Frost på glasen.


På ovanvåningen har vi problem med att det smiter ut varm luft innifrån som kondenserar på det kalla ytterglaset. På ovanvåningen är alla fönster nyrenoverade och alltså täta mellan glas och båge, de är dock inte målade mer än på ytterbågens utsida för mer hann vi inte i höstas. I ytterbågen sitter ingen tätningslist och på innanbågen sitter klisterrema.

Först trodde vi att det berodde på att vi satte i innanfönstrena så sent på året att det hade samlats fukt i karmarna eller ytterbågen kanske. Sen kom vi på att eftersom vi har satt innerbågarna på gångjärn (för att ha möjlighet att öppna dem om det skulle börja brinna) så läcker det ut varm fuktig luft vid gångjärnen. Egentligen är väl tanken att man ska ha innanfönstergångjärn tillsammans med tätningslist och inte med klisterremsa som vi har. Det finns dock inte plats för tätningslist i falsen. Klisterremsan rcker inte för att klistra över gngjärnen utan då får man klistra flera lager på varandra isåfall.


Det är ju ganska vackert men inte så bra för fönstren.

Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa problemet heller för vi behöver ha gångjärnen och möjlighet att öppna och vi kan inte sätta tätningslister. På bottenvåningen där vi också har enkelfönster med lösa innerbågar men de inte är renoverade och borde läcka luft så har vi inga problem alls. Där sitter inga gångjärn dock utan fönstren är fästa med innanfönsterskruv och tätade med klisterremsor.


På vissa bågar är det MYCKET rimfrost.

Frosten sitter alltså på ytterglasets insida och när det inte är flera minusgrader blir det blött istället vilket rinner ner på bågunderstycket.

Annonser

19 comments on “Frost på glasen.

 1. Stella skriver:

  Vita pappersklisterremsor finns hos vår kontorsleverantör i 7 cm bredd.
  Finns det inte alls plats för tätningsull bara mot falsen utåt och inte mot karmen om det är trångt. Hur är stängningen på innerfönstren?
  Nu spånar jag – är det bättre ventilation allmänt därnere?

  • Sophie skriver:

   Aha bra att veta att det finns bredare. Stängningen görs med ett fällbomsbeslag på ena bågen och bladreglar på andra bågen (fast de är inte monterade som de ska ännu utan nu sitter de med små spik detta året) Jag ska testa igen med tätningslist och se om man kan lösa det på något annat sätt till våren när det ändå är dags att ta ner remsorna.

   Ventilationen borde inte vara bättre, vi har inte tagit upp några av de gamla ventilationshålen som funnits på ovanvåningen visserligen men inte nere heller.

 2. Helene J skriver:

  Bekymmer det där om det inte får plats tätningslister. Jag har alltid uppfattat att det på våra fönster som har lösa innerbågar (kattvindsfönstren) att det absolut inte räcker med klisterremsa utan det behövs list också. Så tjockt man bara kan trycka in! Vi har en fönsterbåge (kopplat 2-glas) i sovrummet som vi tätat och tätat och gjort om och tätat igen och ändå: tadaaa, tjockt med kondens/is mellan. Det är så trist när man renoverat även om det inte hinner bli skadat på en dålig säsong.

  • Sophie skriver:

   Jag och dessa är ju de renoverade bågarna, på bottenvåningen där det inte finns kondens är de inte renoverade och det var där jag ”förväntade” mig att det skulle bli problem iår.

 3. Per skriver:

  Dum fråga, men faller inte lite av poängen med gångjärnen om ni ändå klistrar igen fönstren? Vi kör utan gångjärn och i stort sett utan annan infästning av bågarna än remsorna. Ingen tätningslist någonstans, och extremt otäta ytterbågar. Ingen kondens, och garanterat dragfritt. Om det blir mycket bråttom att öppna finns nog ingen annan utväg än att krossa glaset (remsorna sitter ju rätt bra), och då kvittar det nog om bågen går att öppna eller om den helt enkelt får slitas loss. Nu har vi i och för sig bara två fönster på övervåningen, varav det ena är kopplat och därmed öppningsbart året runt. Vilket förstås är 60-talsfönstrets enda fördel…

 4. Per skriver:

  Tillägg: Fast det är klart, har man en kniv till hands går det ju rätt smidigt att skära sönder remsan. Fortfarande borde det dock vara lika enkelt att lyfta ur bågen – om den inte är skruvad förstås. Vi har sådan ”tur” att bågarna efter 100 år sitter som gjutna på sin plats, och kommer inte ur fläcken när de är klistrade.

