Hur hög ska en kakelugn vara?


Jag letar begagnad kakelugn på nätet och det är inte lätt att hitta perfekta! Vi vill ha en rektangulär till arbetsrummet och en rund till matrummet. Den i matrummet ska placeras i ett hörn och den andra på en rak vägg. Det finns ganska många annonser ändå men mitt problem är höjden. Vi har i arbetsrummet en takhöjd på 2,6 m och i matrummet en höjd på 2,55 m. Det finns en hel del lägre ugnar på 2.20 men det är ju för lågt. Sen finns det nån enstaka som är mycket högre men de är oftast väldigt dyra och ser väldigt exklusiva ut, ugnarna i alldeles lagom höjd är det ont om.

Hur mycket lägre än taket kan man ha utan att det ser dumt ut. Skulle en kakelugn på 2,4 m vara för lågt och se nytillkommen ut eller kan det ha varit så ursprungligen. Hade man alltid kakelugnarna ända upp till taket? Måste vi ha ugnar som är runt 2,5 m höga?

Vi vill att det ser ut som om ugnarna stått där alltid och inte som att de satts dit nu i efterhand.

Annonser

12 comments on “Hur hög ska en kakelugn vara?

 1. Asta skriver:

  I vårt hus, som är ungefär av samma ålder som ert, står alla kakelugnarna kvar. Där är det mellan 5 och 10 cm mellan högsta punkt på kakelugnen och taket. Vi har bara runda som står i hörn.

 2. Emma skriver:

  Hej!
  Vi har en takhöjd på ca 2,55. Då är kakelugnarna 2,50 höga. Huset från 1928. Personligen tycker jag det är snyggare med en kakelugn som är lite högre, ser avhugget ut annars.
  Mvh Emma

 3. Cathrine skriver:

  Vi lyckades efter en massa turer få en gammal kakelugn uppsatt i vårt byggprojekt. Vi har takhöjd på ca 2.60. Det började med att jag fyndade två kakelugnar på Blocket, en rund och en kvadratisk. Han som skulle sätta upp den tyckte att den såg bra ut men … efter noggran uppmätning var den bara ca 2.20 – på tok för låg. Vi fick order om att hitta en som var minst 2.50 – suck! Några veckor sedan panik köpte vi en stor kakelugn men den var ganska trasig och smalare än den nisch som redan var murad – suck suck! Till vår stora lycka visade det sig att vår första fina kakelugns kakel och den nya risiga kakelugnens kakel hade samma nyans av vitt och hade samma storlek/vinkel på hörnen, med andra ord vi tog (naturligtvis kakelugnsmakaren) reservdels kakel från den risiga och kunde så höja vår fina kakelugn. Vi hann ju få psykbryt några gånger så den här metoden är inget jag rekommenderar. Absolut enklast är att snacka med den som ska sätta upp den tänkta kakelugnen han/hon har säkert ett nätverk med andra hantverkare som kan leverera. Det finns massor av runda vita kakelugnar på marknaden men enkla och fina vita rektangulära är det ont om. Lycka till!

  • Sophie skriver:

   Grattis!! Kanske kan man komplettera men det gäller nog att ha en del tur då också och hitta lika kakel både i färg och storlek. Vi letar vidare, rätt som det är dyker väl de perfekta upp. 🙂

 4. Johan skriver:

  Vad bra att ni ska sätta up 2 nya kakelungnar. Dem ger den bästa värma man kan ha. Kakelungnarna i mitt hus är alla 5-10 cm mindre än takhöjden.
  Lycka till, Johan

  • Sophie skriver:

   Tack för ledtråden om höjden. Jo två kakelugnar blir det samt vedspis i köket och kamin i vardagsrummet sen ska vi nog kunna hålla oss varma utan att värmepumpen går varm. 😉

 5. Lindekull skriver:

  Vi är med i samma sits gällande sökandet fast vi har nära 3 m i takhöjd så den kakelugn vi letar efter måste vara kring 2,80 m hög. Vet att jag har diskuterat höjd med någon kakelugnsuppsättare någon gång och så hög som 5-10 cm under taket tror jag inte att han sa det behövde vara. Fast visst ser det säkert bäst och mest orginal ut men 20 cm funkar säkert det med, lite beroende på krönets utformning kanske. Tycker det ser helfel ut när en kakelugn ser förkrympt ut. Jag såg det t.o.m i en annons från en kakelugnsfabrik i någon tidning nyligen.

  • Sophie skriver:

   Nej den får inte se förkrympt ut och jag tror att ju högre takhöjd man har desto mer cm kan man ha mellan tak och krön. Det blir ju mindre ändå om man inte tänker cm utan procent. Jag har sett några bilder på nätet också där nyuppsatta ugnar varit mycket lägre än taket och jag tycker det ser konstigt ut men 20 cm är kanske inte för mycket i vårt hus.

 6. Boije skriver:

  Här är det ca 10 cm mellan översta krusidullerna på kakelugnarna till taket.
  Svårt att säga om det skulle se ”dumt” ut med en låg kakelugn. Ta en bild på rummet och leta reda på en bild på en lämplig kakelugn och så klistrar du in kakelugnen i rumsfotot och ändrar storleken på ugnen eftersom, eller leta en bild som är mindre. Då får du kanske en uppfattning hur det skulle kunna se ut.
  (själv slänger jag ett öga på ungnarna här i huset var dag och gläds åt att alla är kvar!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s