Man ska inte skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag!


Så sant som det är sagt och eftersom vi kämpat på bra och redan innan Mats ens började sin ledighet rivit klart och hunnit börja bygga upp så började Mats fundera på vad han skulle göra under vecka 29 när han bestämt med en tidigare arbetskompis som nyligen startat egen firma att han ska komma hit och hjälpa till. Planen var att han skulle vara med och panela om huset och sätta fönster men Mats kom tidigt fram till att det kommer vara klart redan innan måndagen och eftersom Mats vill se till att få så mycket som möjligt gjort under veckan när de är två och han vill göra nåt där han har stor nytta av att vara just två kommer de att byta tak på huset istället. Detta var ett projekt som vi hade tänkt ta nästa sommar men efterhand har vi dels upptäckt att taket och en hel del underslag är betydligt sämre än vi trodde. Inte nån katastrof men det är ruttet på några ställen så det känns ganska trist att göra vid resten och lämna det. Taket har idag svarta betongpannor och de håller tätt men det ligger mängder med bös under dem som täpper till och håller fukt och vi vet att det läcker nånstans eftersom vi hittade fukten i väggen i vardagsrummet, troligen läcker det i en svingel till takkupan för den är precis ovanför skadan.


Planering och uppmätning pågår!

Förutom problemen med själva taket är takavvattningen under all kritik med bakfall på varenda stuprör. De är dessutom så fulla med mossa och grus från pannorna att det knappt får plats nåt regnvatten ändå (vi tömde i och för sig dem nu när vi panelade men det hjälper ju inte mot bakfallet förstås) och att byta panel och måla om hela huset och sen i ett år ha rännor som låter vattnet rinna på fasaden känns inte bra och att bara byta ut rännorna är knappt lönt eftersom taket är som det är.


Kanske kommer vi till och med plocka bort plåttäckningarna på skorstenarna.

Ytterligare en aspekt är att vi innan vintern måste gräva nytt avloppssystem för det kommer inte att klara en vinter till och vi ska då samtidigt dränera gräsmattan som är väldigt vattensjuk. Vi har en mosse som ligger ovanför oss och Lagan flyter förbi nedanför så grundvattnet står väldigt högt häromkring och det märks under vårvintern. När det är grävt är tanken att det ska sås gräs så det kan få vara ifred under hösten och vintern sen och har vi en nysådd gräsmatta på sina ställen är det inte alls lockande att börja riva ner taket och köra med maskiner och bygga ställningar igen runt huset. Alltså gör vi det nu så slipper vi det sen och till nästa vår är det faktiskt lönt att jag planterar några växter på sina permanenta platser och DET ser jag fram emot.

Sista stora fördelen med att byta taket redan i år är att vi faktiskt inte kommer ha nåt jätteprojekt till nästa år. För första sommaren sen vi köpte vårt första hus 2004 kan vi göra mindre projekt som inte är så tvungna och stressande. Det ska bli väldigt skönt… sen kan jag inte lova att vi inte kommer på mycket saker som vi vill göra ändå!

Vi har tidigare bestämt oss för att lägga listtäckt papptak som var det allra fösta taket på huset och det är just den sortens tak vi nu fått gjort på utbygget. Mats är dock inte nöjd med hur det ser ut, det är inte arbetet han är missnöjd med utan själva utseendet. Dels är det väldigt glittrigt på grund av den papp som används idag som är belagd med skiffer för att skydda och sen är det lite annat som han inte trivs riktigt med så istället kommer det att bli ett tvåkupigt tegeltak. Tegel passar ju på de flesta hus och det var det vi från början tänkt lägga eftersom vi såg att det låg sådant på fotot i Svenska Gods & Gårdar och på målningen på tallriken och vi trodde det var ursprungligt. Lite trist att inte ha listtäckt som inte är så vanligt och som är det första på detta huset men jag håller med Mats om att det kommer se mer autentiskt ut med tegel och det blir en trevligare känsla än med ett svart tak.

Pannor har vi hittat begagnade på Blocket så det är bara att köra på och imorgon klockan 7 välkomnar vi Jocke hit och hoppas han får en trevlig och lugn vecka! 😉

Annonser

2 comments on “Man ska inte skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag!

  1. Asta skriver:

    Känner igen mig. Vi hade tänkt gjort annat förra året när vi blev tvungna att lägga nytt tak istället. Där rök nytt värmesystem kan jag lugnt säga. Plus att fönsterbytet fick vänta.

    • Sophie skriver:

      Det är väldigt skönt att få gjort det nu så slipper man det sen och vet att man har ett bra och tätt tak, sen gör det ju inget att det gör huset så mycket finare. Men visst det blir betydligt stressigare denna sommaren än vad vi trott fast det kommer bli lugnare nästa och det är skönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s