Material för pappspänning.


Här kommer en lista på vad man behöver för pappspänning.

PAPP: Vi beställde vår papp på Klassiska Byggvaror och passade på att ta en hel rulle med 60 m när vi ändå beställde, den kostar 590 kr (8,50 kr/m2). Pappen är inte vit på ena sidan som en del andra som säljs som förgrundad. Pappen är 122 cm bred.

SPIK: Förutom pappen behöver man pappspik. Det finns byggnadsvårdsbutiker som säljer, bland annat Gysinge som ska ha en modell som är speciellt för pappspänning och ska vara extra bra. Jag har dock hört om den nubben att den är dålig och svår att använda. Enligt Gysinge ska man använda ca 700 spik till 25 kvadratmeter papp men i vårt fall krävdes ca 1200 spik, alltså nästan det dubbla till 13,5 kvadratmeter papp. Detta beror förstås en hel del på att man måste ha lika många spik vare sig man sätter upp en smal pappbit eller en i fullbredd och spikar man på väggar i ett litet rum med 4 dörrar blir det många små bitar som kräver många spikar. Vi hade bara två hela våder i hela rummet. För vår del hittade jag en hel låda med spikkartonger i vår snickarbod. Varje kartong innehåller 1000 förzinkade pappspik och med tanke på att i princip hela huset har både tak och väggar som är pappspända ursprungligen är det väl kanske inte så konstigt att det fanns en del spik över. En 6-7 kartonger ligger där åtminstone så vi behövde inte lägga en krona på spiken och som det står på kartongen är de av ”erkänt överlägset fabrikat”. Spiken ser som nya ut fast de troligen legat ute i snickarboden i flera decennier, här lär knappast ha pappspänts något de senaste 70 åren.


Prima pappspik som det var en fröjd att använda, det sa även Mats!

Mats tyckte att vi skulle hyrt en spikpistol men jag tyckte det var onödigt då jag redan har en! 😉 Fast även om han är snabb på att spika så var det ju drygt förstås. Det hade gått fortare med en pistol, å andra sidan hade kostnaden blivit en helt annan eftersom vi då fått köpa andra spik så i detta lilla rummet hade det inte varit värt det.

SPIKREMSA: Till spiken behöver man en spikremsa som fungerar som förstärkning. Spikremsan kan man även den köpa färdig hos exempelvis Gysinge. Gysinge är den enda butik jag hittat där man kan köpa allt material för pappspänning på samma ställe men det finns kanske fler, jag har inte letat så mycket. En rulle på 50 meter kostar hos Gysinge 85 kronor. Kanske inte jättedyrt och jag letade inte hos nån annan direkt för sen hittade jag en alldeles utmärkt instruktion från Stockholms länsmuseum, det är ett bildspel med tydliga bilder och bra råd. Där gör de spikremsor av skarvremsor för gips. Jag kollade upp vad dessa kostar hos bygghandeln och en rulle på 5 cm x 75 meter kostar 43 kronor (vilket säkert går att pressa ytterligare då jag inte köpte på billigaste butiken utan den lokala).


Såna här skarvremsor i papper kan man använda. Två rullar köpte vi så har vi hemma!

Eftersom man bara behöver remsor som är ca 2 cm breda kan man dela skarvremsan och få ut 150 meter istället. Jag delade med en helt vanlig sax och det tog en kvart ungefär att klippa upp halva ena rullen och rulla ihop det till två fina rullar. Skarvremsan har dessutom ett svagt veck på mitten vilket är toppen för då kan man följa det när man klipper. Ett annat sätt att få fram egna spikremsor är att klippa brunt omslagspapper i remsor och sedan vika detta tredubbelt.


Så här fina rullar blev det, som jämförelse har jag betalt 14 kr (och 15 minuter i tid)för 50 meter av den här.

TORRREMSOR: Nästa sak man behöver är torrremsor som man sätter över skarvarna och spikremsorna för att jämna ut väggen. Dessa tillverkar man av golvskyddspapper, remsorna ska vara i två olika bredder och vi köpte en rulle på 0,85×20 m för 20 kronor. Det går bara en bråkdel av detta eftersom man delar i smalare remsor Torremsorna sätts upp med stärkelsebaserat tapetklister så lite sånt behövs också.

PAPPHÖRN: Sista saken man behöver är hörn om man pappspänner väggar. Hörnen gör man av samma papp som man sätter på väggarna och den skärs eller klipps i ca 15 cm breda remsor som viks på längden och limmas på den redan uppspända pappen.

Allt som allt med det material vi köpt och använt för detta rum där det gick åt 14 kvadratmeter papp så kostade det oss ca 150 kronor att göra klart. Skulle jag köpt allt på gysinge hade det blivit ett helt annat pris och då hade vi landat på ungefär 1200 kr. Det lönar sig alltså att leta lite och göra en del förberedelser själv.

Annonser

9 comments on “Material för pappspänning.

