Takbyte.


Jag har redan visat delar av taket omlagt men hela är klart och det förtjänar verkligen lite mer utrymme. Papptaket som låg under betongpannorna var på det stora hela i väldigt bra skick.


Omläktat men man ser den ursprungliga taktäckningen och hur fin den är trots att den legat på huset i över 100 år.

Fast även om listtäckningen i stort var bra fanns det som sagt en del skador.


Företrädesvis var skadorna i nederkanten av taket vid takfoten och i svinglarna. På fyra av ”facken” vid kuporna fick vi byta ut all pärlspont då den var genomrutten och man såg igenom den.

Mats hyvlade upp likadan pärlspont så ingen människa kommer se nån skillnad när allt är målat, det hade redan innan lappats en gång men då genom att man hade lagt ett nytt lager brädor (fasspont) under de gamla och fäst dessa med små lister på takfötterna. Vi upptäckte inte detta förrän vi rev så man får väl säga att det var en ok lagning, vi hade ju dock möjlighet att laga ovanifrån när vi ändå tog bort pannorna och läkten så nu ser det ut som det gjorde från början.


En musfamilj hade byggt bo i ett hörn av taket, faktiskt föll det ner en mus från taket bra några dagar innan vi rev ner det och Mats som nästan fick den på sig undrade hur den hamnat där uppe men det förstod vi ju när vi hittade boet.


Den gamla läktningen.

Precis som vi har gjort hade man förra gången lagt bärläkten direkt på trekantslisterna men man hade slarvat med skarvningen och gjort dem lite varstans med klossar och brädstumpar vilket gjorde att det fanns flera ställen där det kunde samlas smuts och bös under pannorna och detta binder fukt. Mats och Jocke har varit noga med att se till att det inte finns några ställen på taket där skräp nu kan fastna och det hjälper tegeltaket att torka upp och luftas och det gör att pappen mår bättre. Det ställe på taket där Mats trampade igenom in i en av kattvindarna var rakt ovanför där vi hittade mögel på väggen i vardagsrummet så i och med att vi nu lagat den läckan kan vi känna oss trygga med att vi åtgärdat orsaken till problemet och det är ingen fara att renovera rummet när det blir dags.


Här är taket klart, sånär som på att plåtslagaren inte varit här och fixat allt ännu.

Innan Mats och jag la pannorna satte han upp alla plåtdetaljer på taket som kunde monteras innan. På Ekenäs som var ett äldre hus gjorde vi nock i trä och även vattbrädorna gjorde vi i just trä. Det blev helt okej men eftersom vi på detta huset inte ville bygga på höjden på vindskivorna i onödan och det användes plåt när huset byggdes så använde vi plåt här, nocken är av tegel dock. Faktum är att vi tog med oss nockarna som aldrig användes vid takomläggningen på Ekenäs och de räckte till hela detta taket. Nu i efterhand är jag glad att jag övertalade Mats att ta med dem för han ville lämna dem kvar. Jag menade att det dock är svårare att få tag på nockar än vanliga pannor och att de är ganska dyra så därför skulle de med och med tanke på att den vi köpte pannor av ville ha 4 kronor per panna för de vanliga men 100 kr per styck för nockarna så är Mats väldigt glad att jag tjatade. 😀

Viktigt var som sagt att vindskivorna inte skulle se klumpiga ut och att inte bygga på dem med en vattbräda i trä på 20 mm gjorde lite skillnad. Jag tycker vi lyckades bra med att ge taket ett nätt och tunnt intryck även om det naturligtvis blev tjockare med tegel än om vi valt listtäckning som originalet var. Vi kunde kommit undan ännu lite mer om vi tagit bort trekantslisterna för de är tjockare än de ströläkt man använder idag men vi sparade hellre dem för de som kommer efter oss.

Eftersom det innan låg betongpannor hade man byggt på vindskivorna redan tidigare med en slät bräda, denna var helt upprutten och den rev vi ner men brädan under är originalet från husets byggår och den var kärnfrisk runt om så den sitter kvar. Listtäckningen sitter fast i den och vi har bara slagit på en ny ovanpå/utanpå den som täcker tegelpannorna. I och med att pannorna sticker ut lite nedanför vid takfoten blev originalvindskivan lite kort men det gör inget. På dess ände kan man se att de varit skurna lodrätt och inte i 90 grader mot sig själv som är brukligt idag, det förekom även förr att vindskivor skars i vinkel har jag för mig så det hade inte varit fel att göra så men jag tycker det blev bättre när vi följde originalet på vårt hus.


Ofantligt svårt att se i allt det bruna men med lite hjälp av mig kan ni kanske se hur det var innan. De vita strecken visar originalvindskivan som är kapad lodrätt och de röda visar den ”nya” vindskivan som är kapad i vinkel mot sig själv. Det gör stor skillnad på husets utseende hur man kapar vindskivorna och vi tycker det blev nättare med en lodrätt kapning och så har vi gjort på våra nya också.

Vi har satt upp profilerade brädor med samma profil som på fodren till fönster och dörrar. Det blir jättebra! Nu ska originalbrädorna skrapas från rälig plastfärg och sen ska alltihop målas inklusive plåten uppe på taket för den är alldeles för blank och skrikig och då det är aluzink kommer den inte att sluta glänsa heller så värst mycekt.

Annonser

8 comments on “Takbyte.

 1. Monika skriver:

  Hoppas att ni rensar hängrännorna så mossan kommer bort, Gillar er blogg jättemycket!

  • Sophie skriver:

   Jo vi rensade bort mossan men faktum är att vi byter ut alla hängrännorna mot nya. Huset hade stått tomt i 8 år när vi flyttade hit och rännorna var överfulla och hade tagit en del skada, dessutom hade de bakfall allihop och fungerade inte som de skulle och även om de hade fungerat hade vi bytt iallafall eftersom vi vill ha rännor (eller rör) med skarpa vinklar.

 2. Alltså, jag är så sinnessjukt imponerad av det ni gör! Jag förstår inte hur ni hinner och orkar!! Det är få som är så drivna och duktiga som ni är! För visst gör ni allt själva eller har jag missat något?!

  Och jo, huset blir så fint!

  /Hejjar på

  • Sophie skriver:

   Tack så hemskt mycket Charlotta!

   Jo vi gör allt själva, nästan. Vi har hjälp med elen och så har vi ju hjälp med rörmokeriet och en av Mats tidigare arbetskompisar var här en vecka i somras ock hjälpte honom med taket men annars gör vi faktiskt allt själva. Vi satt och räknade på det häromdagen och insåg att vi lägger mellan 25-30 timmar varje vecka på huset. Det är mycket men å andra sidan vill vi verkligen det här och vi gör således inte så mycket annat… 🙂

   Vi har gjort det här valet och vi är nöjda med det fast många tycker vi är tokiga, kommentarer som din värmer verkligen då! Sen finns det en hel del bekräfteles i att vi nu får positiv respons från folk omkring oss på hur mycket förändringar vi gjort och hur vi kunde se vad som fanns under teglet och att det kunde bli så bra.

 3. Asta skriver:

  Vad härligt att ha fått taket klart! Nu ska det väl rätta till sig med de ställen där ni fått in fukt.

  • Sophie skriver:

   Ja jätteskönt. Vi hittade ju problemet som gjorde att vi fick mögel så nu ska det vara löst. Och jag tror vi åtgärdat eventuella andra riskområden också.

 4. Maria skriver:

  Jämarns så duktiga ni är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s