Det är som vackrast när det skymmer…


…eller nej det är nog lika vackert hela tiden! 🙂

Vår infart är sagolik just nu när kastanjen bildar ett blommande valv över vägen.

Ska jag vara noga är det ju kanske vår utfart eftersom fotot är taget inifrån gården men från andra hållet syns inte kastanjerna så väl eftersom det står en del lönnar där. Här ser man även att infartsvägen utgör gränsen mellan det tämjda och det vilda. På vänster sida finns det klippta gräset och det raka staketet och på andra sidan det vildvuxna, vi ska försöka få det att bli en äng där har vi tänkt oss. Det är bara en liten snutt mark som vi inte kan göra något vettigt av annars och en äng med artrik flora tycker vi är väldigt vettigt och vackert.

I hörnet vid kastanjerna finns även en syren och nu med staketet som ramar in mot vägen är där väldigt trevligt. Jag har tyckt om hörnet ända från början men vi har inte haft nåt att sitta på där. För nån månad sedan när vi letade möbler till uteplatsen som bäst hittade vi åtminstone en torpgrupp och det var precis vad jag hade tänkt mig där. Vi var på Hallänningarnas marknad i Kornhult där de har massor med trädgårdsmöbler och så stod den bara där till ett väldigt bra pris. Strax under 2000 kr för hela gruppen i obehandlad furu. Gruppen är tillverkad av Brafab. Vi hade en sån här grupp innan, en som var säkert 50 år och som jag fick av grannarna när vi bodde i första huset i Strömsnäsbruk. Den var då omålad och grå i trät och väldigt sliten men jag målade den kromoxidgrön och hade mycket olja i färgen och den blev så fin och vann väl ytterligare några år i livet. Den var dock ganska skev och nersutten och den blev bara värre och värre. När vi flyttade hit gav jag bort den till en som ville ha den till att titta på istället för att sitta på.  Nu äntligen blev det en ny och även denna blev kromoxidgrön.

Den blev superfin och står nu under kastanjen i hörnet av trädgården. Kortet här är taget innan kastanjerna slog ut men det var trevligt att sitta där redan då men nu, nu är det fantastiskt!

Tänk att de här kastanjerna är över 80 år och att de en gång gavs som betalning för att Ernst som ung arbetade som betrensare i Skåne. Vi är då innerligt glada att han planterade dem vid infarten till gården.

Det doftar så gott från syrenen och från kastanjen surrar och brummar det dovt av alla humlor som flyger mellan blommorna. Det är nästan hypnotiserande att gå in under träden och höra allt surr.

Syrenen blommar i år med mängder av klasar.

Både jag och Mats är rörande överens om att vi vill ha en doftande trädgård. Man ska känna att det finns blommor där var man än befinner sig och med vårt utgångsläge med nästan bara gräsmatta känns det som om vi har en bit dit. Syrenen är den enda doftande och blommande växt vi har just nu och jag är så glad att den finns.

 

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

7 comments on “Det är som vackrast när det skymmer…

 1. Annette skriver:

  Hej Sophie,
  Wow, så vackert, tänk att få njuta av ett så pampigt gammalt träd i sin trädgård.
  Jag undrar hur högt staketet är allt som allt? Det verkar alldeles lagom högt.
  Tack, tack
  Annette

  • Sophie skriver:

   Ja det är underbart… eller de för det är faktiskt två kastanjer, en på var sida om infarten, som bildar valvet. Staketet är ungefär 120 cm högt. Vi utgick från lite olika gamla mått vi hittade på dimensioner och annat för att få rätt på det och vi tycker själva det känns väldigt bra i höjd.

 2. Inger Björkenfors skriver:

  under den vän stra kastnjen har Kenneth och jag lekt många gånger. Vi gjorde bondgårdar av kastanjerna och satte i pinnar till ben.
  Inger

  • Sophie skriver:

   Ja det kan jag tro att det var trevligt att leka där. Det blir ju nästan som en grotta under alla grenar och blad. Jag är så glad att träden står kvar.

 3. Mamma skriver:

  Bedehackare heter det…..tänk på dina skånska rötter annars får du inte ärva nån av Ruths å Hildas bedeknivar. ”Betrensare” – de skulle vända sig….. :-))
  Men ok kastanjer och syrener är fina.

 4. Mamma skriver:

  Så svenskar fattar menar du 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s