Vackert? JA! Praktiskt? Nej inte direkt!


Nu har vi eldat i vår kamin i en vecka och lite till, vi är så nöjda och glada och än så länge är det roligt att elda, fast det är klart det håller väl i sig ett tag eftersom vi inte måste elda utan kan göra det bara för att vi vill. Iallafall så har vi diskuterat fram och tillbaka hur vi ska hantera veden, vi har en vedkorg och den fungerar ju bra att ta in ved i men en korg räcker inte en hel dag, knappt en halv. Det finns dåligt med plats vid kaminen att ha förvaring så vi kommer få ordna det på något annat sätt senare.

I veckan köpte jag tidningen Hem&Antik och där fanns ett uppslag med korgar för vedförvaring, kanske där fanns någon som vi kunde använda.

Kan hålla med om att det är vackert med vedkorgar men praktiskt? Knappast!


Skräpigt värre, var är det praktiska i det?

Så korg fungerar för att hämta in veden men inte för att förvara den i eftersom det smutsar ner så mycket, en annan lösning måste till alltså. Vi får fundera vidare ett tag till och under tiden får vi stå ut med skräpet. Hur har ni löst vedförvaringen brevid era kaminer, spisar och kakelugnar?

Annonser

35 comments on “Vackert? JA! Praktiskt? Nej inte direkt!

 1. Annette skriver:

  Hejsan!
  Jag har 2 korgar vid kakelugnen, en större o en mindre för stora o mindre vedträn (likadana som du visar med skräpet) med tidning i botten mot skräp-läckage. På verandan står en stooor korg som fylls på från vedboden. Om dt blir skräp vid kakelugnen ändå kan man bara borsta in det med handen under korgen tills det är dags för städ. Haha, så omständigt det låter men det funkar bra hos oss iaf.
  Annette : )

  • Sophie skriver:

   Tidning i botten var ju en riktgit smart och enkel lösning (ibland tänker man inte längre än näsan räcker 😉 ) Vårt problem annars är att vi inte har något bra ställe att ha en större vedlår eller låda stående. Vi får hitta på nåt som funkar på något sätt.

   • Annette skriver:

    Snart kommer du på det!

    Igår rotade jag fram en vanlig plastpulka o med den drar jag nu veden från uthuset. Stabilast blev det med en blå Ikea kasse som man kan knyta lite löst. Den underbara snön är som smör, pulkan flyger fram . Roligt att elda, försöker förtränga att vi har bergvärme… ; )

    • Sophie skriver:

     Ja på snön går mycket lättare. Vi har ju jordvärme men eldar så mycket vi kan för att hålla nere förbrukningen, det är dock värt mycket att slippa komma hem till ett utkylt hus när man varit på jobbet.

 2. Sven skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en korg i läder. Den saknar öppna sidor sp den skräpar inte ner. En annan fördel är att läder är ett material sim gör att du inte riskerar att skita ner dina kläder när du hämtar ved eller flyttar korgen mellan eldstäder.

 3. Carina skriver:

  Den mest praktiska vedkorg vi provat är den av återvunna bildäck. Stark, lätt, rymlig och tät. Fast kanske inte rätt stil i ert hus?
  Carina

  • Sophie skriver:

   Ja jag har sett såna och de verkar bra men jag är ju rätt petig med utseendet och även om jag tycker de är coola (speciellt att de är återvunna gillar jag) så stämmer de inte riktigt in. Men tack ändå för tipset.

 4. Mariette skriver:

  Eldar vedspis och har haft turen att hitta en sk ”vedlådskänk” som står strax intill och är fylld med ved för flera dagar.

 5. Patrik L skriver:

  Mina föräldrar använde en stor zinkbunke för att lagra veden intill kaminen. Det höll det mesta av skiten på plats. Sen bar de in veden från mellanlagringen i garaget i en plastad kasse, typ Ikea. Det kanske inte är den mest rationella hanteringen, men den håller skiten borta och fungerar när man myseldar.
  När jag själv installerar en kamin så kommer jag förmodligen att ställa en låda i hallen som rymmer ved för ca en vecka och sen ha samma zinkbunke bredvid kaminen. På så sätt har jag alltid riktigt torr ved.

  • Sophie skriver:

   Mmm en ikeakasse hade ju funkat, såna har jag till hästarnas hö just för att inte dryssla med det överallt. Vi får leta efter nån bunke eller nån annan förvaring med botten. Vi har tyvärr inte plats i hallen för ved och inte nån annanstans heller tror jag. Vi får fundera på det där ett tag.

 6. Stina skriver:

  Hej
  Det finns svarta korgar av återvunnet gummi
  de håller tätt och är ju retro. Rusta har en sådan.
  för 299 kr.
  Stina

  • Sophie skriver:

   Tack för tipset, de är coola men passar inte riktigt in och jag är ju som sagt lite för petig med utseendet ibland… både praktisk och vackert ska det vara. 😀

 7. Norrländskan skriver:

  Vid kakelugnen har vi ett jätte stort degtråg – utkarvad ur en enda stock. Vid järnspisen har vi en stor koppar gryta – koppar är billigt nu så man kan fynda en hel del.

