Glasverandan


Satt och tittade på bilder på huset häromdagen och det slog mig igen hur kalt det ser ut på framsidan. Visst är huset fint och det är ju verkligen inte likt sig från hur det såg ut när vi köpte men det är ju väldigt uppenbart att något saknas tycker jag. Mats har tidigare sagt att huset ser ut som en gammal skola med pardörrarna och sen tom väggyta. Faktum är ju att det inte är meningen att det ska se ut så här när vi är klara men förra sommaren när vi tog ner teglet och bytte alla fönster och taket fanns inte tid att göra allt helt färdigt och därför löste vi det med ”bara” en pardörr och panel ända fram till den sålänge. Det som saknas på framsidan är en glasveranda som verkligen kommer att förhöja utseendet på vårt hus mycket.


Idag ser det ut så här och vi tycker det syns tydligt att det är för stort utrymme över mellan dörren och fönstren, skulle det varit original skulle man haft två fönster på varje sida om dörren istället för bara ett.

Av Inger som bott här som barn och som jag berättat om innan har jag fått fler bilder än de på familjen. Hon skickade även några bilder på huset och för oss som bara haft den suddiga bilden från Gods och Gårdar samt en målad trätallrik (som jag nu vet att det var, inte porslin) så är det ju fantastiskt att kunna få de här fotona som avslöjar så mycket om gården. Vi har några foton från 50-talet och 70-talet också men de ger inte oss så mycket hjälp (men är roliga att ha och att titta på ändå) eftersom vi vill veta hur huset såg ut ännu tidigare. När vi flyttade hit trodde vi att vi visste hur glasverandan hade sett ut, att det var en ganska enkel med korspostfönster och ett extra spröjskryss i översta delen, så såg det åtminstone ut på de bilder vi hade men så en kväll när vi letade efter en spisstång i uthusen upptäckte vi att så var det inte. Här kan ni läsa om det. Vad vi då fann var en båge som uppenbarligen suttit i just en glasveranda. När vi då tittade närmre på våra bilder insåg vi att det var en sådan huset hade haft. Något hade jag grämt mig över att verandan som suttit på huset varit så enkel när det finns så många vackra med avancerade spröjsningar och så visade det sig att det ändå var just en av dessa vackra som var rätt!


Här är bågen som då ändrade allt.

Även efter att vi hittat bågen och alltså visste vilken sorts spröjs det skulle vara så var resten en gissningslek men nu med de nya fotona så tror jag vi kan återskapa glasverandan ganska så identiskt med hur den en gång såg ut. Det ska iallafall bli väldigt roligt att försöka såsmåningom.


Här en bild på Greta, Ingers mamma, när hon står vid ett träd framför huset. Här ser man glasverandan tydligt från ena hållet och plötsligt kan vi se dels hur många bågar det varit på sidorna och dels andra detaljer både på huset och i trädgården. Nästan precis där trädet står har vi också planterat ett körsbärsträd så det är ju roligt att det faktiskt stått ett träd där förut. Fotot är taget 1943.(klickbart foto)


Huset och glasverandan från andra hållet och riktigt nära så man kan se detaljer på verandan tydligt. Vilka som är på bilden vet jag inte men kortet är taget runt 1947.(klickbart foto)

Tänk vad fint det varit med grus runt huset och till och med en bänk framför även om det inte är en av de bänkar vi har i ladan. En ganska brant stentrappa och man kan till och med se hur panelen är satt i rutorna. Vi vet att verandan var klädd med linoljefärgsmålad pärlspont för vi hittade små bitar av sådan bakom den panel man lagat med när man tog bort verandan. Alltså blir det pärlspont även när vi bygger även om färgsättningen blir en annan.

Annonser

4 comments on “Glasverandan

 1. Lindekull skriver:

  Grattis till ”Månadens blogg” i senaste nr av Gård o Torp! Det är ni väl värda!

 2. Hans skriver:

  Gratulerar till omnämnandet!!
  Vad roligt att ni hittat så bra bilder på den tidigare verandan. Det ger ju en stor möjlighet att återställa den på ett sätt som ser rätt ut.
  Huset idag ser i mina ögon helt rätt ut men en veranda hade gjort det mer välkomnande.
  Funderar ni på isolerad varm veranda eller en gamaldags kall?
  Kan bara säga att en kallveranda är mycket bra för vissa krukväxter. De stortivs där under vintern. På sommaren blir det nästan för varmt.
  Ska bli spännande att se fortsättningen.
  MvH
  Hans

  • Sophie skriver:

   Tack Hans! Ja bilderna är verkligen en riktig skatt. Jag är jättetacksam till Inger som skickar dem till mig och hon hittade bloggen av en ren slump dessutom. Visst ser det bra ut utan också men som du säger hade det sett mer välkomnande ut. Vi kommer nog att göra den isolerad, fast eftersom resten av huset är oisolerat (bara timret som isolerar alltså) så blir det ju ingen tjock klumpig isolering utan nätt så det inte syns, det borde funka att få till iom att vi bygger nytt och inte ska isolera en befintlig. Vi får trolla lite med proportionerna så den ser tunn ut. 🙂 En oisolerad måste vara perfekt till pelargoner och så, jag har mina i kattvindarna som också är svala/kalla på vintern. Där har de trivts hitills iallafall, vi har ju fönster där så de får en del ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s