Koka egen färg.


Nu har jag hunnit med att koka två omgångar färg och att måla upp densamma. Två sektioner av staketet är klart. Vi började koka egen färg för några år sedan när det var dags att måla huset på Ekenäs. Det ville vi ha i faluljus och som bekant är den färgen dyr om man ska köpa den färdig.

Vi köpte en säck på 20 kilo direkt från Falu och det blir verkligen väldigt mycket billigare. Här kan ni läsa inlägget jag skrev då när vi hade testat att koka och här kan ni läsa om var vi beställde och vad vi betalade. Skillnaden blir ganska stor och då var detta ändå 2009. Priset då på faluljus låg på 500-700 kr / 10 liter och kostnaden för att koka själv var 220 kr / 10 liter. Det var alltså billigare att koka faluljus än att köpa vanlig falu rödfärg som låg på 249 kr.

Nu kollade jag upp pigmentet igen nyligen och då upptäckte jag till min fasa att FaluVapen har slutat sälja till privatpersoner sedan 1 januari 2012. Bara några månader sedan alltså. Detta beror på för liten efterfrågan påstår de. Vi som har hela resten av staketet att måla samt torpet, boden, längan och logen… Hur ska vi göra nu?

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

10 comments on “Koka egen färg.

 1. MrsUniversum skriver:

  Det där lät tråkigt. Jag har inte uppmärksammat det ännu, har en hel oöppnad säck liggande. Men framöver lär det bli märkbart 😦
  Jag beställde tidigare direkt från ”Falu Rödfärg” men kanske kan man beställa säckar genom en återförsäljare numera. har du kollat?

  • Sophie skriver:

   Nej jag har inte kollat om man kan men det står också att de bara säljer till återförsäljare i mycket begränsad omfattning. Det är riktigt synd om man inte ska kunna koka själv senare och om man köper via återförsäljare lär det ju bli ett helt annat pris.

   • Lena SW skriver:

    Såg att Klassiska byggvaror har pigment på sin hemsida. Ganska dyrt, men billigare än att köpa färdigt.

   • MrsUniversum skriver:

    Ja mellanhänder tar alltid betalt för sin tjänst. Men förhoppningsvis är ändå Falu ljusröda slamfärg billigare i sig än andra färgtyper om man kokar själv.
    Men jag tror dock att röd slamfärg mycket väl kan bli exklusiv vad det lider med pigment från världsarvet Falu koppargruva.

    • Sophie skriver:

     Ja det såklart men det borde bli billigare ändå som du skriver. Enligt hemsidan beräknar de att pigmentet som finns räcker i 80 år till och sedan får de ner och hämta mer. Enligt dem verkar det inte direkt vara någon brist alltså och det känns ju betryggande för oss men det är klart, nångång i framtiden tar det väl slut.

 2. torpsara skriver:

  Samla ihop oss och be ”någon” med företag att beställa?

  • Sophie skriver:

   Ja det är ju en smart idé. Vi kommer ju behöva några säckar själva. Det där med företag kan vi lösa om man bara får handla så det inte är bara vissa återförsäljare de menar.

 3. Lindekull skriver:

  Qvarnarps byggnadsvårdsbutik har med pigment enligt deras hemsida (http://www.qvarnarp.com/fargl.html). Det står dock inga priser med du kan ju alltid ringa och fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s