Installerad och klar!Anslutningen blev bra tycker vi.

Nu väntar vi på sotarens godkännande. Vi hoppas att allt nu är rätt och enligt de regler och lagar som gäller så att vi kan elda i vår fina kamin. Sen kommer skorstenen troligen att behöva dras om invändigt men det får vi göra till sommaren. Den andra skorstenen, den som vedspisen är kopplad till är tät utåt men läcker mellan kanalerna så den ska dras om och risken är väl att även denna är otät, sen måste båda muras om från nocken och uppåt också.


Kaminen pryder sin plats i vardagsrummet.

Tänk så skönt det hade varit att kunna elda ändå nu under vintern och vi ser fram emot att skorstenen ska kunna bli varm igen. Det som återstår för oss är nu att måla murstocken bakom kaminen vit samt att svärta rökröret.

Annonser

10 comments on “Installerad och klar!

 1. Älfgärdet skriver:

  Jag vet inte vad det är exakt, men jag känner mig så hemma hos er! Måste ha samma ideal någonstans inom oss :). Kaminen är robust, elegant och smäcker på samma gång. Mycket vacker! Jag har faktiskt tänkt placera en liknande i vårt växthus. Sedan är jag hemma där i ert andra kök också. Vi hade också 2 kök hos oss från början, tyvärr renoverat under 70-talet, men både järnspis o marmorskiva fanns faktiskt bevarade i ett uthus. Jättebra beslut att plocka ner ert kök o spara, man vet aldrig vad framtiden bjuder.

  • Sophie skriver:

   Ja kanske det! Tycker ju om ditt hus också. Vi är väldigt nöjda med kaminen,den är precis som du beskriver den och ger fantastisk värme dessutom visar det sig. Vårt kök hade inte marmorskiva, det hade en skiva av eternitliknande material. Vi får se var köket tar vägen senare.

 2. MiaC skriver:

  Ååå vilken ljuvlig kamin, en sån skulle jag gärna vilja ha hemma =) Måste säga att jag även gillar den fina gröna tapeten som ni satt upp. Kram på dig.

 3. Inger Björkenfors skriver:

  från början stod det fina kakelugnar i rummen där nere har mina föräldrar berättat

 4. Inger Björkenfors skriver:

  från början stod det fina kakelugnar i alla rum där nere har mina föräldrar berättat.
  Inger

  • Sophie skriver:

   Ja vi har ju misstänkt att där funnits kakelugnar med tanke på husets ålder och stil. Vi ska mura upp en kakelugn i matsalen senare, du har inte möjligtvis någon aning om hur de såg ut? Det hade varit roligt att hitta nåt liknande att sätta dit igen. Jag vet att det var en brun kakelugn i det rum som vi kallar arbetsrummet som ligger i motsatta änden av huset från matsalen sett.

 5. Lindekull skriver:

  Hej! En fråga; sitter röret inmurat i väggen eller har ni en inmurningsstos inmurad så att ni kan ta bort kaminröret när sotaren kommer? Vi ska med installera en kamin i ett rum där det tidigare stått en kakelugn så rökkanalen kommer ut i rummet där murstocken och taket möts.

  • Sophie skriver:

   Röret sitter direkt inmurat i kanalen/murstocken. Man behövde ingen stos och vi tyckte dels den kostade pengar i onödan då och dels gjorde att dte såg mindre autentiskt ut. Förr gick ofta rören rakt in, iallafall på de bilder jag sett. Det man behöver tänka på är att röret ska luta från anslutningen och ner mot kaminen om det är nära taket, det får inte gå rakt ut och sen böja i 90 grader.

 6. […] ett år sedan (24 januari) var vårt vardagsrum helt klart, allt var målat och tapetserat och städat. Vi saknade ännu […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s