70-tals trädgård


Måste bara citera lite delar ur en artikel om trädgårdshistoria i senaste Gård & Torp (nr 4 2012).

Under 1960-talet och början av 1970-talet dras idén med den lättskötta trädgården till sin spets… Det räckte inte längre med en lättskött trädgård utan nu är det en i princip helt skötselfri trädgård man vill ha. Perennrabatter ansågs som alltför skötselkrävande även om rosor, framförallt moderna rabattrosor behöll sin popularitet.

Nu ansåg sig ingen vare sig behöva eller ha tid med nyttoodling men något äppelträd och några vinbärsbuskar för barnen att äta direkt av kunde man ha. Några höga insynsskyddande häckar eller avgränsande staket mot gatan var inte heller nödvändigt. Om man skulle ha någon sorts staket var det populärt med låga brunlaserade trästaket med breda spjälor som matchade de likadana trädetaljerna på huset.

Framåt 70-talet trädde ett nytt växtmaterial in som snabbt blev på modet – de vintergröna barrväxterna. De krävde ett minimum av skötsel och kunde användas som marktäckare och till häckar eller i stora buskage. Man kunde få växter med olika nyanser av grönt som skapade variation. Tyvärr hade handelsträdgårdarna inte alltid så stor kunskap om hur stort detta nya växtmaterial blev när det var färdigväxta. Det fick till följd att vissa hus fick stora planteringar som snabbt tog överhanden och likt en Törnrosahäck stängde ute inte bara insyn utan också allt ljus. Eftersom barrväxterna snabbt blev så populära ledde det till en viss överanvändning. Det kunde lätt bli lite dystert med allt barr.

Rönnbär hör 70-talet till.

Ädelcypress, tuja och krypande barr var populära under 1970-talet.

Nu lite bilder på vår trädgård…
(samtliga är mäklarens bilder utom den sista märkta)


Inte en enda rabatt så långt ögat kan nå, bara gräsmatta.


Förvildade vinbärsbuskar och lite rabarber, inga fruktträd någonstans och abslout inga spår efter nån köksträdgård.


Lågt brunt staket (visserligen utan spjälor) som matchar husets trädetaljer.


En förväxt cypress och under den en lika förvuxen och halvdöd krypande barrväxt.


Ytterligare en grupp med förväxta barrträd och krypande marktäckande sådana. Vi har ytterligare en stor sak som bara brer ut sig åt alla håll, den syns precis till vänster på fotot.


Förutom alla stora björkar har vi en stor rönn mitt framför längans gavel. Denna är vi dock rätt så förtjusta i så den ska få vara kvar.

Även om detta inte är vår smak vad gäller trädgård så kan man inte säga annat än att de verkligen anammat allt modernt och verkligen genomfört det också. Detta gäller ju inte bara på 70-talet utan även innan har de varit noga med att följa modet och göra om och modernisera. Jag måste säga att jag blev full i skratt när jag läste vad som var modernt på 70-talet… allt fanns ju i vårt trädgård, de kunde kommit hit och tagit bilderna till artikeln!

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

8 comments on “70-tals trädgård

 1. Emma Forsbacka skriver:

  Utanför vårt hus fanns så många gröna barrväxter så nära fönsterna att man knappt såg nåt annat när man tittade ut! De hade säkert varit små och söta när huset byggdes:)

 2. Älfgärdet skriver:

  Mycket likt vår trädgård när vi tog över, fast här var det typ 10000 kvm gräsmatta & 20 vinbärsbuskar :)). Skriver just nu på min kandidatuppsats som just ska handla om villaträdgården, jag har valt att fokusera på funkisen intåg, 30-40-tal. Mycket spännande! Letar bland gamla ritningar från trädgårdsarkitekter, ritningar som jag sedan ska ut & försöka spåra i verklighetens trädgårdar. Inte helt lätt men som sagt väldigt engagerad blir man 🙂

  • Sophie skriver:

   Riktigt så många kvadratmeter gräsmatta har vi inte men vi har rätt stort vi också och bara gräs och barrträd… Såg på din blogg att du skriver om trädgårdar, mycket intressant.

 3. Mamma skriver:

  Kramar mina cypresser :-))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s