Spegeldörren i matsalen


En sån där dröm när man köper hus är ju att alla dörrar ska finnas kvar och stå nånstans eller vara överspikade med masonite. Det hör på nåt sätt till att man ska kunna hitta dörrarna och sätta tillbaka dem.

I Strömsnäsbruk i vårt första hus fanns alla spegeldörrar kvar på ovanvåningen, utan masonite, men där nere hade de moderniserat och satt in gabondörrar. Vi plockade bort dem men behöll karmarna för dörrarna var mest i vägen ändå och så hade vi bara kvar dem där uppe och köpte nya spegeldörrar till badrummet och tvättstugan. Skafferidörren var faktiskt överspikad med masonite så den tog vi fram och behöll som den var.

På Ekenäs fanns inte en enda dörr kvar i huset, istället hade man bytt till nya allmogedörrar, alltså nya spegeldörrar och de var omålade och fulla av kvistar. De blev finare när vi målade dem en vår plan var hela tiden att byta ut dem efterhand som vi renoverade. Vi hittade två originaldörrar på loftet i ladan och den ena av dem satte vi in till badrummet. Den andra lämnade vi kvar när vi flyttade för de nya ägarna att använda om de vill.

I detta huset finns alla spegeldörrar kvar, varenda en av dem, och i bara hallen fanns tre spegeldörrar och sen dessutom en innerdörr på ytterdörren så fyra dörrblad skulle samsas i det lilla utrymmet. Vårt problem här blir att de är väldigt mycket i vägen överallt och alla sitter ”åt fel håll” för oss. Vi behåller naturligtvis karmarna som de är men sen har vi ställt undan alla dörrarna efterhand i en av kattvindarna på ovanvåningen. Där får de stå och vänta, alla med masonite påspikat men det är bättre att lämna den på som skydd än att plocka av den bara för att det är kul. 🙂 Efterhand som vi har renoverat så har vi plockat fram dörrar och ställt undan för att kunna stänga av vissa rum. Nu under renoveringen med matrummet och vardagsrummet kom vi på att vi kunde vända på två av dörrarna i hallen och på så sätt få dem mer praktiskt öppnade. En strålande lösning tycker vi då vi nu slipper gömma undan alla de fina dörrarna. Det blir en dörr som kan stå öppen in i matrummet och en som kan stå öppen in i arbetsrummet sen och allt med ingrepp som är minimala för huset och helt reversibla dessutom, vi byter ju inte ens plats på karmarna utan spegelvänder bara två stycken. Sen har vi ju dessutom kvar alla tre dörrarna på ovanvåningen samtde tre vi satt i utbygget. Av de 9 originaldörrar som finns i huset kan vi alltså ha 5 framme och det känns bättre än att bara ha tre där uppe, totalt blir det 8 spegeldörrar som används mer eller mindre.


Denna sida har tidigare varit vänd in mot matrummet men vetter nu mot hallen när dörren är stängd. Vi är väldigt glada att de ”snålade” och satte masonite istället för att byta dörrarna helt när de moderniserade. De har dessutom nöjt sig med att spika bara runt kanten på masoniten och inget mitt på vilket gjort minimal möjlig skada på dörren under. Inte heller har de limmat fast masoniten vilket är otroligt jobbigt att få bort.


Mycket bättre, lite ny färg på den här så blir den perfekt. Jag började på att skrapa lite men det skräpade ner så otroligt mycket att jag bestämde mig för att skjuta på det tills jag kan ta ut dörren och göra det utomhus.


Den sida som nu vetter in mot matrummet var tidigare mot hallen.


En fin ådringsmålning dolde sig under skivan. Inte ek som jag skrev, det är väl snarare furuimitation kanske. Fernissad är den iallafall och passar ypperligt till golvet. Fast denna dörren kommer stå öppen så denna sida får vara som den är men kommer nästan aldrig att synas.

Annonser

2 comments on “Spegeldörren i matsalen

  1. Emma Forsbacka skriver:

    Härliga dörrar, vilken tur att alla fanns kvar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s