Sommarsemester!


Vi har börjat planera vår semester i sommar. Några dagar ska vi åka iväg och den här gången har vi bestämt oss för Öland. Förrförra sommaren åkte vi till fina vännerna Sara och Per utanför Uppsala och besökte Gysinge med dem samt åkte till Kolmården på vägen hem. Både barnen och vi var jättenöjda med hela den resan.

Spännande djur, polkagrisar i Gränna, antikaffär i Vadstena, gamla maskiner, Gysinge och Storbacken – vad mer kan man begära!

I fjol åkte vi till Eksjö där vi besökte Aschanska gården (vilket vi gillade men barnen inte var så imponerade av 🙂 ) och Astrid Lindgrens Värld vilket inte någon av oss gillade nåt vidare alls. Alla tycker vi är super konstiga för alla vi pratar med tycker där är så himla trevligt men Anton tröttnade efter ett par timmar och ville åka. En del ligger väl kanske i att vi valde absoluta högsäsongen och en dag med strålande väder så det var alldels för varmt och proppfullt med folk överallt. Sen är det nog också så att Anton och Maja tyckte inte de där husen var så speciella för de är rätt vana vid gamla hus och när vi stannade för att titta på teater med Emil tyckte Anton det var onödigt för han hade ju sett det på film med den riktiga Emil. Vi hade planerat två dagar på ALV men stannade bara en halv. Vi besökte även platsen där Bullerbyn spelades in och den uppskattades mer men framförallt gården som användes som Katthult var populär. Där fanns ju lite djur och en affär med Emil inspirerade saker (många gånger billigare och i bättre kvalité än på ALV dessutom) som Anton och Maja gillade. Anton fick en täljekniv med sitt nman på som han är mäkta stolt över. Vi besökte också Qvarnarps Byggnadsvård och strosade runt i Eksjö som är väldigt vackert. Det var väl egentligen bara ALV som var en besvikelse, allra roligast, förutom Katthult, tyckte barnen det var med en helt vanlig lekplats mitt inne i Eksjö där de lekte i ett par timmar innan vi fick dem därifrån.

Fika i bilen, Aschanska husets innergård, Tant Bergs kök, Fina gator och hus i Eksjö.

Vis av våra erfarenheter bestämde vi oss för att Öland kunde passa eftersom där finns en djurpark och båda barnen älskar djur. Vi hade familjeråd i veckan och då fick alla önska vad de ville göra på semestern iår.

Antons önskemål är att titta på djur och dinosaurier, bada, åka karusell och köpa godis.

Maja vill köra en liten racerbil med blå färg och lila ratt, rita, bada, äta vid ett lila bord med lila duk och rosa stolar, få en ny kebba (keps), dansa, äta godis och åka karusell.

Mats vill hinna med att fiska och gärna köra gokart.

Jag vill gärna besöka Ölands Byggnadsvård och se vad de har och kanske köpa en eller annan av deras vackra skolplancher de säljer och besöka Ölands Örtagård .

Den här är väl vacker? Vitsippor är definitivt en av mina favoritblommor.

Jag tror nog att besöket på Ölands Djurpark kommer uppfylla de flesta av barnens önskemål, Maja kanske får ge avkall på färgkraven hon har men annars ska vi nog få ihop det så de blir nöjda. Gokart finns också på Öland.

Vi vill gärna bo på något mysigt trevligt ställe, tror det blir vandrarhem. Vi känner dock inte till Öland så väldigt bra så jag tänkte faktiskt höra om det är nån här som vet nåt som ni tror skulle passa oss. Både boende och saker man kan göra eller platser som är värda att besöka. Öland är ju inte så stort så vi kan ju förflytta oss över hela.

Annonser

16 comments on “Sommarsemester!

 1. Lindekull skriver:

  Lådbilslandet i Löttorp på norra Öland kanske faller er i smaken? Har inte varit där själv men hört kompisar vars barn gillat stället. Trollskogen på norra udden är magisk om man gillar ”knotiga” träd och sådant.

 2. Maria skriver:

  Är du intresserad av örter och växer så rekommenderar jag Kapellagården varmt. Underbart ställe.Kreativt och vackert.

 3. stella skriver:

  Till ett annat år och till andra som läser här med kombon barn/byggnadsvårdsintresserade villl jag tipsa om Kalles kamel utanför Nora. Där bor man över i ett 50talshus med orginalinredning och äter frukost i värdparets bermansgårds gårdshus från tidigt 1800tal. Glo på fina detaljer överallt.
  Man får klappa och umgås med kamelerna som går i hägn intill husen, rida. Vår hund fick vara med. Mycket trevligt värdpar!
  I närheten ligger även orten Gyttorp med centrum ritat av Ralph Erskine, väl värt ett besök.

 4. Emelie skriver:

  Jag kan rekomendera Himmelsberga museeum, som är ölands ”skansen”. Här får man ordentlig inblick i skiftesverkstekniken som är rikligt förekommande på öland. På somamren brukar de också ha en del djur, främst allmogeraser.

  Borgholms slottsruin är spännande, och Borgholms stadsmuseeum överträffade alla förväntningar i somras. Jag har varit på byggnadsvårdsläger några somrar på vita villan som ligger vid promenadstråket på landborgskanten mellan slottsruinen och drottning Victorias vilohem. Huset är tyvärr mest igenbommat, emn man kan ta en promenad förbi med härlig utsikt över Borgholm och blå jungfrun.

  Till sist en liten varning för att öland trots allt är ganska stort, men den östra vägen är finare än den västra i alla fall.

 5. Viola_T skriver:

  Eketorps fornborg med gammelsvenska djur som grisar och höns, rekonstruerade byggnader och borgmur från folkvandringstid, god arkitektur i besöksbyggnad och museum. Ölands södra udde med fyren Långe Jan OCH det vackra fågelmuseet. Kapellagården – Carl Malmstens skapelse i Vickleby. Och varför inte den intakta Gråborg i jämnhöjd med Ölandsbron. Källa gamla kyrka, radbyar på östra sidan av ön, you name it 🙂

 6. stella skriver:

  Bästa ölandstipset är för barn är djurparken, lamadjuren på väg mot Norra öland och Trollskogen. För vuxna håller jag på Capellagården, både utställningarna och örtagården.

 7. Kvasthilda skriver:

  Stora Rör skall vara fint på sommaren! Där kan man titta på rör!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s