 1. MrsUniversum skriver:

  Jättebra att du visar på att allt material inte måste köpas färdigt. Vi har använt spännpapp, paketpapper och nubb från spikförrådet då vi pappspänt väggar. Fungerar så bra. För övrigt fanns inte allt detta utbud då jag var med och pappspände första gången 1998.

  Bland byggnadsvårdsbutikernas försäljning vill man göra pengar på specialdetaljerna som tidigare aldrig funnits. Jämför mejeriprodukternas galet stora mängd nu jämfört med för 20 år sedan 🙂

  • Sophie skriver:

   Nej det finns onekligen en massa fördelar med att byggnadsvård blivit ”inne”. Nu när det faktiskt finns ett ganska bra utbud är det ju betydligt lättare att hitta det man söker och till ett bra pris dessutom. Ditt inlägg om pappspänning har jag också läst igenom flera gånger inför vårt arbete. Många bra tips och inspirerande bilder även där.

   Såklart försöker företagen sälja och tjäna på det men det finns ju alternativ och jag tycker lite av det roliga ligger i att faktiskt hitta andra lösningar än att bara köpa färdigt för att det finns. Lite som halvfabrikat eller inte… mycket av byggnadsvården och byggandet förr handlar/handlade om att återanvända, timmerhus som går att flytta t.ex, och att då köpa allt nytt istället för att använda det som finns är trist tycker jag.

 2. Monica Daggert skriver:

  Hej Sophie. Tror du att man kan använda vanligt täckpapp som man har när man målar? Syns verkligen inte spikremsorna när man har tapetserat klart? Som en skarv ungefär? Har blivit nyfiken på att göra detta själv då underlaget är mjuka tretexskivor o tycker gipsskivor o spackling blir för jobbigt. Har ett 40-talshus. Hälsning. Monica

  • Sophie skriver:

   Hej! Nej jag tror tyvärr inte att du kan använda den pappen, pappen måste kunna dra åt sig fukt och svälla för att det ska funka. Jag köper min papp från Klassiska byggvaror och är mycket nöjd med den, bra pris och de levererar snabbt. Spikremsorna syns inte överhuvudtaget när man är klar med tapetseringen. Efter att man spikat så sätter man ju två lager papp ovanpå som jämnar ut dem. Till de remsorna man täcker med använder jag vanlig golvskyddspapp. Den är tunnare än själva pappspänningspappen. Om man däremot målar på pappspänningen syns skarvremsorna svagt. Jag rekommenderar verkligen pappspänning, det är enkelt och billigt och blir en fantastiskt trevlig yta att tapetsera på. Det går dessutom fortare än att gipsa, spackla och slipa. I vårt matrum och finrum har vi tretex under pappspänningen och det fungerar utmärkt. Lycka till!

   • Monica Daggert skriver:

    Tack för att du svarade på mina funderingar. Nu ska jag nog göra detta i vårt sovrum, men kan jag spackla tretex om det är hål i den ( som det är på vissa ställen) efter spikhål o annat? Vore bra om man slapp plocka ner dem. Men det får bli en senare fråga, just nu håller vi på att färdigställa trappen o hallen. Jag har följt era projekt, väldigt trevligt o inspirerande. Orangeriet, oj vad fint, där fick jag blodad tand till mitt växthusdröm. Monica

 3. […] Som sagt, tips och råd om just dessa specifika tak mottages tacksamt! Allmänna råd och instruktioner om pappspänning kan jag och andra hitta bland annat hos Mrs Universum, Fru Åberg och Södergården. […]

 4. Helena Ternestedt skriver:

  Hej!
  Tack för en trevlig blogg och bra info om pappspänning! Vi ska pappspänna om en vecka och två frågor kvarstår:
  1) Måste man grunda den bruna pappspänningspappen från Kl byggvaror med linoljefärg eller liknande innan man tapetserar? Hittar motstridiga uppgifter om detta.
  2) Räcker det att limma papphörnen med cellulosabaserat tapetklister eller måste man ha benlim så som beskrivs i Sthlms läns museums bildspel (se deras hemsida)? Hur gjorde ni?
  Vore tacksam för hjälp!
  Helena

  • Sophie skriver:

   1. Vi har aldrig grundat med något utan tapetserat direkt på pappen. Det har fungerat jättebra. Jag använder cellulosa baserat tapetklister till tapeterna, det innehåller mindre vatten har jag för mig jag läst någonstans också. Det blir buckligt igen när man tapetserar för pappen sväller men det spänner upp sig igen. Nu sist var tapeten av easy-up modell och då penslade jag direkt på pappen och det funkade också. Gäller dock att inte ta klister på mer yta än våden täcker för annars hinner väggpappen svälla för mycket. 😊

   2. Vi har alltid limmat med bara sådant klister och det har funkat super till hörnen. Man ser fort om man behöver ta mer lim någonstans. Däremot nu när vi spände tak och målade med emulsionsfärg så räckte det inte med sådant klister för när vi målade släppte det i skarvarna på vissa ställen. Ska man måla bör man nog alltså ha benlim men med tapet räcker klister. //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s