Vår östergavel


Efter baksidan var det gaveln mot öster som återfick en del av sitt utseende. Den panel vi hyvlar upp blir riktigt bra och huset växer och blir större och ståtligare för varje del vi får dit. Här var det tre fönsterhål som skulle justeras i storlek och förutom dem finns de två mindre gavelfönstren. Jag har plockat fram bågarna och de är nu skrapade och omkittade (den ena hade trasigt glas så där fick jag byta och göra om helt) och dessutom grundade med ett lager färg. Karmarna är även de skrapade men längre kom jag inte på dem.


En bit på väg och man kan börja se hur det ska bli även om jag kan tycka att det på den här bilden är ganska likt hur det var innan med ljust nertill och mörkt upptill… 🙂


Ytterligare en bit är klar och man kan nu se gavelfönstren tydligare.

På den här sidan är det just de små fönstren som gör mig extra glad. Att karmarna satt kvar under panelen och att bågarna fanns på logen. Det ska bli så kul att hänga i dem när de är färdiga.


Hela sidan färdig och ställningen är flyttad. Det går fort och det går bra! Mats är mycket nöjd med att han hyvlar panelen själv för den är ju purfärsk när han sätter upp den och har inte hunnit böja sig eller krokna överhuvudtaget.


Två sidor tillsammans. Lite lättare att se en helhet när man ser mer än en sida, lite skum vinkel men det finns massor av träd bakom där jag står så jag kan inte få en bättre.

Vi tilläggsisolerar ju inte utan istället har vi tagit bort den isolering som fanns och vi är helt säkra på att vi inte kommer att ångra oss. Vad vi däremot gör är att täta. Vi är väldigt nogranna med pappen att den blir tät och vi har lagt den omlott rejält över knutarna. Sedan har Mats satt spikläkten ända ut till hörnen och även dragit panelen ända ut så det borde verkligen bli tätt här och då har vi ändå inte fått dit knutbrädorna ännu.


Så här ser hörnet ut. Visst borde det hålla vinden ute?

Nu är det fönstren som saknas och de saknas verkligen. Det är ganska trist att ha plast för hålen och det är inte direkt läge att åka på utflykter med hål rakt in i huset.

Annonser

8 comments on “Vår östergavel

 1. Viola_T skriver:

  Sån tur för huset att det fått ägare som vill återställa dessa vackra panelade fasader… Liggtimmerstommen i sig har bra u-värde så vindtätning är just vad som behövs.

  • Sophie skriver:

   Tack Viola! Vi hoppas ju att huset är nöjda med oss. 🙂 Isolering och gamla hus kan nog debatteras hur länge som helst men jag håller med dig!

 2. Helene skriver:

  Det blir verkligen snyggt med den nya panelen. Extra kul att det faktiskt inte blev pärlspont utan en mer ”egen” variant.

 3. Helene skriver:

  Och förresten! Det blir väl ett matchande tak så småningom (har glömt vad ni har för takplaner….+)? Ju finare huset blir desto värre ser betongpannorna ut!;-)

 4. Asta skriver:

  Vi har faktiskt inte någon luftspalt på vårt hus. Först vindpapp och sedan panel. Så vi har bara kört på på samma sätt. Finns dock lite extra isolering på insidan på norrsidan. Och jag förstår varför. Norrsidan blir kallare.

  • Sophie skriver:

   Nej det behövs ju ingen luftspalt egentlgien utan det blir ju bara en när vi sätter spikläkten. Det fanns spikläkt redan innan också och den gör det lite enklare att sätta panelen för eventuella ojämnheter i stockarna försvinner en del. Nu hade vi väl iochförsig väldigt raka och släta stockar men ändå. 🙂

   Och jag det skiljer ju en del på de olika väderstrecken. Här har man satt tretex på insidan på alla ytterväggarna men ”bara” masonite på de väggar som är bara innerväggar så det har nog funnits en tanke att det skulle isolera lite mer med tretexen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s