GODKÄND!


Ja idag var sotaren här och som synes fick vi godkänt!

Det är så skönt och roligt att kunna elda i huset, det går inte att komma ifrån att det ger en helt annan sorts värme än värmepump eller elelement eller andra oeldade värmekällor. Detta var den fösta att bli godkänd och i sommar ska skorstenskanalerna dras (samtliga) och sen kan vi elda i vedspisen också. Efter det ska två kakelugnar muras upp, en i matsalen och en i arbetsrummet och efter det kommer vi kunna värma huset med ved på ett bra sätt som komplement till värmepumpen. Fast just nu njuter vi av kaminen och den räcker gott sålänge.


En syn som inte setts på länge här, rök ur skorstenen.

Och kaminen ser verkligen till att värma upp murstocken och det är så varmt och gott att gå upp i trappan till ovanvåningen där murstocken utgör ena väggen. Det känns bra i magen att husets ena murstock åtminstone värms nu igen, det mår huset bara bra av.

Annonser

11 comments on “GODKÄND!

 1. asumtorpstobbe skriver:

  Mysigt! Den som kunde elda ändå!

  En fråga angående det. Med dragna, menar du glidgjutna då? Ska ni i så fall göra det själva, eller ha hantverkare till det? Jag fick höra att det inte skulle vara så svårt att göra själv om man hyr släde, och det är ju rätt dyrt att få det gjort med tanke på antalet kanaler vi har.

  • Sophie skriver:

   Ja det är verkligen roligt att kunna elda äntligen!

   Ja jag menar glidgjuta och Mats har tänkt göra det själv, han har också läst på och kommit fram till att det nog inte är så svårt.

 2. Stella skriver:

  Gratulerar till att kunna elda!

  Vi lejde och drog till ett annar hus och tog in priser – det skilde mycket. Vi var tvugna att glidgjuta, rördimensionen hade blivit för klen. Och just till detta hade jag valt en erfaren hantverkare som kan just sin sak, jag tror inte att det är enkelt att få det jämnt och tätt.

  • Sophie skriver:

   Nej det är kanske sant att det inte är helt enkelt men å andra sidan är Mats väldigt händig och det är ju inte värre än att han försöker med en och skulle det inte alls fungera får vi väl ta hjälp till resterande.

   Jag lovar att det kommer dokumentation både med text och foto när det blir dags.

 3. Stella skriver:

  Ser fram emot att läsa om Mats erfarenhet framöver – gärna med bilder.

 4. Österomberget skriver:

  Så himla fint ni får det! Vi har en kakelugn och planer på att sätta in en kamin i rummet bredvid. En sprakande eld är det mysigaste som finns!

  • Sophie skriver:

   Ja verkligen. Det är en fröjd att gå förbi kaminen och känna värmen, för att inte tala om känslan när man går upp för trappan och murstocken srålar värme.

 5. Malin skriver:

  Så härligt för er! Och så stilig den är sen.
  Jag log lite åt bilden med röken från skorstenen; jag tog också en när vi fick in vår vedspis…. Det är stort och måste dokumenteras!
  Det är verkligen SÅÅÅ mycket skönare värme än annan uppvärmning.

  Ha en fortsatt mysig kväll i värmen!

  • Sophie skriver:

   Ja vi är så nöjda, det är inte varje dag man får uppleva glädje när man pulsar ut i snön för att hämta ved! 😀 Nyhetens behag lägger sig nog dock snart angående just den detaljen…

   Eldvärme är oslagbart men gjutjärnselement är inte fy skam de heller särskilt inte när de är så vackra som era.

 6. Ingrid skriver:

  Mycket mysigt att kunna elda. En fråga, är det ok att elda innan man fått papper klart från kommunen. Jag har läst att sotarens papper och kontrollplanen ska in och godkännas innan man får elda. Vi får förhoppningsvis ut sotare och man vill ju elda direkt men inte få fet böter :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s