Arbetsrummets golv


Veckan började med golvbyte. Arbetsrummet befriades äntligen från de äckliga plastmattorna och linoleummattorna. Det låg 4 lager och ingen av dem har legat längre än sen -52 iallafall eftersom den understa lagts dit efter att garderoberna byggdes och jag är relativt säker på att de byggdes i samma veva som köket, vid samma tidpunkt drogs också det vattenburna systemet in så trägolvet i delar av rummet var utbytt.

Trägolvet under mattorna bytte vi alltså ut. Det blir bara ett enda golv på bottenvåningen som kommer vara kvar. Det i finhallen är enda golvet som vi kan använda och som varit använt som just trägolv tidigare. Alla de andra har varit undergolv tror jag. Så när vi nu slängt ut mattorna och Mats rivit ut trägolvet så drog han nya slangar till eluttag och sedan drog vi om telefonuttaget så vi slipper ha sladden till det hängande längs väggen på utsidan av huset.

När vi slängde ut mattorna hittade vi ett fundament till en kakelugn vid ena väggen, vi visste att där hade stått en men det är ju alltid trevligt att hitta konkreta spår. Fundamentet var gjutet och hade spruckit, när Mats sedan rev bort brädorna lossnade det helt och vi får därför gjuta ett nytt.


Här har det stått en kakelugn och där ska det stå en igen såsmåningom.


Golvet under mattorna var inte så speciellt trevligt, jag gissar att det aldrig varit menat att vara synligt.


Under brädorna låg det sågspån och en del skräp. Vi rensade bort lite musbon och fyllde på med ny spån fast det var faktiskt inte så väldigt mycket som behövde fyllas på.


Nytt fint torrt och rent spån, det ser väldigt trevligt ut att räfsa ut nytt över det gamla och gott luktar det också.


För ett år sedan såg det ut så här i arbetsrummet. Kallt och dragit och fruktansvärt påfrestande med kylan och all smuts överallt.


För ett par dagar sedan såg det ut så här. Och detta är ändå en väldigt positiv bild av rummet för det är relativt tomt och välstädat jämfört med hur det har sett ut under året.

Golvet vi valt att lägga in är 18 cm brett och av furu. Vi har köpt det hos den lilla såg vi brukar handla hos och vi kunde få längder som räckte till hela rummet så vi inte får några skarvar. Rummet är nästan 4,6 m långt och det är inte så lätt att hitta om man inte specialbeställer då nästan allt är i fallande längder idag. Efter att golvet var lagt kunde jag äntligen städa och damma av allting och flytta alla möbler som stått undanställda i vardagsrummet in till arbetsrummet istället och det blev riktigt trevligt.


Nytt fint golv och äntligen är arbetsrummet ett behagligt och framförallt rent rum att vara i även om det finns en del övrigt att önska fortfarande.


Där kakelugnen ska stå gjorde Mats en fris. Det fanns ingen tidigare men det beror troligen på att golvet varit menat att täckas av matta. Vi ska ha trägolvet synligt och då ser det bättre ut med ett snyggt avslut mot fundamentet.

Fundamentet gjöts på kvällen och är färdigt men det står en soffa över det just nu så jag kan inte ta några bra bilder. 🙂 Det här trevliga och fina höll dessutom bara en neda kväll för direkt morgonen efter bar vi alla kvarvarande brädor som legat i matrummet sen i våras dit in för att kunna börja på därinne istället.

Annonser

10 comments on “Arbetsrummets golv

 1. Stella skriver:

  Åhå, vad fint med långa golvbrädor!

 2. katrine på Linderödsåden skriver:

  Det er rigtig flot. Du venter nok med at sæbeskure til senere?

 3. TorpSara skriver:

  Är dörrhålet mellan arbetsrum och kök original? Det känns tight med en kakelugn så nära öppningen tänker jag, men nu inser jag att det kanske är garderoberna som luras?

  • Sophie skriver:

   Jo dörrhålet är original men garderoben som ger den djupa nischen är ju byggt på 50-talet och då slängdes kakelugnen ut. Det är nog garderoben som luras för det är ändå inte så nära.

 4. MrsUniversum skriver:

  Jag förstår mycket väl vilken skön känsla det är med ett fungerande golv och rum. Vet ni hur kakelugnen sett ut som stått i rummet, finns något äldre fotografi? Ska ni ha kvar garderoben som ser ut att ha kommit till senare?

  Njut av rörelsefriheten och den goda lukten av trä, mmmm. Jag känner den rakt in i min näsa 🙂

  • Sophie skriver:

   Ja det är verkligen skönt.

   Det har varit en brun kakelugn enligt förre ägarens fru. När snickaren kom hit och skulle bygga garderoberna kom han in i rummet och slog hammaren genom kaklet och sa att den här skiten ska ni väl slänga väck (har jag fått det berättat för mig) Vi har inget fotografi utan bara hörsägen.

   Gardroberna har vi bestämt oss för att spara. De ger fantastiskt mycket förvaring och jag gillar det djupa dörrhålet som blir in till köket.

 5. MiaC skriver:

  Ååå vad snyggt det blev. Måste säga att jag beundrar er som jobbar på så mycket… men det är klart vill man ha det färdigt gäller det att ligga i =) Vi håller på att renovera vårt torp, dessvärre tar det drygt 3 timmar att ta sig dit vilket innebär att renoveringen inte går speciellt fort… men skam den som ger sig =)

  • Sophie skriver:

   Tack! Det finns både nackdelar och fördelar med att bo mitt i kaoset. Så klart är det väldigt skönt att man är nära och inte behöver ge sig iväg för att kunna göra något men det är också det som ibland gör det väldigt jobbigt, man är liksom aldrig riktigt ledig oh det blir så smutsigt överallt. Fast vi tycker nog att det helt klart överväger åt det positiva att bo i renoveringen ändå. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s