Å Så Bedårande Ovanliga


I lördags cyklade jag och Anton till Traryds djurpark. Ja det finns faktiskt en djurpark här fast byn är så liten. Det finns visserligen inga exotiska utländska djur som lejon och kameler utan istället finns det några ovanliga och utrotningshotade svenska lantraser. Där finns några getter och får av olika slag, grisar , påfåglar, kaniner och sen höns.

I lördags var det just hönsen vi tittade på. Både Anton och jag är ruskigt sugna på att skaffa några hönor och en tupp. Vi ska inte göra det just nu för vi har ingenstans att ha dem och tiden räcker inte riktigt till just nu men drömma kan man ju!

20120313-204543.jpg

20120313-204450.jpg

Visst är de här väldigt fina? Tuppen är lagom stor och jättefin i färgerna men hönorna är väldigt små. Just den här buren var inte märkt så jag vet inte vad det är för ras men tuppen ser likadan ut som den i buren bredvid som enligt skylten var Åsbo.

20120313-205024.jpg

20120313-205008.jpg

Här den andra tuppen och hans hönor i buren där det stod Åsbo. De är så fina och nyfikna och verkade väldigt pigga så ÅSBO får det nog bli när det är dags.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

13 comments on “Å Så Bedårande Ovanliga

 1. Jonas skriver:

  Ja, visst är det Åsbohöns på alla bilderna. De är väldigt fina och är ju den lantras som har sitt geografiska ursprung i norra Skånes skogsbygder och därmed lämpar sig fint för er! Kan rekommendera rasen, har haft den sedan många år.

  • Sophie skriver:

   Ja just att de geografiskt hör hemma här tycker jag är bra. Hur upplever du dem, är de tama eller som Stisse skriver flaxiga och värper dåligt?

 2. Mariette skriver:

  Jättefina höns! Jag skulle tro att hönsen som kommer till er får en trevligare och mera inbjudande rastgård, det är nyfikna djur och det går att anlägga en trevlig och inspirerande rastgård för dem.

  • Sophie skriver:

   Ja de kommer ju dessutom få gå lösa en del så de komemr nog trivas fint. Ska försöka göra vårt bästa med hönsgården och se till att läsa på innan.

 3. Fina! Tuppen och hans tjejer ser precis ut som man föreställer sig att höns och tupp ska se ut 🙂
  Synd bara att deras uteplats ser så trälig ut :/

 4. Mamma skriver:

  Liknar ju Golden och hans hönor. De var av lantras men dvärghöns. Ska du inte skaffa en Kokko? 🙂

 5. Mamma skriver:

  Ps NU fattade jag varför du skrev med stora begynnelsebokstäver 🙂 Funderade på om jag skulle klaga på din anglifiering….

 6. Stisse skriver:

  Jag har haft bl a Åsbohönor under ganska många år. De är de hönor som varit minst tama och är ganska flaxiga av sig. Sedan kan de flyga rätt bra, vilket inte är att rekommendera om man har en större inhägnad utan tak… Ägg lägger de men inte så ofta och när de fått nåt ägg vill de gärna ruva. Med tillhörande humör när äggen ska tas bort!

  De hönor jag haft som varit trevligast att ha och göra med är Loman, inte vackrast kanske men trevliga. Orpington och Plymouth Rock har också varit bra, de är lite större dock.

  Lycka till i hönsbranchen!

  • Sophie skriver:

   Tack för tipsen. Låter ju inte riktigt som om rasen passar oss då. Vill ju gärna ha höns som blir tama så barnen kan hjälpa till att sköta dem och så de är trygga och stabila runt hunden och katterna.

 7. […] helst en lantras som hör hemma i bygden och då blir det Åsbo. När jag skrev om det sist här så var det en som kommenterade att de inte blev så tama, var flaxiga och inte la så mycket ägg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s