Bara så att ni vet…


vi njuter av semestern men vi arbetar HÅRT! 😀


Betongpannorna har gjort sitt efter ungefär 30 år…

Veckan som Jocke var här och arbetade ägnades åt taket. Mats hade planerat för det värsta, alltså att de skulle bli tvungna att byta all papp och lägga helt ny samt att få ta bort trekantslisterna och lägga ny ströläkt och bärläkt, så allt för detta fanns hemma. Istället visade det sig att all papp var i relativt bra skick, för att inte säga väldigt bra skick, för att ha legat på huset i över 100 år och allt fick ligga kvar men ny papp lades på delar av taket. Norrsidan var i betydligt bättre skick än södersidan och i svinglarna vid kuporna samt vid takfötterna var det på sina ställen ruttet. Mats trampade till och med igenom taket in i en av kattvindarna så en del byte av virke fick göras och den understa biten av papp fick bytas till ny runt om men vi är glada över att vi kunde låta originaltaket ligga kvar under för framtiden.


Här på framsidan behövdes ingen ny papp bara ny bärläkt ovanpå de gamla trekantslisterna.

De gamla bärläkterna fick bytas då avstånden på dem inte stämde med våra ”nya” pannors. Efter en veckas arbete för Mats och Jocke, samt några extra timmar varje kväll för Mats, var taket så långt färdigt att det var dags att lägga pannor. De hann till och med göra en del andra saker under sista dagen. Även vindskivor och fotbrädor var på plats och nu i veckan har Mats fått hem ränndalsplåtar och annat som han har satt dit och han har även skurit och lagt klart svinglarna.

Vi var och tittade på teglet för två veckor sedan och då tog vi med oss tre pallar hem så att Mats hade en del pannor att börja med och idag kom resten av pallarna så nu är allt hemma och det är bara att lava på… Vi la ut första fjärdedelen direkt bara för att få se hur det blir.


Första delen klar med pannor, eller iallafall nästan.

Än återstår att lägga översta raden med pannor, de som måste skäras av och dessutom nockarna. Sen ska såklart plåten i ränndalen skäras också. Under veckan tog Mats av den svarta plåtbeklädnaden på den ena av våra skorstenar för att vi skulle kunna se hur den mådde. Den är väldigt fin och det är synd att gömma den i plåt men det fanns en anledning till det dock. Den är i ganska dligt skick och skulle behöva plockas ner ovan nock och muras om men det får bli ett senare projekt. Den har tyvärr lagats med cement innan den plåtkläddes och de har smetat ut detta över stenarna så den ser trist och grå ut men vi får försöka åtgärda det senare. Möjligt är ju att leta upp annat likadant tegel att mura om den med om vi inte får rent stenen. Eftersom den inte var så bra har vi än så länge låtit den andra skorstenen behålla sin fula plåtbeklädnad.


Jag tycker ju det är synd att låta det här…


…dölja det här!

Imorgon ska vi lägga klart de resterande tre fjärdeldelarna av taket och få på nock och andra detaljer så barnen ska få spendera dagen hos farmor och farfar där de kan få lite mer uppmärksamhet än vad vi kommer att hinna ge dem… 🙂 Jag återkommer såsmåningom med felr uppdateringar men tar lite paus till innan jag kör igång med bloggen fullt ut igen.

Annonser

6 comments on “Bara så att ni vet…

 1. Asta skriver:

  Det går framåt! Ska bli spännande att se slutresultatet.

 2. Helene skriver:

  Bara så du vet, så har du skapat en ordentlig ”cliff hanger” på ditt färgval. För inte vet väl vi läsare vad det blev för fasadfärg tillslut? Jag har iaf inte läst det…

  Jag väntar med spänning på bilder! Måla på… 🙂

  • Sophie skriver:

   Ojdå, det var ju faktiskt inte avsiktligt. Jag hade inte tänkt ta nån paus från bloggen men sen blev det så… nåja snart får ni veta! 🙂

 3. Ujujuj vad bra det där kommer bli! Skönt att du är tillbaka på bloggen också, blir ju nyfiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s