Mer historia


För några veckor sedan hittade jag en grupp på FB som heter Strömsnäsbruk, som namnet antyder handlar den om just byn där vi bodde tidigare. Där delar folk med sig av berättelser och små minnen samt en hel del äldre och nyare foton från byn. Jag gick med direkt och faktiskt efter bara några dagar dök vårt första hus upp på bild. En nytagen bild visserligen men i och med detta fick jag veta lite om huset som jag inte visste innan. Jag tänkte då att det kanske fanns en grupp om Traryd också men det gjorde det inte. Jag tänkte dock att jag skulle starta en eftersom jag tycker det är så vansinnigt kul med gamla fotografier och historia om bygden förr. Tiden drog iväg och så fick jag en dag veta att det hade startats en sådan grupp så nu är jag medlem i den också.

I den gruppen lades det för några dagar sedan upp ett inlägg om en författarinna som bott i Grönö på Södregården. Eftersom jag visste att det funnits två gårdar med samma namn trodde jag att det var den andra men efter att jag skrivit och frågat insåg jag att det var vår gård det gällde och att den som bott här tidigare hette Bengt Nilsson och författarinnan var hans dotter. Vi har tidigare kommit tillbaka till 1888 då huset enligt Gods och Gårdar kom till släkten vi köpte av, längre bak har jag inte hittat nåt men jag har å andra sidan inte tagit mig tid att sitta ner och leta ordentligt. Nu i och med diskussionen på FB fick jag ett namn på den som då borde ha ägt gården innan Gustaf och Kristina Göransson köpte den.

Mycket riktigt när jag då gick in och sökte i Historiska kartor på lantmäteriets hemsida hittade jag en avsöndring som skett 1889. Efter att ha ägnat en hel kväll åt att tyda den handskrivna och svårlästa texten vet jag nu att Bengt Nilsson sålde Södregården, som senare blivit Södergården, den 6 april 1889. Årtalet felar med ett år enligt vad vi kände till innan men det kan ju dels vara fel i Gods och Gårdar och dels kan det kanske vara så att de nya ägarna arrenderade marken i nåt år innan de köpte. Jag vet inte om det är troligt.

I det dokument som finns på Lantmäteriet står att läsa att eftersom Bengt Nilsson säljer sin gård förbehåller han sig Bengtsboda för evärdelig tid (betydelse: så länge världen består) och önskar en resolution.

Vidare kan man läsa att gården säljs till Gustaf Göransson Ingershult och hans hustru Johanna Kristina Andreasdotter( i Gods och Gårdar står Andersdotter) mot en betingad köpesumma på tvåtusen kronor. Som årlig afgäld erlägges till stamhemmanet 40 l spanmål hälften råg och hälften korn som får lösas mot tre kronor.

Namnet Bengtsboda finns fortfarande med på kartorna och det är en liten gård som ligger längst bort där våra åkrar slutar, vi ser huset från gården och den styckades alltså av från Södergården när Bengt Nilsson sålde.


Här ett foto på Kristina och Gustaf.

Kristina och Gustaf Göransson var alltså de första i förra släkten som ägde Södergården. De köpte den 1889 och efter dem tog deras son Ernst Viktor Gustafsson, som är född 1877, över tillsammans med sin hustru Selma. Därefter kommer deras son Karl, född 1912, som bodde här med sin hustru Signe och sedan deras son Kenneth som bara bodde här när han växte upp och som vi köpte av.


Ernst och Selmas bröllopsfotografi, det här fotot har jag fått av Inger men jag har faktiskt hittat det inramat även här i huset. Fotot borde ju rimligen vara taget innan 1912 då deras son föddes och enligt frun till Kenneth gifte de sig 1910, året efter att stora huset byggdes.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

4 comments on “Mer historia

 1. Jonas skriver:

  Skillnader i årtalsuppgifter kan ibland förklaras av att köpet genomfördes ett år, men att de fick lagfart först senare. Lagfartsförfarandet på 1800-talet var sådant att det skulle godkännas i tinget. Tinget genomfördes bara vid enstaka tillfällen, t.ex. en gång per år och man fick snällt vänta på sin lagfart tills tinget möttes.

  • Sophie skriver:

   Ja så kan det kanske vara, fast här är det ju tvärtom. Vi hade ett tidigare årtal i Gods och Gårdar än vad köpekontraktet sa. Men jag fick veta av Inger (släktingen till ägarna) att det var just 1889 som de flyttade hit.

 2. torpsara skriver:

  Men, vem var författarinnan? Och vad skrev hon? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s