Spegelskåpet


Vi började använda badrummet redan innan julen förra året, då var det dock inte alls färdigt. Många detaljer återstod men det gick åtminstone att använda, sen fortsatte vi att måla och sätta snickerier och inreda en del och samtidigt höll vi på med tvättstugan. Ganska fort vande man sig vid hur det såg ut i badrummet och sen prioriterades det inte högst att få helt färdigt. Vi har gjort lite saker efterhand, nästan som ett under blev ju till exempel kommoden under handfatet färdig nästan direkt. Kommod var ju det vi aldrig fick gjort i något av våra tidigare badrum så det var verkligen skönt att den blev av här.

Vad som däremot inte blev gjort var spegelskåpet. Våra tidigare två badrum har fått sådana som vi tillverkat själva men inte detta. Eftersom vi här verkligen byggde badrummet från grunden kunde vi bestämma utformningen helt och hållet själva. Tidigare hade vi skåp som hängde på väggen, denna gången ville jag bara ha en spegel ovanför handfatet, det är dock inte praktiskt med alla saker vi vill ha och behöver ha i badrummet och desutom helst lättillgängliga. Vi planerade därför in ett infällt skåp där själva skåpet sitter inne i väggen och spegeln utgör lucka.


Redan när vi byggde stommen till duschväggen fanns skåpet med i planeringen.


Råspont och gips samt tätskikt uppe och skåpet syns tydligare.


Pärlsponten på plats och målad.

Efter att vi kommit så här långt var det dags att göra ett skåp. Vi gjorde en lös låda som passade i hålet i väggen, i lådan satte vi två hyllplan och så satte vi en ram runt om som döljer kanten mellan hålet och lådan. Skåpet målades sedan i samma färg som väggarna och sattes i löst i hålet så länge.


Så här såg det ut omålat.


Målat smälter det in betydligt bättre. Detta fotot är taget i början av mars… efter det har det hänt INGENTING!

Förrän nu! Nu äntligen blev det av att vi gjorde klart. Det har varit riktigt opraktiskt att inte ha en dörr med spegel på skåpet, vi har istället haft en lös spegel ståendes på handfatet vilket varit både fult och krångligt. Man har fått böja sig för att se i den och den har blivit nerstänkt konstant. Men nu är det slut med det!

Jag ville som sagt att det skulle se ut som om det bara hänger en spegel på väggen och vi har funderat fram och tillbaka en del på olika lösningar. Slutligen kom vi fram till att vi skulle hyvla upp en profil och göra en enkel träram och i den sätta en spegel, när Mats nu började på det och höll på att ställa in hyvelstålen tog jag en tur ut i torpet. Där råkade jag titta på en stor trave gamla tavlor som står där. Tavlor som vi burit ut innifrån stora huset för ett tag sedan. Då kom jag på att vi kanske kunde ta en sån ram och såga sönder och göra en i rätt storlek av. När jag letade efter fina profiler på ramarna dök jag på en tavla som såg ut att vara ganska lagom stor så vi bestämde oss för att testa med den och se hur mycket den behövde justeras. Det visade sig att det inte behövdes alls. Den passade utmärkt som den var. Det enda vi behövde göra var att ta ur motivet och sätta i en spegel istället.


Den här stackars mannen fick maka på sig men han ser ut att vara en vänlig och förlåtande själ. 😉


Passar utmärkt med små justeringar bara.

Efter att Mats satt gångjärn och fixat så slipade jag ramen så det mesta av guldfärgen försvann, sedan grundade jag med ljusgul linoljefärg i två strykningar och laserade sedan med samma linoljelasyr som på kommoden.


Grundat.


Laserat och monterat. Jag lackade ramen med halvmatt lack två gånger för att ytan skulle bli tåligare. I spegeln syns tavlan med svanarna på motsatta väggen, den ramen ser nästan likadan ut men är gammal.


Fiffigt fiffigt! Det behövs ingen knopp, man tar bara runt kanten av ramen. I skåpet sitter ett vanligt magnetlås som håller luckan stängd.


Det blev riktigt bra tycker vi själva. Vi är verkligen nöjda och badrummet är väldigt nära att vara helt klart! På väggen hänger två fina gamla tennljusstakar som jag fått av en snäll granne.

Annonser

9 comments on “Spegelskåpet

 1. Stella skriver:

  Vad smart! (å snyggt), får man stjäla idén rakt av? / Stella

 2. Niclas skriver:

  Riktigt snyggt gjort!

 3. Bosse skriver:

  Det där såg grymt snyggt ut, om man vill ha den traditionella stilen vilket verkar passa ert hus utmärkt!

 4. Sophie skriver:

  Underbart! Ni är verkligen hur duktiga som helst!

 5. Fru Åberg skriver:

  Kul att se min egen fantasi förverkligad! Tänkte på samma lösning i vårt badrum men det gick inte att bygga ut väggen så mycket som det skulle behövas.

  Vad superbra det blev!

  • Sophie skriver:

   JA jag har också velat ha det såhär länge men inte haft möjligheten så jag är glad att det blev av nu och att det blev så bra som jag trodde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s