Tapet ända upp eller inte?


Håller som bäst på att bestämma detaljerna inne i vardagsrummet och matrummet. Eftersom rummen kan ses som ett stort rum med ett valv mellan vill vi att de hör ihop men inte är likadana. Det ska inte vara likadana tapeter i rummen och inte i lika färger men golvet kommer bli detsamma i båda och vi kommer sätta likadana snickerier. Alltså blir de sammanbundna till viss del men de kommer inte bli som ett rum.

För tillfället är det tapeterna vi inte vet riktigt hur vi ska göra med. Vi har valt vilka tapeter vi ska ha men inte exakt hur de ska sättas. Som synes på bilden nedan har det tidigare varit målat vitt en bit ner på väggen och sedan har det suttit en bård mellan det vita och tapeten, det är just denna detalj vi inte tänkt klart kring. Jag vet inte om detta är ursprungligt för det kan sitta fler tapeter bakom, jag har inte kollat.


Väggen där vi upptäckte fukt när vi tog upp det gamla fönsterhålet. ”Tack vare” det kunde vi se hur det såg ut under tretexen som vi annars låter sitta kvar på väggarna. Här kan man se att tapeten slutat en bit ner på väggen.

Frågan är alltså om vi ska sätta tapet ända upp till taklisten som blir en svanhalsprofilerad liksom det varit ursprungligen. Det bör isåfall sitta en bård längst upp mot taklisten. Alternativet är att sätta tapet till ungefär samma höjd som på fotot och även där sätta en bård i kanten. Taklisten blir även då svanhalsprofilerad men ska den då makuleras med papper så att den blir ett med taket och det vita på väggen?

Jag undrar hur det ser om man slutar med tapeten en bit ner när fönstren uppenbarligen går högre upp. Det blir ingen enhetlig linje runt rummet men å andra sidan har det inte varit det tidigare heller eftersom tapeten på fotot satts upp innan man bytt fönster. Jag har letat efter bilder på nätet men kommer inte fram till något direkt.

Hur skulle ni göra? Jag vet att det är vi som bestämmer men lite smakråd är aldrig fel! Hur gjorde man i slutet på 1800-talet? Är det någon som vet kanske? Vi har ca 2,6 meter till taket.

I huset i Strömsnäsbruk satte vi en snedbräda som vi makulerade och målade in med takfärgen och sen tapetserade vi upp till den, det blev bra fast det fattas en bård kan jag tycka så här i efterhand. Bården ger ett så markerat avslut och det är så fint.


Genom snedbrädan blev det en liten bit av väggen som blev vit precis så som vi nu funderar på även om det här skulle bli en betydligt större bit.

Annonser

18 comments on “Tapet ända upp eller inte?

 1. Jonas skriver:

  De exempel jag har sett där det lämnats en vitmålad del av väggen har precis som du skriver en bård mellan tapetkanten och det vita. Jag har däremot aldrig sett ett så brett vitt fält, utan snarare 7-15 cm. Nåja, det kan tydligen variera. De tak jag tänker på med vitt fält har ingen taklist alls. Istället är skarven mellan tak och vägg klädd med spänd/klistrad papp. Enligt mitt tycke så bör tapeten gå ända upp till taklisten, om taklisten ska vara kvar. (Givetvis kan det sitta en bård direkt under taklisten.)

  Lycka till med beslutet!

 2. Lennart skriver:

  Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig sett ett lyckat exempel på att man ¨dragit¨ ned taket en bit på väggen, kanske om du har ett litet rum med hög takhöjd. Tycker det du föreslår själv med bård under tasklisten är bästa valet!

  Lennart

 3. Josey skriver:

  De exempel jag har sett där det lämnats en vitmålad del av väggen har precis som du skriver en bård mellan tapetkanten och det vita. Jag har däremot aldrig sett ett så brett vitt fält, utan snarare 7-15 cm. Nåja, det kan tydligen variera. De tak jag tänker på med vitt fält har ingen taklist alls. Istället är skarven mellan tak och vägg klädd med spänd/klistrad papp. Enligt mitt tycke så bör tapeten gå ända upp till taklisten, om taklisten ska vara kvar. (Givetvis kan det sitta en bård direkt under taklisten.)
  +1

 4. Norrfrids Eija skriver:

  Håller med ovanstående. att dra det vita så långt ner sänker takhöjden och därmed luftigheten! Skulle tapetsera upp till taklisten och sätta en bård!
  Eija

 5. TorpSara skriver:

  Jag håller med alla ovan. I stadslägenheter med över tre meter i tak har jag sett fina exempel på när takfärgen fått följa med ner på väggen åtskilliga tum, men då har det inte varit någon taklist, utan bården är väggens avslut och det ovanför hör ihop med taket. Detta gör man, antar jag, för att undvika den känsla av schakt som man kan få om rummet är högre än det är brett. Era rum har inte den problematiken och ska därför inte ha det vita fältet heller, utan en taklist med bård i direkt anslutning.

