Uthuset


Ja vi kallar det uthuset för vi vet inte riktigt vad vi ska ge det för namn annars men efter att Mrs Universum skrivit två mycket intressanta och tankeväckande inlägg om namnen på ekonomibyggnaderna på gårdarna landet runt fick jag mig en tankeställare och känner att jag allra helst skulle vilja ha och använda de ”riktiga” namnen på alla husen här på gården. Så att de inte glöms bort även om vi ändrar användningsområde till viss del. Här kan ni läsa det första och här det andra.


Från gårdssidan.

Jag har skrivit om huset tidigare men nu har vi ägnat det lite mer uppmärksamhet i och med att vi rensade ut en hel del skräp under mellandagarna. Jag tror huset är byggt i början på 1900, ungefär samtidigt som logen byggdes på djurstallet. Närmast finns snickarboden och på hörnet invid den utedasset, efter snickarboden kommer grisastallet med två boxar och en grisapärekokargryta, därav skorstenen. I vardera box finns en dörr som grisarna kunde gå utomhus genom, det är den lägre luckan som syns öppen bortanför dörren. Den till andra boxen är på andra sidan huset. Efter grisastallet följer vedboden med dörrar åt båda hållen så man dels kunde kasta in ved och dels kunde lufta ordentligt antar jag. Längst bort troligen ett vagnslider eller nåt eftersom det finns portar mot denna sidan.


Ett äldre foto av gaveln med snickarboden och dasset.

Trädet längst till höger finns inte kvar, staketet är också borta liksom hundburarna men man kan se hur det sett ut i delar av trädgården och det är kul. Den enorma barrväxten som idag brer ut sig ända fram mot huset bort till jordkällaren finns inte alls och rönnen som idag står mitt för gavlen är inte planterad (eller har inte grott om den nu är självsådd).


Här syns både rönnen, som friserats lite och får stå kvar även om den egentligen står lite väl nära huset, och barrhiet som ska bort utan tvekan. Traktorspåren o gräsmattan är bevis på att vi fick ett infall och testade en gågn i somras helt utan resultat. Den rörde sig inte ur fläcken hur Gamle Buster än kämpade och slet.


Baksidan. Tre takplåtar har blåst ner och nocken är borta och nu börjar stommen ta stryk rejält så vi måste åtgärda det här.


Mot den bortre gaveln finns en soptipp. En hög vi inte hunnit ta itu med ännu då vi producerat en hel del material som vi varit tvungna att köra till tippen själva också.

Tanken är att vi snart ska lägga upp plåtarna och få på en nock, den är införskaffad sen ett tag tillbaka faktiskt, och sen får vi skjuta på resten ett tag till men vad ska vi kalla huset? Vad hette ett sånt här hus? Det har ju en hel del olika funktioner men bara uthus är kanske inte rätt?

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

10 comments on “Uthuset

 1. Jonas skriver:

  Hela huset måste kanske inte ha haft ett gemensamt namn. Kanske kallade benämndes bara de enskilda delarna som utgör huset?

 2. Manni skriver:

  Här i Österbotten skulle det antagligen kallats för ”uthusrad” Hälsar Manni

 3. Katrine på Linderödsåden skriver:

  I har jo næsten navngivet det allerede – ”Uthuset”. Kan være lidt svært at ændre når man allerede har vænnet sig til et navn. Med så mange funktioner i en bygning er det måske mere retvisende at benævne de enkelte funktioner – vedbod, snickerbod… Hvad med ‘Grisehuset’? Eller bare ‘Längan”?

  PS: Nydelig slipsten der ligger i soptippen.

  • Sophie skriver:

   Ja uthuset är ju ganska logiskt ändå det är mest att dte hade varit roligt att behålla det namn som funnits för att sånt inte ska försvinna.

   Allt som ligger i soptippen är inte sopor… inte i våra ögon! 😉

 4. MrsUniversum skriver:

  Jag gläds åt att byggnaden får vara kvar 🙂
  Hade de förra ägarna något ord som kan vara ”gammalt”? Vad säger man på andra gårdar i socknen? Länsmuseets antikvarier borde ha viss kunskap om sådant här.

  När du skriver ”grisapärekokargryta” blir jag riktigt glad. Sa/säger man så? Underbart hur som helst.
  (Stall säger man i min hemsocken bara om byggnaden/rummet där hästarna står, du säger ”grisastallet” .)

  • Sophie skriver:

   Ja det var frun som sa grisapärekokargryta så det heter det nog. Här kunde man säga även kostallet och dessutom stod hästar och kor ofta i samma stall eller lagård. Grisastall har vi alltid kalalt det hemma men kanske är det fel. Jag får forska lite.

 5. Mamma skriver:

  Du kanske ska fråga din mormor …för i smedjan där hon växte upp fanns också (ja den är ju det enda som står kvar) en sådan här byggnad, Först grisahus (min lekstuga när jag var liten och kokte gyttjesoppa i gamla Kockums grytor), sen ett slags förråd (kanske var det hönshus från början), sen tvättstuga och vedbod och så på gaveln ett fristående utedass.. Uppe på var en förrådsvind -där stod förresten din guldiga soffa och våndades efter flytten från slottet och innan din morfar tog sig ann den.
  Men åter till namnet på huset; jag har lite hjärnsläpp men uthuslängan eller grisalängan känns bekant iaf nåt med länga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s