Köket som inte längre ska vara.


På ovanvåningen i stora huset finns ett kök. Huset har använts som två separata lägenheter under en tid och då byggdes ett kök även på ovanvåningen. Det här köket har vållat oss en hel del bekymmer ända sedan vi flyttade in eftersom vi inte funnit någon bra lösning på hur vi skulle kunna göra barnrum av det utan att riva ut det. Köket är byggt någon gång i slutet på 30-talet har jag gissat efter ledtrådar i estetik, snickerier och material etc. Vi har velat fram och tillbaka och eftersom köket är målat i sin originalfärg ännu har jag haft svårt för att förlika mig med att måla om det samtidigt som det känns som lite för mycket att kräva att något av våra barn ska bo i det som det är.


Grönflammat original och guldgult tak (lådorna där nere finns men jag har lyft ur dem, glaslådorna i ovanskåpet var borta redan när vi flyttade hit).

Jag tycker det är synd att måla över den här målningen som jag inte var speciellt imponerad av i början men som jag nu faktiskt gillar skarpt (jag tyckte det var synd att måla över även från början just eftersom den var original men nu när jag tycker om den är det ännu svårare 🙂 ) För att lösa dilemmat har vi slutligen bestämt oss för att köket ska plockas ner och sättas undan så att Maja kan få ett riktigt rum med möjlighet att möblera om, så länge köket och vedspisdelen är kvar är man väldigt låst i var möbler kan och inte kan stå. Vi sparar alltså köket någonstans och får se vad vi kan göra av det såsmåningom. Kanske borde vi sparat det på plats, kanske kommer vi ångra oss men vi vill göra ett rum som är Majas och bara hennes och inte ett rum som vi bevarat och hon får bo i så länge, hon är ju ändå bara tre år och kommer bo hemma ganska många år ännu.


Dörren till vänster leder ut i hallen, den i mitten leder in till vårt sovrum och ska sättas igen (den är inte original) och dörren längst till höger går till kattvinden som här även fungerat som skafferi.

Som av en händelse när jag nu under helgen funderat mycket över vårt gröna kök publicerade Maria ett inlägg om just grönflammat på sin blogg Karl-Eriks. Intressant att läsa tyckte jag och roligt att se fler exempel på samma måleriteknik även om vårt kök har en ”grövre” marmorering än dem hon visar på sina bilder.


Även dörren ut till hallen är grönflammad in mot rummet. Vedpsisen är bortplockad och istället installerad i vårt kök därnere.

Nu plockade vi ju bort vedspisen redan förra våren när vi gjorde om köket på bottenvåningen och vi hade funderingar då på om vi skulle röra den eller inte (vi hade ju en identisk på torpets ovanvåning vi kunde tagit också) men vi gjorde det ändå till slut. Nu i dagarna har jag fått veta av ett barnbarn till Ernst och Selma, som var de som byggde stora huset om jag förstått rätt, att hon bodde där med sina föräldrar i mitten på 1940-talet och sista gången vedspisen bakades i var 1949. Jag tycker det är jätteroligt att få veta mer om huset och är så tacksam för ledtrådarna. 🙂


Precis innanför dörren finns en liten vask installerad. Som synes ovan fanns även två kranar i köket och båda dessa var i bruk när vi flyttade in, nu är dock alla de gamla rören bortkopplade och det är bara dessa som sitter kvar.

Annons

21 kommentarer på “Köket som inte längre ska vara.

 1. Stella skriver:

  Vilket bra beslut! :).

  Klart Maja ska ha sitt rum som sitt och vem vet var hela den köksinredning ni nu sparar hamnar senare.

  Roligt att se exempel på hur olika det kan vara gröndekorationsmålat.

 2. Stella skriver:

  Vi har samma beslag här i lillhuset och till de kompletterande skåpen lät jag mig övertalas att sätta dörrknopparna lägre, men nu är det gjort.

