Trädäck till gammalt hus.


Vi håller på med något som är jättesvårt, iallafall rent utseendemässigt. Att få till en uteplats till ett gammalt hus utan att det ser tokigt ut är krångligt. Det passar sällan bra med klumpiga stora trädäck som ofta byggs idag. Vi vill ha något mindre men ändå fungerande att sitta på. Det kommer inte bli något tak över dels för att det då blir mer synligt och dels för att ljuset in i köket verkligen behövs så det vill vi inte skymma för.

Vi har funderat över detta sedan vi flyttade hit för det har hela tiden varit bestämt att det i hörnet utanför köket ska bli en uteplats. Det är så trevligt att kunna gå ut och sätta sig direkt utanför huset så det är värt det fast det egentligen inte är tidsenligt. Vi vill inte ha uteplatsen i marknivå utan i golvnivå inomhus, det blir en trappa ner annars från pardörren och det vill vi inte ha.

Nu är det planerat att vi ska göra ett trädäck vars bjälklag ligger på nergjutna plintar. Mats har grävt hål och ska gjuta senare idag. Plintarna kommer placeras en bit in under golvet och syns inte alls när allt är klart. Golvet blir ett lite bredare trallgolv av gran. Mats ska hyvla upp det själv. Vi kommer behandla det med roslagsmahogny som är färgad med kimrökssvart eller kanske kimröksgrå för att det ska få samma färg som granitgrunden ungefär. Då sticker det inte ut så mycket tänker vi. Bjälklaget och plintarna kommer döljas av ramar med diagonala ribbor i. Ungefär som på fotot nedan fast ribborna på diagonalen då.

För att det ska se riktigt bra ut skulle jag vilja ha dit en stolpe iallafall i hörnet av uteplatsen som den ser ut att vila på. En granitstolpe hade varit allra bäst tror jag men en putsad skulle funka också eftersom grunden troligen kommer bli putsad även om vi inte vill det och grunden på utbygget kommer att putsas i vilket fall.


Här ska uteplatsen vara, Mats håller på att gräva för plintarna.

Uteplatsen kommer inte gå ända ut till hörnet på huset och inte heller ända ut på utbygget utan stanna en liten bit innan. Det kommer att se bättre ut än att den går hela vägen. Rakt fram från dörren till köket kommer det att gå en trappa ner i trädgården. Trappan blir ungefär lika bred som dörren med foder, ca 130 cm. Runt resten av däcket kommer det att gå ett räcke. Stolpar kommer att placeras ut innan golvet läggs och sen är tanken nån modell som anknyter till tiden då huset byggdes. Vi funderar på hur pass avancerat vi ska göra det. Vi vill ha överliggare och en underliggare men sen är det formen på ribborna som är frågan…


Så här gjorde vi på huset i Strömsnäsbruk. Överliggare men ingen underliggare och enkla raka ribbor där de hade olika bredd för att ge ett lite mer arbetat uttryck.

Detta huset tycker jag behöver lite mer dekorerade ribbor för att det ska passa in. Huset kan ta mycket snickarglädje eftersom det är så stort och har stora rena väggytor, samtidigt vill vi inte att uteplatsen ska ta över helt. På den gård i Ekenäs som jag innan skrivit om fanns en fin öppen veranda som hade figursågade spjälor, frågan är om vi ska göra något sådant.


Ekenäs.

Vi har funderat på olika lösningar med kanske en trappa som löper hela vägen längs med långsidan av uteplatsen för att komma ifrån räcket men vi får inte till det riktigt. Det kommer nog bli bra så här också. Vi vill gärna att man känner sig bekväm med att sitta där och eftersom det inte är så brett kan det bli svårt att finna sig väl till rätta om man inte har ett räcke bakom ryggen när man sitter utåt.

Annonser

4 comments on “Trädäck till gammalt hus.

 1. osteromberget skriver:

  Jag håller på med ungefär samma tankearbete som ni. Vi ska bygga en ny entretrapp till vårt 20-talshus i sommar och vi har ingavettiga förlagor att utgå ifrån. Sedan har vi en altan liknande er som min sambo vill bygga pensionärskuvös av. Han har inte riktigt samma byggnadsvårdstänk som jag så det kommer nog att bli lite diskussioner om det den dag det blir dags för det projektet. Därför har jag börjat fundera på det redan nu och tackar för att jag får ta del av erat resonemang!

  • Sophie skriver:

   Nej det är svårt när man inte hittat någon inspiration som man känner är precis vad man vill ha. Vi vet ännu inte riktigt hur detta blir, det är något av en chansning som vi hoppas ska bli bra i slutändan.

 2. Lavin skriver:

  När jag funderat över sätt att slippa räcke så har mina tankar gått till upphöjda planteringar på vardera sidan av trappan. Vi har funderat på naturstensmurar, tegel eller putsat, men vi har också ett tungt stenhus där man kan göra rätt stora saker utan att det dominerar. Ett alternativ är också att bygga upp planteringen till halva höjden, och sätta en spaljé som går upp en halvmeter över altanens golv. Det mjukar också upp övergången mellan altan och mark.

  • Sophie skriver:

   Ja vi har också funderat mycket på hur man gömmer ett räcke och vi har också funderat på spaljé. Vi kommer göra nån variant på det med klätterväxter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s