Det lilla kaminprojektet som blev större.


Som jag berättat om tidigare så har vi hittat en perfekt kamin till vardagsrummet. Vi har också tagit upp hål i murstocken och Mats hittade rätt direkt och det var bra drag i kanalen så allting gick precis som det skulle tyckte vi. Sotaren kontaktades och inga hinder dök upp där heller.


Precis lagom på alla sätt.

Sen var det dags att skaffa ett rökrör. Vår kanal i murstocken slutar vid taket i vardagsrummet eftersom det stått en kakelugn där ursprungligen så ett rökrör ändå upp dit behövdes. Först ringde Mats runt och frågade och det fanns delar att köpa med vinklar och sotluckor och övergångar och allt men dels skulle det kosta massor med pengar och dels skulle kaminen hamna vansinnigt långt från väggen när allt var monterat och så ville vi inte ha det. Mats pappa föreslog att vi skulle tillverka själv, han har som rörmokare ofta gjort rökrör till pannor så det var inget svårt tyckte han. Sen löste Niklas, vår ständigt pålitlige hittepåare och rörmokare samt svåger, det genom att komma med smarta förslag och ha bra kontakter och material.


Ett färdigt rökrör som bara ska svärtas för att stämma helt ihop med kaminen. Passar ypperligt och kommer bli kanon.

Så långt var allt frid och fröjd men när Mats sen skulle hugga upp ytterligare lite i murstocken för att kunna passa in rökröret på rätt sätt kom ett bakslag. Av någon outgrundlig anledning (inte egentligen för det var ju så man gjorde) har det murats in ett värmerör i murstocken nedanför hålet som vi hade tagit upp. Alltså fick Mats hugga upp mycket mer än han tänkt från början och hålet blev bra mycket större än vi trodde skulle behövas, efter att hålet var upptaget sågade Mats av röret som inte är i bruk och inte har varit det på ett tag. Vi vet faktiskt inte riktigt var det går för vi har lokaliserat rören till vardagsrummet och det är inte något ställe som borde leda värme till ovanvåningen heller.


Röret är här avsågat och det är dags att börja laga igen.

Efter att Mats slitit med att ta upp hålet gav han sig även på att skrapa ner tidningspappret och tapeterna som satt kvar på murstocken, inget roligt jobb och han försökte med massor av olika sätt men det enda som fungerade var rent mekaniskt slit med en vass färgskrapa.

Mats har nu lagt på första lagret murbruk och nu väntar vi på att plåten som ska vara under kaminen ska bli klar så vi kan mura dit hela härligheten. Vi är på gång igen men projektet blev större än vad vi först trodde och det blev väldigt mycket smutsigare än vi kunnat förutse så det blev en extra omgång städning av vardagsrummet. Just på grund av smutsen och sotet är jag trots allt väldigt glad att vi hittade kaminen nu och kunde göra allt detta innan vi hade möblerat och inrett färdigt… det är inte så väldigt arbetsamt att städa ett tomt rum ändå. 🙂

Annonser

4 comments on “Det lilla kaminprojektet som blev större.

 1. Gela skriver:

  Så blir det ju ofta mer än man tänkt från början. Det jag ångrar med vår kamin är att ”rökröret” är så kort men öppningen i skorstenen är långt nere. Men brasorna brinner på bra och själva skorstenen blir varm och go. Men skulle jag göra om det så skulle jag göra rökröret högre upp för att ta tillvara värmen mer.
  Är ju lite svårt just med denna kamin att reglera luftintaget men man lär sig efter att ha eldat en tid. vår kamin eldas dagligen nu när det är kallt ute. Och vi behöver inga element eller annan värmekälla på översta våningen så det sparar myyyycket el. Och det gillar jag.

  Ha en fin fin dag/Gela

  • Sophie skriver:

   Vad roligt att ni är så nöjda med er kamin, det låter bra! Vi är nöjda med att vårt rökrör blir långt just för värmens skull, vi har ju tänkt att den ska göra nytta och inte bara vara fin. 🙂 Våra skorstenar skulle verkligen må bra av lite värme, de har stått oeldade i många år nu.

 2. Daniel Kindblad skriver:

  Hej Sophie
  Vi fick stopp av vår sotare när vi hade ingången till murstocken för nära taket. Men kanske är det annorlunda när ni har den lutningen, typ 45 grader in till murstocken.

  All lycka
  hälsningar
  Daniel

  • Sophie skriver:

   Ja jag tror att det är just vinkeln som gör skillnaden, vi pratade med sotaren innan och då skulle det vara okej men han har ju inte varit här och godkännt ännu så vi hoppas ju verkligen det stämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s