vi kör på Roslagsmahogny och väntar sen på att överdelen grånar naturligt.

 

 

 

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

12 comments on “Ny brunnsöverbyggnad

 1. Mamma skriver:

  Nöjd mormor !! .-)

 2. Inger Björkenfors skriver:

  det är min lilla mamma med det vita förklädet.
  Inger

 3. torpsara skriver:

  En underbar bild!

 4. Hans skriver:

  Kan ni inte behålla den gamla stocker och bara sätt ett par distansbitar?
  Då har ni ju kvar orginalet

  En liten fundering. Med tanke på att stocken sitter så lågt. Kan där ha funnits en lucka eller dörr på ena sidan så att det blev lätt att ta loss en full spann med vatten?

  • Sophie skriver:

   Nja distansbitar funkar nog inte eftersom veven smalnar av ju längre in i stocken den kommer och eftersom avståndet nu blir större är hålet för stort. Distansbitar skulle nog spricka när man slår i veven. Fast det var en bra idé och fick mig att tänka att kanske kan man sätta en plugg i det gamla hålet och sen göra ett nytt som passar.

   Sanningen är nog att hålet ner i brunnen var förskjutet åt sidan så att man fick upp spannen, eller att hålet var större än det vi har gjort kanske.

 5. Erika skriver:

  Fantastiskt att få en bild på en sådan här helt vanlig, men nu så sällsynt vardagssituation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s