  • Sophie skriver:

   Jo och nej! 🙂 Vi satte gångjärn från början för vi tänkte att det var smidigare att hänga på och av men sedan ångrade vi oss och valde att bara ha stift (avknipsade spik) i ytterkanterna på bågarna på nedervåningen. Stiften passar i små borrade hål i karmarna. Så hade det varit från början och det tillsamamns med innanfönsterskruv och klisterremsor samt fönstervadd har visat sig fungera ypperligt på alla bågar på nedervåningen där det inte finns tillstymmelse till fukt eller frost på glasen. Dock kan vi inte ha innanfönsterskruv på ovanvåningen där vi måste kunna öppna om nåt händer. Då valde vi gångjärnen men insåg sedan att klisterremsorna inte täcker. Jag har skurit hål i remsorna och satt de över gångjärnen men det blev inte helt tätt. Det är troligen där problemet finns för dte läcker ut varm fuktig inomhus luft. Våra fönster håller inte med bara klisterremsorna, de lossnar då av draget utifrån som vid vindväder får innanbågarna att slå lite fram och tillbaka. Vi har på ovanvåningen ett kopplat fönster kvar och det är MASSOR av kondens och frost mellan glasen på det också…:-D å andra sidan är det troligen inte renoverat nånsin och det har suttit sen 30-talet.

 5. TorpSara skriver:

  Vi har ingen fals alls men har ändå tätningslist. Jag förstår inte var den inte ryms?

 6. stella skriver:

  Har man bara en nagel till hands kan man fort nog komma ut vid händelse av brand vintertid.
  Vi har den ena innerbågen skruvad mot mittposten och båda på gångjärn, för att kunna vädra mm.

 7. MrsUniversum skriver:

  En annan aspekt – jag tycker det är vackert med isrosor!
  Jo, jag vet att svaret blir att fönsten inte mår bra. Men det är bara om det verkligen dryper vatten ner på bågen om det blir blidväder. Här har vi också rimfrost på ytterbågens insida då det är så kallt som nu. Men endast på fönstret mot vindens läsida. Inga problem med vattendroppar som förstör linoljefärgen efter 6,5 års levnad med detta. Innerbågarna är försedda med p-tätningslist av EPDMgummi (!) med uppehåll på ca 20 cm uppe och nere för att varmluft faktiskt ska ta sig in mellan rutorna. Eftersom fönstersnickerierna inte är vita har vi inga klisterremsor. Koppelskruvar håller innerbågarna på plats. Nema problema.

  • Sophie skriver:

   JA det gör jag också och hade det bara varit den där lilla kanten av frost nertill vid de kallaste dagarna hade det inte gjort mig något men nu är det mycket is och dessutom väldigt mycket fukt (vilket jag inte var så tydlig med i inlägget) Det står vatten längst ner på bågen och det har till och med möglat på några bågar. Bågarna är omåladeo ch jag vet inte om det är oljan i kittet eller bågen som gjort att det möglat eller vad men det känns inte riktigt rätt. Vi har fukt/frost i varierande grad på alla bågar på ovanvåningen. Jag är lite förundrad över att det kan vara inget över huvudtaget på något fönster nere men mycket på alla uppe… kanske är det ventilationen men jag tror mer på att vi inte fått tätt med remsorna.

 8. Louise skriver:

  En inte helt konventionell lösning, men jag provade nu i helgen att slänga in torrbollar, eller snarare torrpåsar som hette pingi (!?!) i de två fönster som inte har element under. De ligger rätt långt ner på renoveringslistan men man vill ju inte att de ska förstöras värre under tiden. Får se hur torrpåsen fungerar…. De är rätt dyra om man ska ha till alla, men de går att ”återladda”

 9. tora skriver:

  Kanske en självklarhet men om ni har otäta ytterbågar och något så när täta i innerbågar så blir det ingen kondens.

  • Sophie skriver:

   Men det är just det som är problemet, vi har otätade ytterbågar och relativt täta innerbågar (de är klistrade med klisterremsor men det drar en del just vid gångjärnen där remsorna inte täcker.)och ändå blir det kondens på ovanvåningen men inte på bottenvåningen (där vi inte har gångjärn så klisterremsorna tätar till 100%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s