Bakugnen/förrådet!


Stella undrade om det kanske fanns en bakugn och det har verkligen vi undrat också. Eller vi vet att det inte finns någon bakugn idag men vi tror att det kan ha funnits en men att de av någon anledning har tagit bort den. Eller att de ”bara” byggt ungefär som ute i torpet där det finns en bakugn och så har det blivit ett döutrymme istället i detta huset.

Vi trodde vi skulle hitta spår efter en igenmurad lucka när vi rev i köket men vi hittade inga tydliga spår. Sen i vintras hittade vi en bakugnslucka i boden så nu tror vi nog att det varit en bakugn från början ändå… bakugnen i torpet har ju nämligen kvar sin lucka.

Det är ett ganska stort utrymme och i hallen finns en lucka i väggen så man kan se det.


Rakt fram är köksväggen, på andra sidan om den finns spis och vedspis. Till höger syns en del av murstocken och till vänster en tegelvägg som på andra sidan möter trappan till ovanvåningen. Precis nedanför fotot finns en stor klump uppmurad av natursten som fyller hela utrymmet och är ca 1 m hög.


Här ser man själva murstocken och även den tegelvägg som fortsätter ut bredvid till höger. Den är mot arbetsrummet.

Vi förstår inte riktigt syftet med den teglade väggen mot trappan eller varför utrymmet är putsat, inte bara på murstocken vilket ju kan förklaras med att det ska bli tätt utan också de andra väggarna utom den som går mot arbetsrummet där det är rent tegel. Även bottenklumpen är putsad på flera sidor.

Intressanta teorier emottages tacksamt. Inte ens byggnadsantikvarien som var här förra våren kunde hjälpa oss på något sätt.

Annonser

4 comments on “Bakugnen/förrådet!

 1. Katrine på Linderödsåsen skriver:

  Ja, det ser lidt mystisk men også spændende ud. Er der ingen spor af sot? Ingen sorte tegel? Havde du tænkt at bakugnsluckan skulle sidde mod køkkenet eller finindgangen? Om du havde haft en gammel skånelænge, så havde åbningen på ‘Illaren’ og bakugnan været ved indgangsdøren. Der er mere interessant at læse her: http://skanskagardar.se/Illarenochdetskanskakoket.pdf. Men jeres hus er nyere og har en anden udformning, så det er ikke sandsynligt at der har været eldbänk eller sättugn tilkoblet.
  Vores bakugn er ca. 2 x 2 m i grundplan og ca. 1,8 m høj. Jeg tror at den er lidt større end vanligt (rummer 30 bröd af gangen). Jeg tænker også at det har været unødvendigt med en bakugn i nya huset, sår der var en fungerende bakugn i det gamla hus. Så mycket bröd behøves man heller ikke at bage på en gang 🙂 Jeg bager sammen med grännarne 2 gange om året, og det bliver fantastisk bröd.

  • Sophie skriver:

   Nej och vi har verkligen letat efter sot men det finns inte, å andra sidan har de ju putsat på den yta som borde varit bakugnens botten så allt sånt är väl borta. Bakugnsluckan borde varit vänd mot köket. Luckan i hallen är en efterkonstruktion gjord när det vattenburna värmesystemet drogs in på 50-talet. Jag vet att man hade den mot ingången i Skåne men inte i småländska hus vad jag vet. Just som du skriver har vi tänkt, det var ju samma släkt som bodde i båda husen så en bakugn till var helt överflödig egentligen. Jag tror kanske mest på att de byggt stora huset lika som torpet (planlösningarna är lika allt är bara större i stora huset) och då blev den ytan ”över” fast sen hittade vi ju den där luckan i uthuset…

 2. Ylva skriver:

  De kanske tänkte bygga en bakugn men upptäckte att det var onödigt innan de hade hunnit göra färdigt den…?

  • Sophie skriver:

   Ja det är möjligt, det är inte uteslutet att det faktiskt har funnits en ändå men att de tagit bort den, eller kanske ännu troligare att de byggt huset likadant som det äldre huset fast större och då blev det det här utrymmet i mitten som blev över liksom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s