 8. Helene J skriver:

  Vi har veden till kakelugnen i en jättefin gammal låda (eller är det ett ett kar?) som antingen har använts för att bära fiskenät, eller salta kött eller nåt i. Fin, gammal och med hel botten så åtminstone det mesta skräpet stannar i lådan. Och den rymmer ved för en veckas kakelugnseldning (men då krävs ju inte mkt ved alls till en kakelugn…) Lådan är så tjusig att jag får be sambon slänga ut en bild på vår blogg så kan du kika där:-)

  In kommer veden oftast buren i pappkassar
  😀

 9. Norrfrids Eija skriver:

  En vedlår är bästa lösningen vid varje eldstad. Blir en sittbänk samtidigt och inte svår att bygga själv!

 10. Asta skriver:

  Vi har en vedlår vid vedspisen. Inbyggd i ett skåp. Vid kakelugnen nöjer vi oss med vedkorgen. Men å andra siden räcker en korg oftast till två eldningar och vi är inte så noga av oss så vi har inte ont av att det skräpar ner lite.

  • Sophie skriver:

   Ja den har jag sett och vi funderade på nån liknande lösning till vårt kök men fick inte plats. Jag är inte överdrivet noga heller men eftersom kaminen kräver så mycket ved blir det väldigt skräpigt…

 11. Österomberget skriver:

  Vi har några flyttkartonger som vi fyller med ved och bär in i källaren då och då. Sedan går vi ner dit och hämtar riktigt torr ved i en plåtbalja, som tackochlov har en hel botten. Baljan räcker nästan till dagsbehovet såna här dagar.

  • Sophie skriver:

   Ja nånstans måste man ju ha veden i rumsvarmt så den hinner torka lite innan man använder den. Vi får se var vi kan lösa det, just till det hade ju en källare varit bra…

 12. Jonas skriver:

  En begränsning när man ska bära in ved är ju just hur mycket man orkar bära. En vedbärare (liknande korgen på din bild) fungerar bra i storlek för oss. För att lösa hanteringen så rationellt som möjligt, tycker jag det är skönt att inte behöva lasta om veden när man väl burit in den, utan att man kan bära in i samma kärl (e.dyl.) som man sedan förvarar veden i. Då är det inte så viktigt att det ryms mycket, man måste ju ändå bära in veden och regelbunden motion (frivillig/ofrivillig) är inte att förakta.

  Jag har därför valt att tillverka vedbärare efter en modell som funnits i vårt hus, men som tyvärr slitits upp. Modellen liknar din korg, men har täta sidor och är gjord av plywood. Även botten är gjord av plywood och har en kantlist längst ner, som håller en hel del av småskräpet på plats. Handtaget är formpressat och ihoplimmat av fyra lager plywood, mycket stabilt. Utsidan är målad i färger och mönster som passar in i rummet. (Eftersom vi har några olika kaminer med olika vedlängder, har jag tillverkat vedbärarna exakt så långa som är maxmått för respektive kamin, då vet man att veden går in.)

  • Sophie skriver:

   Ja just att bära in fungerar bra i korgen vi har men det går ju en hel del ved och vi måste lasta om den inomhus. Dina korgar låter smarta. Just att slippa flytta om extra gånger skulle vara uppskattat. För tillfället använder vi den ved som fanns i vedboden och det är långt ifrån allt som passar kaminen men vi hade ju inte planerat att kunna elda redan denna vintern så det fick bli som det blev annars har vi också gjort så tidigare när vi hade vedspis och vedpanna att vi klöv och kapade olika så det var anpassat för respektive värmekälla.

 13. Stella skriver:

  Vi har vedlår innanför dörren och vedhämtare i plywood, barn och vuxenstorlek med tät botten, men det blir skräpigt ändå :).
  I vedlåren låg det förutom ved! en vedhämtare i tyg med inträdd rundstav – väldigt praktisk fult sydd i tyg.
  Till den blivande rörspisen i vardagsrummet tänker jag en fin låda/koppar/zinkbunke med sytt ”foder med handtag i fint tyg” att bära veden in i. Och en typ amerikakista – full med extraved – vid väggen brevid.
  Till kökspisen kommer vi att ha en låda på hjul inunder att dra bortmot dörren, fast med 10 cm trösklar blir det ändå en hel del bärande, men kanske mindre skräp…

 14. Lindekull skriver:

  Vi har med en stor kopparbunke, typ bykkar, som står på en trefot för veden. Den rymmer ganska mycket och skräpet lägger sig fint på botten. Nu eldar vi bara under ”fredagsmyset” i vår öppna spis så den intagna veden brukar räcka ganska länge. In kommer veden i en banankartong och det funkar bra även om det inte känns så ”genuint”.
  Av de vedkorgarna som fanns i artikeln var väl de flesta mer för prydnadsved (köpta på macken?) än för daglig användning. Men visst var de snygga.

 15. Frida skriver:

  Hej!
  Jag använder en stor zinkbalja, det är hur bra som helst. Mycket går i, och allt skräp stannar i baljan. Till på köpet är det oerhört snyggt.

 16. Mimmi skriver:

  En jutesäck, Den kan man ju sy in lite och göra i storlek som man vill ha den. Funkar både att bära in veden med och är snygg att titta på. Är det sommar kan den åka ut i vedboden så man får golvytan fri.

 17. Emma Forsbacka skriver:

  Vi har byggt en öppen ”hylla” på hjul som vi drar fram till dörren och fyller med ved från skottkärra. Räcker en hel vecka och är jättesnygg om man staplar veden lite fint!

  • Sophie skriver:

   Det där lät som en väldigt praktiskt lösning Emma… synd bara att vi har minst två höga trösklar på vägen till kaminen… 🙂 Fast just det där med en högre hylla skulle funka bra i och med platsbristen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s