Fyrkant eller lunett?


Det här inlägget skriver jag egentligen för Micke och Stina som har bloggen Torpet Berget. I ett inlägg för nån vecka sedan undrade de om de kanske skulle lägga till lunetter eller fyrkantiga fönster så att de kunde få till lite extra ljus till ovanvåningen. Jag funderade på hur jag skulle kunna få till ett svar i en kommentar men det blev alldeles för långt och invecklat. 🙂 Dessutom ville jag ju ha med bilder så nu blir det så här. Jag vet inte om ni förstår svamlet men lite inspirationsbilder blir det iallafall och lite tankar om fönster.Håll till godo och hoppas ni har nån nytta av mina funderingar! 😉

Vårt torp är ganska likt Torpet Berget, fast längre. Liksom det saknar vårt fönster till ovanvåningen på långsidorna. Eller iallafall i originalutförandet för på 30-40-talet nångång har man lagt till ett rektangulärt så att man får in lite ljus i hallen på ovanvåningen. Man kanske upptäckte hur praktiskt det var när man hade byggt det nya huset och där var fönster i alla kattvindarna eller så kanske man inte inredde ovanvåningen förrän då när en av sönerna skulle bo där med sin fru och då behövdes ett ljusinsläpp, det finns trots allt bara två gavelfönster på ovanvåningen annars och dagsljuset har svårt att nå ända in i hallen.


Så här ser det ut idag, man kan se det snett placerade fönstret ovanför verandan och jag tycker det ger hela fasaden ett oharmoniskt och konstigt utseende.

Jag kan sörja lite att det inte finns mindre fönster placerade ovanför de på bottenvåningen för hela fasaden ser lite tom ut och när vi sedan tagit bort verandan vilket vi kommer att göra så kommer det bli ännu mer kalt. Vi kommer inte att sätta dit några dock eftersom detta är originalutseendet och vi behöver inte ljus i kattvindarna då huset inte ska bebos permanent och det idag finns el som kan lysa upp för våra behov när vi behöver något i de förråden. Vi kommer att sätta igen det fönster som sitter idag och det är negativt för hallen men det stör för mycket på fasaden med den oproportionerliga placeringen. Jag kan verkligen förstå att man vill ha in mer ljus på en ovanvåning dock för det där lilla fönstret under takutsprånget som är enda ljuskällan i hallen på vårt torp gör STOR skillnad.

Så om vårt hus är enkelt och avskalat i exteriören så är ”Det andra Ekenäs” dess motsats. ”Det andra Ekenäs” är ett torp vi var och tittade på 2006 men aldrig köpte. Huset är väldigt likt vårt torp idag både i storlek, proportioner och planlösning, det hade dock oinredd ovanvåning förutom ett sommarrum på ena gaveln. Motsatsen mot vårt är utsmyckningarna som på det huset är många. Jag vet inte om det bara var en fråga om smak eller att de som bodde där kanske var mer intresserade av att dekorera sitt hus eller om de kanske hade mer pengar än de som byggde vårt torp en gång i tiden och ville visa det men de har verkligen inte sparats på snickarglädjen.


Här har man verkligen gått bananas i utsmyckningar och antal fönster men det är så vackert!


Detta är bästa bilden jag har rakt framifrån tyvärr. Men man ser ganska tydligt på den förra ändå hur det ser ut. Ovanför vart och ett av fönstren på bottenvånignen sitter en lunett.


Massor av fönster och lite väggyta, precis som det är modernt idag! 😉 Även på baksidan av huset sitter det lunetter ovanför fönstren på bottenvåningen.

Så lika torp och ändå så olika. Verkligen antingen eller och jag hade önskat att vi haft lite mer lull-lull på vårt torp för det är väldigt fint. Visst skulle vi kunna addera det och få det som torpet ovan men då är det inte original längre, så har det ju aldrig sett ut även om det skulle ha kunnat göra det och när vi nu gör en del utsvävningar med extreiören på stora huset vill vi hålla oss betydligt striktare på torpet mest för att det är kul att vara antikvarisk och restaurera så exakt vi kan där när möjligheten finns. Med det sagt innebär det inte att jag tycker det är fel att ta upp fönster på ett torp som vårt eller Torpet Berget för det gör verkligen stor skillnad och det skulle kunnat finnas, det är ju inte fel varken exteriört eller tidsmässigt. Vad som jag däremot tycker är väldigt viktigt är placeringen och storleken på de fönster man väljer. Det är mindre viktigt om det är lunetter eller fyrkantiga, det beror mest på smak kan jag tycka. Men att de hamnar rätt utifrån sett och att de har rätt storlek avgör helt om de kommer att se ut att höra till eller inte.

Annonser

3 comments on “Fyrkant eller lunett?

  1. […] Läs inlägget här: Södergården […]

  2. Annette/Gafsan skriver:

    Fyrkantiga fönster på gavlarna och små blindfönster ovanför de på undervåningen på långsidorna. Kan det vara en lösning? Det är ju ganska högt liv på torpet så det skulle ju verkligen passa med (blind)fönster på långsidorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s