Världens mest misslyckade trädgårdsrunda.


I förra veckan hörde jag på radio om att det under söndagen anordnades något som hette Drömrundan häromkring. Det handlade om trädgårdar och det lät väldigt intressant. Folk öppnade upp sina trädgårdar och så kunde man åka runt och besöka och få tips och inspiration eller bara njuta. När jag gick in och tittade på hemsidan visade det sig att det inte fanns några trädgårdar just i vårt närområde men det fanns några som låg ändå rimligt till. Eftersom trädgård just nu upptar en hel del av både mitt och Mats funderande så var det inte svårt att få honom intresserad av att följa med.

Vi bestämde oss för att åka till Linnés Orangeri vid Möckelsnäs utanför Älmhult. Just denna dag anordnade de dessutom Pelargondag då man särskilt kunde titta på och köpa ovanliga pelargoner. Pelargoner är ju trevliga och varken jag eller Mats hade varit där tidigare. Tyvärr var det en besvikelse. Det var en fin trädgård och orangeriet var vackert men det kändes inte alls som en gammal trädgård. Jag vet att orangeriet och allting annat också är nybyggt men att det är byggt efter gamla ritningar. Det var dock miljön runtom som var fel kändes det som. Att lägga gångar med betongsten i olika grå kulörer tyckte jag inte passade alls och skulle det vara för handikappsanpassning finns det betydligt trevligare alternativ i en miljö med ett orangeri i den stilen. Även ytorna runt om kändes oskötta med långt gräs och mycket ogräs och man kom in från baksidan (vilket var rätt håll att gå) och det första man fick se var skräp och sånt som förvarades där. Jag vet inte, området kändes inte anpassat till besökare utan mer som att de skötte sin trädgård och sen råkade det komma folk och titta. Kanske ligger det en del i det iofs för de håller, om jag förstod rätt, på att bygga upp området.

Pelargoner fanns det en hel del men inga äldre sorter alls utan bara nya hybrider som säljarna korsat fram och bytt till sig sinsemellan. Nåja tänkte vi, glass fanns så barnen blev glada och vi hade tre trädgårdar kvar vi skulle besöka. Vi körde vidare och hade inga problem att hitta avtagsvägen vi skulle in på, det hängde till och med en skylt med drömrundan där vi svängde. I vägbeskrivningen stod det sen att vi skulle följa vägen ca 1 mil och sen var vi framme. Efter ett par kilometer delade sig dock vägen och det fanns tre alternativ att ta, inga skyltar alls däremot! Vi valde den vi trodde efter den mycket dåliga karta vi skrivit ut från hemsidan men valde tydligen fel eftersom vi aldrig kom fram till någon av de tre trädgårdarna utan istället hamnade långt ut i skogen och sen fick leta oss tillbaka till Älmhult. Irriterade och hungriga stannde vi och handlade på Maxi där och sen körde vi hem. En alltigenom bortkastad eftermiddag således… 🙂


En riktigt fin gård passerade vi iallafall på vår väg till orangeriet. Här en av flyglarna.

Vilken gavel på boningshuset va?

Uthusen var inte sämre de.

Nåväl, trots bristen på inspiration har vi i helgen gjort en skalenlig ritning av hela trädgården som vi för tillfället tänker oss att den ska se ut, fast vi gjorde den redan i fredags så vår plan var väl ganska klar redan innan vi tänkte skaffa oss inspiration. Vi är väldigt överns om hur vi vill ha det men så har vi ju hunnit diskutera trädgårdsdrömmar och planer under många år men aldrig kommit så långt att vi genomfört några.

 

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s