 6. Mamma skriver:

  Tycker också att så mycket vitt ser konstigt ut. Rummen är ju inte så stora och höga. Absolut inte nedanför fönsterna och ingen taklist där uppe utan taket måste ”välvas” då. Bra som ni gjorde i Strömsnäs i så fall.

 7. Stella skriver:

  Jag röstar för tapet mot taklist och bård – gärna en småfel- det blir oftast rätt.

 8. Lindekull skriver:

  Har ni funderat på bagettlist? Vi har det i ett av våra rum som en skiljelinje mellan tapeten och den vitmålade övre delen av väggen. Det är inte original men förre ägaren (född 1919) sa vid ett tillfälle att ”det var så man gjorde”. Vi har en hålkärlslist i det rummet och den kanske är mindre utmärkande än en svanhalslist. Nu har vi närmare 3 m i takhöjd så det gör kanske att det ser ”bättre ut” än om man, som ni, har lägre till taket.
  Tror nog att jag håller med Stella mfl. i ert fall.

 9. Mimmi skriver:

  Jag tror det blir ljust och jättevackert att dra ner takfärgen precis som det var gjort i huset.
  Det gjordes väl från början för att spara dyrt tapetpapper, men vackert är det när man kommer in i rum med nedmålat tak, och på något sätt syns tapeterna bättre.
  Gör som det har varit efter gammalt säger jag!

  /Mimmi

 10. Stella skriver:

  Fast tapeter var inte så dyrt jämförelsevis. Och i vårt ”fattiga” hus är det hur många lager som helst och ända upp.

  Är det inte flera lager hos er Sophie och det senaste som är vitmålat upptill. Man blir ju nyfiken på varför de gjort så just här – hur är de andra rummen? För tokhögt är det ju inte. Där vi bodde sist var bara kökstaket sänkt och gråmålat, fast det var lika stort som de andra rummen, och där sas det att det skulle vara så otrivsamt med högt i tak i just kök. (Fast det tycker man nog inte nu).

 11. Jonas skriver:

  Det är inte bara hög takhöjd som är anledningen till att man väljer att dra ner det vita ner på väggen. I ett av våra hus är takhöjden mycket varierande i rummen. Genom att låta det vita gå ner på väggen (utan taklist) är det mer praktiskt att tapetsera och det ser faktiskt betydligt bättre ut. Man kan då följa samma höjd i överkanten av tapeten runt hela rummet, trots att takhöjden varierar mellan 2,10-2,20. Däremot skulle jag inte gå ner så långt som bilderna ovan om det inte var väldigt högt i tak.

 12. TorpSara skriver:

  Jonas, det stämmer förvisso, Vi har likadant i köket, dock med målade väggar, men då är det ju snarare riktigt låga tak i vinda hus vi pratar om. 😀 Har ni taklist?

  I de funkislägenheter jag har bott har man också avslutat takfärgen en bit ner på väggen (max en tum), men då saknas taklist av estetiska ideal. Inget av alterantiven känns rätt här.

  • Jonas skriver:

   Nej, vi har ingen taklist. Däremot är det massor av kuloledningar dragna längst upp i hörnet mellan vägg och tak, inkl. flera porslinsdoser. Ledningarna är dragna under takpappen. Tapeten går nästan ända upp till porslinsdosernas underkant. Att dra ner taket en bit på väggen gör det helt enkelt lättare att dra utanpåliggande el på ett smidigt och faktiskt snyggt sätt. Elen syns, men är inte så iögonfallande eftersom den är i samma färg som taket, istället för att sitta utanpå tapeten.

   • Sophie skriver:

    Ahh det där är ju en smart grej. Vi kommer ju också dra kulo uppe vid taket, visserligen minimalt eftersom vi passade på att lägga ner slang till vägguttagen när golvet var uppe men det kommer ju sitta dosor ändå.

 13. Sophie skriver:

  Tack för all respons!!

 14. Anna skriver:

  Vårt hus är byggt 1912 och har 2,60 m i takhöjd. Vi har svanhalslist som är makulerad och den vita (tak-)färgen går ner 1-2 dm innan bård + tapet kommer. Vi tänker behålla samma system så långt det går. I rummen med höga pardörrar kommer det vita att gå nedanför det övre dörrfodret.

 15. […] december, 2011 av Sophie Som jag skrev om här för ett tag sedan så funderade jag på hur det hade tapetserats tidigare i husets vardagsrum och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s