 3. TorpSara skriver:

  Det hade förvisso varit en snygg fond till ett djungelrum… 🙂 Jag hade nog sparat det och löst det så. Lätt för mig att säga va? 😉

  • Sophie skriver:

   Jo man kunde löst det så sålänge men när de inte vill ha ett djungelrum längre då? Ska vi börja om att renovera då? Vill ju gärna ha en bas som är klar så kan man enklare göra om med tapeter och färger sedan.

   • TorpSara skriver:

    Sen gick ju det där rummet inte ens att möblera med köket kvar. Jag SA ju att det är lätt att tycka, haha! 😀

 4. Mariette skriver:

  Jag tycker flickan ska få SITT rum, ”renovering in absurdum” kan bli lite övermaga om du frågar mig. Och köket finns ju kvar…
  Roligt med språkskillnad, ovanvåning heter i mina trakter övervåning:)
  Lycka till!

  • Sophie skriver:

   Ja det är nog så jag tänker också, och vi vill inte tvinga på dem våra önskemål och funderingar kring byggande och bevarande. De ska inte behöva ”lida” för att vi byggnadsvårdar. Här kan man säga övervåning också men jag använder nog mest ovanvåning.

 5. Marie skriver:

  Jag tycker TorpSara nämner något riktigt bra, ett djungelrum! Dessutom ser bänken med all förvaring ut att kunna bli en riktig härlig pysselhörna, med bra förvaring för allt som hör det till. Men förstår samtidigt att platsbyggd förvaring inte alltid är optimal kanske.

  • Sophie skriver:

   Vi funderade på om man kunde gjort om det till skrivbord på nåt sätt och möjligheten fanns väl men på grund av inrednignen blir man väldigt låst i möbleringen av resten av rummet och jag vet hur kul jag tyckte det var att möblera om i mitt rum när jag bodde hemma.

 6. Mamma skriver:

  Du menar när du flyttade ut allt i hallen så dina bröder inte kom fram… 😉

 7. Erika skriver:

  Jag hänger på gröna-kök-vågen i bloggvärlden! Vi har också ett på övervåningen men det är lite senare än ert, mitten av 1940-talet. Vi använder rummet som sovrum och skåpen för förvaring av linne, kläder, pärmar och andra grejer. Vedspisen kom till undsättning när vi hade strömavbrott i över ett dygn, för det är tyvärr den enda eldstad som bevarats i huset.

  http://fruabergilagbo.blogspot.com/2011/09/vart-kok-i-gard-torp.html

  • Sophie skriver:

   Ja såg ert i G&T, verkligen fint. Vedspisen som var i vårt gröna kök var också den enda bevarade men den har vi nu flyttat till köket nere.

 8. Mamma skriver:

  Gröna kök…då skulle du se skafferidörren jag plockat fram bakom masonit idag. Original ljusgrön – nånstans mellan lime- och Kockumsgrön, så vacker!! Ja det är dörren du uppmärksammade mig på när vi tittade på köksbordet på vinden, hade ju glömt att jag hade den 🙂

 9. ECELIN skriver:

  Hej!

  Så märkligt att se bilderna från köket då det är exakt kopia av övervåningens kök i det hus som vi nu köpt. Exakt! Även den lilla dörren till sovrummet med knepig foder-lösning, som inte vi heller trodde var original men börjar fundera på om den trots allt är det.

  Ser med intresse fram emot hur ni tänker lösa det hela!

  • Sophie skriver:

   Vad roligt med ett identiskt kök. Vår dörr är inte original men väl ditsatt när de gjorde köket i slutet på 30-talet. Den är inklämd mellan trappan och kattvinden så den kan inte vara bredare än vad den är fast det syns mest från andra sidan väggen.

   • ECELIN skriver:

    Ja kanske vårt är det också, alltså ditsatt i efterhand. Den är också inklämd vid kattvinden och leder ut i vårt sovrum. Den kan inte heller vara bredare än vad den är…

    Vi kommer använda den gamla inredningen som arbetsbänkar i ett av uthusen som också ska renoveras. Då finns de kvar men används 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s