Ny dörr på framsidan.


På framsidan satt en 60-tals dörr med råglas och vi visste att det borde ha suttit en pardörr där från början. Nu ska vi ju bygga en glasveranda på framsidan så småningom men det är inget vi hinner iår så än så länge får det dörrhål som tidigare lett mellan verandan och hallen fungera som ytterdörr. Dörren som ska sitta där saknades och därför var vi tvungna att hitta en ny. Eftersom dörrhålet redan hade ett givet mått var det en dörr i den storleken vi behövde.


Så här såg det ut efter att vi rivit allt utom tegelomfattningen runt dörren.

Tegelomfattningen gjordes samtidigt som dörren sattes i och glasverandan revs. Vi hittade bitar av pärlspont som använts som klossar bakom den ilappade panelen på framsidan och eftersom pärlsponten var målad med röd linoljefärg och tydligt hade suttit utomhus vet vi nu att verandan varit klädd med pärlspont och inte samma panel som resten av huset. När vi återskapar glasverandan blir det alltså med pärlspont och det är ganska kul för vi har ju gjort vår utbyggnad med pärlspont i samma bredd så det knyter ju omedvetet ihop det hela.


Äntligen är teglet borta, det satt som berget och tog nog nästan lika lång tid att få bort som all tegel på de andra tre väggarna tillsammans.

När teglet var borta kunde man se hur stor dörren hade varit och det var bara att börja leta på Blocket. Ibland flyter saker bättre än man hoppas och samma dag som jag första gången tittade hade en dörr med precis rätt mått och med karm (vilket var ett krav från Mats) lagts ut. Dörren fanns i Genarp och vi bestämde oss för att köpa den och samtidigt passa på att köpa färg till huset när vi ändå var där.


Det var inte bara spår efter dörrhålet som dök upp bakom teglet utan även spår efter var innertaket en gång varit. Hålen i fasaden visar vilken höjd som det suttit på.

Eftersom Ottossons bara har öppet vissa dagar bestämde vi att dörren skulle hämtas en måndag och vi hittade den på torsdagen så Mats hann sätta upp all panel innan vi hämtade hem den. När vi väl fått hem den skrapade jag av ett lager färg som satt dåligt och vi fixade ett gångjärn som var snett sen fungerade den utmärkt att sätta i. Låset som satt i dörren hade ingen nyckel och var väldigt rostigt och segt efter att dörren stått i ett uthus sen 60-talet så vi tog ur det och första natten stängde vi med en ståltråd. Då hade vi varken handtag eller lås i dörren.

Dagen efter körde Mats ner till Markaryd och köpte ett lås med gammaldags nyckel och låskistan hade nästan samma mått som det gamla fast sen stämde inte hålet för handtaget och nyckelhålet alls med de som fanns i dörren, vi funderade på hur vi skulle lösa det på ett snyggt sätt och kunde inte komma fram till något riktigt bra. Jag kollade på nätet och hittade modellen Gysinge säljer och det skulle passa precis. Jag letade upp det hos andra återförsäljare och fick ner priset en hel del men det skulle ju ta flera dagar att få hem det och under tiden var vi tvungna att kunna stänga dörren. Mats skruvade då isär det gamla låset och rengjorde det så det åtminstone gick att använda och när vi satte i det med det gamla handtaget så hade det med hjälp av smörjmedel och rengöring blivit väldigt bra. Jag kom på att vi hade en skål med gamla nycklar på ovanvåningen, nycklar som fanns här när vi flyttade in och som vi sparat eftersom vi inte visste om vi skulle hitta var de hörde hemma. En av nycklarna där passade i låset och plötsligt hade vi även ett fungerande lås med nyckel och det utan att betala en krona extra. Dörren i sig var ett riktigt fynd också. 1400 kronor för en pardörr med karm och hela glas och i utmärkt skick dessutom det är ett väldigt bra pris!


En nyskrapad och isatt pardörr som verkligen lyfte huset massor jämfört med tidigare.

Annonser

6 comments on “Ny dörr på framsidan.

 1. Angelica skriver:

  Nämen OJ, vilken tur med dörr och nycklar! Att få ner pris eller rent av ingen kostnad alls är ju underbart närman renoverar. Allt kostar och gärna kostar det skjortan också! Va kul för er! Och fint blev det med dörren!

  • Sophie skriver:

   Ja visst är det härligt när man kan göra fynd och spara in på nåt, ”alla bäckar små” gäller verkligen när man håller på med hus 🙂

 2. MrsUniversum skriver:

  Vi pysslar med dörrar samtidigt. Spänannde att se hur er blir till färg och beslag! Utåtgående pardörrar har vi också. I norra Sverige brukade de vara inåtgående vid förra sekelskiftet – trevligt med regionala skillnader.

  • Sophie skriver:

   JA och era dörrar blir så fina! Faktum är att dörren som suttit på vår glasveranda (vi har ju en dörrhalva kvar) är inåtgående och det är nog det vanligaste här. På torpet är också dörren inåtgående fast det huset är ju äldre och denna dörren har kanske ursprungligen varit tänkt som en inomhusdörr.

 3. Asta skriver:

  Precis likadana dörrar som vi har! Fast våra är innedörrar. Håller på att renovera dem i källaren, hoppas få dem klara till vintern. Alltså tycker jag så klart att de är fina.

  • Sophie skriver:

   Då har du också fina dörrar då! 🙂 Jag tror faktiskt att även vår egentligen är en innedörr. Den har inga vinterdörrar eller innerdörrar (så vi får hitta på nån lösning till vintern annars blir det kallt) och även om säljaren sa att den suttit ute och det såg så ut på yttersta färglagret så misstänker jag att den från början suttit inomhus. Vi har ju tänkt att den ska bli en inomhusdörr också när glasverandan är på plats, tror och hoppas att den klarar nåt år som ytterdörr innan den får lä och skydd igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s