Färgsättningen.


Färger, eller rättare sagt kulörer, har varit ett återkommande ämne på bloggen. Jag har våndats mer än en gång över vilka kulörer det ska vara var både invändigt och utvändigt. Utvändigt har diskuterats nu i över ett år och vi (läs mest jag) har funderat och diskuterat och ältat och haft ångest…

Men nu är det alltså bestämt och än så länge ser det väldigt bra ut. Det sista vi bestämde var färgen på fönster och dörrar och det var egentligen det enda som vi trodde att vi hade bestämt oss för. Vi hade tänkt oxidgröna fönster och dörrar och därför målade jag också dörren och fönstren på utbygget i just den färgen men ganska snart upptäckte vi att det blev väldigt mörkt.


Här kan man se att fast det sitter ett vackert fönster i på utbygget så ser det ändå mest ut som ett svart hål precis som på huset där det faktiskt är svarta hål.

Vi vill att våra vackra fönster ska synas så vi tänkte om och bestämde oss för att ändå gå på grönt men välja kromoxidgrönt istället. Sen gick tiden och vi kunde inte riktigt få ihop tre kulörer som stämde med varandra när vi hade den gröna och jag försökte hitta alternativ men blev inte nöjd. Så fick jag syn på en bild i en tidning och insåg vad som skulle fungera bra. Istället för grönt blev det gult på fönstren. Vi valde en kulör från Ottossons som heter guldgul och den är en ljus ockragul så den går mot det bruna men är ändå ganska klar. Tillsammans med de två andra kulörerna vi valt blir det bra.


Här har pardörren på framsidan fått ett lager guldgul färg. Det lyser upp eller hur? Jag tror att det kommer bli bra när vi får ihop allt till slut.

I köket är pardörren isatt också och den är färdigmålad och den blev väldigt bra, den sattes i redan vecka 29 och nu ska bara beslagen sättas dit och en slaglist utvändigt så vi kan stänga och öppna den. Den är dessutom ganska dragig för tillfället då det är en springa mellan dörrarna. 🙂


Så här ser pardörren i köket ut, den ska såsmåningom leda ut till någon form av uteplats och den är lika bred som fönstren och har samma glasmått som dem för att det ska se symmetriskt ut.

Fodren sitter på plats på de fönster ochh dörrar som ska sitta kvar, alltså alla dörrar men bara de små fönstren på gaveln och under takfötterna samt dem på utbygget. Understyckena är inte på plats men en liten bit av understycket vi har hittat är skickat till hyvlestålstillverkaren och kommer väl om några dagar så vi kan göra även dem.

Annonser

10 comments on “Färgsättningen.

 1. Andrea skriver:

  Otroligt vilken skillnad det blir! Förstår inte att ni kunde se vilken pärla det fanns där under alla lagrena av 70-tal. Kommer bli så fint!

 2. Malin skriver:

  Har följt din blogg ett tag, men aldrig kommenterat förr. Är imponerad av hur snabbt ni renoverar, det blir verkligen jättefint!

  Måste bara varna lite för Ottossons guldgula färg. jag målar själv med Ottossons här hemma, hade den guldgula på mina fönster från början, men den mattades av direkt och höll inte alls bra. Köpte även en ny burk och provade, fast med samma resultat, så nu har jag övergått till en annan kulör som håller bättre. Har hört andra som fått samma problem med guldockra-kulörerna, men vet inte varför. Fast detta var ett par år sen nu, så dom har kanske förbättrat den sedan dess.

  • Sophie skriver:

   Jo snabbt går det men så gör vi inte så mycket annat heller… vi tycker ju detta är roligt och vi dessutom vill vi gärna bli färdiga med huset så vi kan få ordning där vi bor. 🙂

   Låter inte så kul med den guldgula, hoppas de har lyckats komma till rätta med problemet. Annars får vi byta vi också om det inte håller.

 3. Ellinor skriver:

  Jättesnygg färg!

 4. Jo skriver:

  Oj, vad ni jobbar på! Ni har verkligen kommit en bra bit på vägen med att ta fram det fina under allt det där ”fulrenoverande”!
  Och vilken UNDERBAR symaskin du har hittat!

  • Sophie skriver:

   Ja symaskinen är så fin! Ska bara hitta ett ställe där den passar att stå också. Huset går framåt och nu med målningen så blir det verkligen ännu bättre.

 5. Emma Jansson skriver:

  Har kollat runt lite på er blogg emellanåt…vi är så imponerade av vilket jobb ni gör och vilken takt ni håller!!
  Man ser hur huset växer fram med stolthet.

  Är det en nytillverkad pardörr ni satt in? Har letat efter en finsnickare för att tillverka nya pardörrar till vår glasveranda. De ska i princip se ut som era (kanske lite andra mått). Skulle vara väldigt tacksam om ni har nån att tipsa om.
  Dessutom är vi lite nyfikna på era golvlister, de är väldigt fina.
  Läste ett gammalt svar på en byggsida att ni plockat fram nya stål och sågat lister åt andra.. (rätta mig gärna om jag har fel) Är det något ni fortfarande gör?

  Mvh Emma & Henrik

  • Sophie skriver:

   Hej Emma och Henrik! Tack för berömmet. Dörren på framsidan är en gammal men den på baksidan in till köket (den som är som våra fönster) är nytillverkad av en snickare. Tyvärr kan jag inte rekommendera den snickare som gjorde den då han slarvat och gjort massor av fel så vi är visserligen ganska nöjda med dörren men han har strulat och betett sig med våra fönster så man blir helt matt och dörren fick han göra om en gång och den blev nästan10 veckor försenad… innerdörrarna har vi inte ens fått ännu.

   Nu har vi kontaktat en annan snickare som verkar seriös (det har inte varit lätt att hitta en ny nu i semestertider) så jag kan återkomma om det när vi fått fönstren från honom. Han finns i Ljungbyhed.

   Våra golvlister har du helt rätt om, vi hyvlar själva och har ett litet hyvleri, men för tillfället ligger det nere så till vida att vi inte annonserar… vi koncentrerar oss på att få vårt hus färdigt och har tänkt vänta med att dra igång fullt ut tills vi kommit lite längre. Men vi kan såklart hyvla upp om det är något ni behöver för vi hyvlar ju ändå till oss själva så det är definitivt inget problem. Du kan maila mig på ekenasgard@hotmail.com så kan du få mer info.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s