Elektrifierat


Som jag skrev är vi klara med allt i vardagsrum och matrum och det innebär även strömmen. Vi har planerat elen grundligt (tror vi) och inte satt in fler uttag än vad vi behöver. I matrummet finns ett enkelt uttag under varje fönster, alltså två, och en strömbrytare vid dörren. I vardagsrummet finns tre enkla uttag under fönstren, vi satte ett extra vid det ena för att gardera oss lite eftersom de är just enkla. I vardagsrummet finns dessutom planerat för ett vanligt modernt utanpåliggande uttag med plats för fyra kontakter som sitter på väggen där vår tv ska placeras, detta kommer dock döljas i någon form av skåp. Även antennkabeln finns där så den inte kommer synas när vi är klara. Sen finns en strömbrytare vid dörren. Lamporna går bara att tända på ett ställe vardera, vi har alltså inga trappkopplade brytare. Elen fram till uttagen går dolt i bjälklaget och bakom golvlisterna men strömmen till lamporna i taket och till strömbrytarna går via kulo och i återanvända porslinsdosor.


Uttagen köpte vi för 40 kr styck i Gysinge under vår sommarsemester 2010. De låg i fyndhörnan och var av uttgående modell eller nåt sånt, alltså inget fel på dem egentligen. Vi köpte flera stycken för att ha hemma och både här och i köket har vi använt dem.

Vi har tidigare använt begagnade strömbrytare på några ställen och i utbygget har vi all ström dragen dolt och infällt så där blev det eljos retroserie renova. Nu köpte vi nya utanpåliggande strömbrytare med vred från Byggfabriken, de kommer dock ursprungligen från Manufactum. Vi funderade först på om vi skulle beställa direkt från dem men tyckte inte skillnaden i pris blev så enorm så vi struntade i det. De är verkligen fina och gedigna och det känns bra när man vrider om vredet. De kostar 475 kr styck och är knappast billiga men å andra sidan använder vi ett begränsat antal och slösar inte direkt med dem.

Strömbrytare med vred och kulokabel invid dörrfodret i matrummet. Kulokabeln är fäst med lettiklammer som är nätta och ger en snygg dragning, de som sitter på den gamla kulon i huset är likadana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s