370 staketspjälor senare…Då ser det ut så här!

Vi är supernöjda med hur staketet blev, vi har lyckats med att få det precis så som vi ville ha det. Inte för högt och inte för lågt och lagom proportioner på allt i förhållande till gården och de olika delarna, tycker vi själva iallafall. 😀


Från insidan av trädgården är det inte mindre vackert.

Jag tycker det är fachinerande hur stor skillnad det gör när trädgården får en sån här inramning. Nu är det tydligt var trädgården börjar och hagen slutar och det blir mer intimt och omslutet utan att för den skull vara ogästvänligt. Jag ser verkligen fram emot att vi gör även nästa bit mot vägen, den som löper på andra sidan grindhålet och förbi stora huset, Funderar på om jag ska gräva rabatten längs den biten nu innan eller vänta tills vi har gjort staketet och inte behöver trampa runt där mer. Ska ha en lång pionrabatt där och de pioner jag fick ifjol skulle behöva få lite bättre förutsättningar än det hörn de står i idag.


Torpet och en del av staketet. Jag tycker att Mats löste markhöjningen väldigt bra i staketet, en trappning av de olika sektionerna hade inte blivit så bra, nu böljar staketet med naturen.

Vi valde att flytta in staketet en bit här längs denna gräns jämfört med var staketet gick tidigare, det syns på fotot ovan att det ären gräns en meter utanför staketet ungefär. Tack vare att vi ändrade detta slipper vi merparten av kastanjelöven i gräsmattan, de hamnar utanför istället. Löven blir så kompakta att det inte växer nåt under dem så det blir mörkt och trist och bara jord och det ville vi inte ha i trädgården, det är ju inte direkt så att vi har liten gräsmatta heller så några kvadratmeter mindre känns inte alls som en förlust. Dessutom slipper vi ju ta upp löven om de hamnar utanför… 😀 Nu i några år får vi göra det för att bli av med kastanjeminerarlarverna men sen kan de ligga kvar. I hagen utanför kommre vi troligen att ha fåren såsmånigom och då tar de hand om allt sly som vågar sig upp hoppas jag.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

16 comments on “370 staketspjälor senare…

 1. Stella skriver:

  Jättefint!

 2. Jonas skriver:

  Mycket fint!
  Ett tips är att lägga en offerbräda av ek mellan stolparna på marken rakt under spjälorna. Då slipper man långt gräs som växer upp och spjälorna skyddas mot missfärgning och röta.

 3. Margareta Karlsson skriver:

  Det blev lyckat !! Vad duktiga ni är =)

 4. Kristina & Sofia skriver:

  Åh så fint! Ni är såna inspirationskällor =) Stor kram & trevlig helg!

 5. Sommarfågel skriver:

  Jättefint! Precis så här hade vi tänkt oss! Kul att se hur fint det ramar in gården. Ska bli spännande att se rabatten sedan. Pioner…det låter mycket vackert.

  • Sophie skriver:

   Ja jag trodde inte att det skulle göra så stor skillnad som det gör med staketet. Ser verkligen fram emot en blommande pionrabatt, håller på att planera… 🙂

 6. Mona skriver:

  Verkligen jättesnyggt! Staketet håller liksom ihop gården på ett annat sätt. Det blev verkligen fint. Gillar att det inte döljer för mycket av insynen, utan mer markerar en ram eller tomtgräns. Finns det en grind någonstans – jag tycks ha missat det? – för det där staketet inbjuder till att ha en dubbelgrind, tycker jag.

  • Sophie skriver:

   Tack! Håller med, det är liksom inte instängt och avskärmat men ändå en tydlig gräns. Det finns än så länge en liten grind mitt på staketet framför torpet men så småningom kommer det en fin dubbelgrind där staketet slutar idag längst bort mot stora huset. Grinden blir i avvikande färg och målad med linoljefärg, det ska verkligen vara en dubblegrind till! 🙂 Sen ska ju staketet fortsätta bort förbi stora huset också såklart.

 7. Fint!
  Jag skulle också vilja ha ett sånt staket men vi har en knappt synlig stenmur som ramar in trädgården och det kanske ser knepigt ut med både stenar och staket…?

  • Sophie skriver:

   Tack!

   Jag vet inte, det beror väl lite på hur mycket stengäret syns och om du tänker dig staketet innanför eller utanför. Innanför kan ju en låg nästan försvunnen stenmur bli en plantering kanske om man fyller på med lite jord uppepå och planterar växter. Har man staketet innanför muren så syns ju muren inte för er och ni har väl mest skog eller åkrar runtom. Jag tror det kan bli fint med vilket som men jag har ju inte sett muren.

 8. Annette skriver:

  Så fint det blev, vilken skillnad. O rätt proprtioner på höjd o spjälor, staketet är luftigt o fint. Vårt hus längtar verkligen efter staket också, det ser utslängt ut nu. Men det kommer så småningom det med.

  • Sophie skriver:

   Tack, proportionerna har vi tänkt mycket på så det är roligt att höra att det ser bra ut. Tycker det var en väldigt bra beskrivning att huset ser utslängt ut, precis så kändes vårt hus också innan. Staketet gör verkligen skillnad även om vi inte ramat in färdigt ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s