Björkarna var omtyckta av många…


Cypressen var det ingen som hade några problem med att vi tog bort men björkarna var det många som hade tveksamheter inför. Faktum är att det har vi ju haft själv. Vi vill gärna ha en lummig och ombonad trädgård och ska inte ta ner alla björkar men vi vill ta bort några stycken. Det svåra är ju att veta vilka för man kan ju inte ångra sig i efterhand.

I augusti i fjol sågade vi ner de nedersta grenarna på en hel del av björkarna för att börja med det och se hur det blev och bara det gjorde ju skillnad. Sen på allra sista grenen trillade jag ner och stukade fötterna så det var ju sådär lyckat. 😀

En av björkarna som fick sig en omgång var just den jag visade på foto igår, den som skymmer vårt hus.


Innan jag gjorde något.


Så här blev det när jag stammat upp en del och även klippt bort den markkrypande barrbusken som växte under björken.

Stor skillnad bara där och man skulle nog kunna ta yterligare lite om man vill. Just den här björken som står ytterst har vi tänkt behålla. Den som står innanför ska vi ta ner. Egentligen skulle den kanske vara bättre att behålla men vi har också tittat en del på hur kronorna ser ut och just här växte det fem stora bjökar på rad och de har inte fått så stora fria kronor utan är ganska sneda och konstigt formade. Den yttersta står lite längre från de andra och har en symmetrisk fin krona och kan passa som solitärträd. Av de här fem björkarna har vi redan fällt två direkt när vi flyttade hit, det var vi tvungna till för att kunna göra utbyggnaden och gräva ner slang för jordvärmen etc. Nu står alltså tre kvar och vi är ganska säkre på att ytterligare två kommer att försvinna. Där de står har det tidigare varit trädgårdsland och jag skulle gärna ha det här igen i närheten till köket och på rätt sida av huset så att säga. Alla bärbuskar växer här också och dem skulle jag vilja ha i närheten av resten av odlingarna.


Ett foto från när vi precis fått tillträde. Det grönskade kraftigt överallt i trädgården…


Samma björkar igen. De står liksom på rad mitt i gräsmattan också och har utgjort en gräns men det blir en tom och outnyttjad yta utanför dem som vi gärna vill ha med i trädgården.

Idag går det en väg vidare förbi gården, den är inritad med blå streck på bilden nedan, och det gör det ännu tydligare att björkarna står mitt i gräsmattan liksom. Bärbuskarna står längs med vägen längre ut och vi har tänkt att staketet som vi ska sätta upp ska få följa vägen runt gården.


Här syns träden igen men de är mycket större idag när de blivit 30 år äldre. Vägen var inte gjord då men finns idag runt hela gården.

Vägen är vår väg som går upp i skogen, den leder även till en 3G mast som står några hundra meter bort så de teknikerna använder den när de ska dit men annars är det ingen som har någon anledning att köra på vägen så där går ingen trafik.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

10 comments on “Björkarna var omtyckta av många…

 1. TorpSara skriver:

  Äh, jag är ju likadan. Björkar är vackra, å andra sidan är de stora och tar mycket vatten. Tror du inte att de funkar som vindfång också? (Det har vi nog diskuterat förr…)

  • Sophie skriver:

   Ja och jag antar att de faktiskt har planterats här just på grund av vattnet. Vi har väldigt hög grundvattennivå och från senhösten och ända fram tills en bit in på våren har vi mindre dammar i trädgården så de kanske ville minska det genom att sätta björkar. Vindfång har vi pratat om men den där raden som står hjälper inte mycket mot det. Det blåser i princip aldrig från det hållet även om det är öppen mark bortanför. Kanske var det insynsskydd för vägen ligger ju en bit bort och de hade ju altanen åt det hållet.

 2. MrsUniversum skriver:

  Åhh Torp-Sara, jag som gillar björkar just för att de dricker mycket vatten och torkar ut ”gräsmattan” så att mossa växer till sig och man slipper klippa de gräset så ofta. Sådana tomter, eller del av tomter, bara älskar jag som ser kulturhistorien i detta. Jag måste vara udda, eller hur? Men förr i tiden fanns inga täta, välklippta gräsytor på bondgårdar. Först het hörde de slott och herrgårdar, vid förrförra sekelskiftet även villaområden inspirerade av England.
  Så´n härlig markyta har vi i Universumet vid den enda björken och så försöker vi få det igen i mitt föräldrahem. Det tar tid att få till det efter att björkarna sågats ner och nya planterats. En björk kan bli 70-90 år.

  • Sophie skriver:

   Visst är det fint med björkdungar där det blir just ett torrare klimat under men här har det verkligen inte haft den effekten att det blivit torrare (jo kanske hade det ju varit ännu blötare utan björkarna förstås) och vi har ingen mossa under björkarna. Bara högt och ganska frodigt gräs. Däremot på de tomma gräsytorna där solen kommer åt har vi mer mossa och den har jag verkligen inget emot. Trots björkarna kommer vi få dränera för som det är nu har vi stora vattensamlingar i trädgården halva året och det är inte kul. Vi kommer att spara 3 av de stora björkarna men ta ner 8 stycken. Fyra av dem vi tar ner är de i den långa raden som syns på korten i inlägget och de andra fyra är de vi tog ner för nån vecka sedan. Vi sparar de två allra äldsta och största och som har fått växa fritt så kronorna är vackra samt den på slutet av raden.

   Det trista med vår trädgård är att trots att de här björkarna finns så blir det inte ombonat för de strå inte i gräsmattan utan i kanterna. Framför torpet är en stor alldeles tom gräsyta utan minsta större växt och likaså framför stora huset. Det fanns inte en enda rabatt och inte mer än spår efter en (som är fullplanterad med barrväxter idag). Inte ett enda fruktträd finns heller kvar, vi har till och med letat i hagarna runt om för vi tänkte att de kanske hade nån fruktlund en bit bort men ingenting. Därför kommer vi inom kort plantera flera fruktträd. Vi har redan satt ett äppelträd, ett körsbärsträd och ett plommonträd.

 3. MrsUniversum skriver:

  Förresten Sophie, hur får du till att bloggrollen eller ”Läsvärt”, får den senaste uppdaterade bloggen överst? Precis som Blogger-bloggar kan ordna så lätt.

  • Sophie skriver:

   Det får jag inte! Jag hade gärna haft det men de ligger bara i blandad ordning. Iallafall när jag tittar på sidan.

   • MrsUniversum skriver:

    Men de rör ju på sig… lever sitt eget liv – med hjälp av någon inställning. Det gillar jag och skulle gärna ta efter.

    • Sophie skriver:

     Men du det har jag inte tänkt på att de ändrar sig. Det beror på att jag valt att de ska visas slumpvalt i stället för efter länktitel. Alltså i widgeten (om man klickar på utseende och sen widgets och sen klickar på den widget till höger som heter länkar)kan man välja i en rullist hur de ska visas och där finns 4 alternativ.

 4. TorpSara skriver:

  MrsUniversum, min farmor hade en björkhage där vi alltid åt, och hos mamma och pappa utanför Sundsvall finns en stor del på tomten som är en björksal. Det är otroligt vackert, och romantiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s