Vi har köpt fel hus!


Det är ju helt uppenbart att vi har gjort det. Det huset som vi nyss skrivit på papper på för nästan exakt ett år sedan är ju inte alls det hus som vi äger idag. Det är inte många som har sett det, eller kunnat se det, men vi har ju kännt till hela tiden att rätt hus funnits där under allt 70-tal. Nu är det så ofantligt skönt att det blir uppenbart även för andra vad vi såg i det här huset redan från början, att det vi vetat funnits inunder alla lager äntligen blir synligt och hela huset liksom reser på sig och får en annan stil.


Det här huset köpte vi, iallafall såg det ut som om det var det huset vi köpte…


…fast i själva verket var det ju det här huset som vi betalade för! (fotot är klickbart för den som vill se mer detaljer…)

Ett fint och trevligt sekelskifteshus med fina fönster, som är något högre och lite smalare än de som sitter där idag, och med smäckra proportioner det är vad vi köpte. Bara tänk vad de klätt in och gömt undan i så många år (fast jag förstår dem också eftersom det verkligen inte var inne med sekelskifteshus när de gjorde renoveringen och de väl bara ville ha ett modernt hus förstås). Nu äntligen får det komma fram igen.

Annonser

12 comments on “Vi har köpt fel hus!

 1. Asta skriver:

  2-luftsfönster är dock snyggare än 70-talsfönster, det kan jag lova. Annars hade ditt hus fortfarande inte sett ut som ett sekelskifteshus. Vad ska ni ha för storlek på fönsterna? Vårt hus hade också haft högre fönster, dock inte bredare. Men vi kör på samma höjd som 70-talsfönsterna för annars hade det blivit opraktiskt lågt på insidan.

  • Sophie skriver:

   Definitivt! Det stämmer att fösntren gör mycket för utssendet nu när vi rivit ner. 2-luftsfönstren stämmer trots allt ganska bra med huset och gör att det ser betydligt bättre ut på gaveln än på framsidan där det sitter perspektivfönster. Fönstren vi sätter i blir på ovanvåningen samma som suttit från början medans det på bottenvånignen blir bågar som vi köpt på blocket så de är nog något större än originalet. Fast säker är jag inte längre eftersom vi inte mätt och vi inte förrän nu när vi rivit kunant se hur stora originalen varit. Våra har som sagt varit både högre och smalare än de som sitter nu och vi har satt elementen efter den nya fönsterstroleken så att de kommer fungera fast de sitter lägre än dagens fösnter.

 2. Angelica skriver:

  Men oj oj oj va kul att se! Där under är det ju jättefint!!!!!

 3. Maria skriver:

  Wow, vilken skillnad! Superfint! Men jag håller med Asta, fönstren kunde ju ha varit utbytta, jag tycker att tvåluftsfönster är riktigt trevliga (framför allt på ett 30-, 40-talshus).

 4. Sophie skriver:

  Ja jag är glad att inte alla fönstren är bytta mot perspektivfönster som på framsidan trots allt och håller med om att 2-luftsfönster är fina. Vi valde att behålla den modellen på vårt första hus eftersom originalen där också var bytta men på detta huset hade vi ju dels turen att hitta originalbågarna till hela ovanvåningen samt hitta bågar till bottenvåningen på annons så därför byter vi alla, ananrs hade vi kanske behållit tvåluftsfönstren även här. På 30-40-talet var fösnter fortfarande gjorda i bra kvalité och det märks för våra är ok fast de saknar massor av färg och kitt på grund av uteblivet underhåll i många år.

 5. TorpSara skriver:

  Vet du hur mycket smalare det blev? Har ni mätt?

 6. Monika skriver:

  hoppas verkligen att ni försöker använda de små vindsfönstren igen

  • Sophie skriver:

   JA verkligen! Vi är så glada att karmarna satt kvar under panelen och bågarna står på logen så vi har till och med originalen kvar.

 7. Maria skriver:

  Det ser väldigt fint ut, o kan tänka mig hur det kommer att bli med nya panelen! Dom är så fina kammarfönstren. Vad långt ni hunnit på en vecka! Fattar inte hur ni hinner, vi har också två barn och jag tycker inte man gör annat än att laga och mat och städa hela dagarna! =)

  Många fattar inte att huset är byggt med en tanke, även för 150 år sedan då livet till stor det bestod av att överleva och huset skulle vara skydd och värme så byggde man inte bara på funktion utan även form. Man ska inte ändra på saker bara för att en detalj är modern, hela huset sitter ju ihop. Många har tex kommenterat att vi borde sätta bredare vindskivor på huset för det skulle ”rama in mer”, och jag är så trött på alla dessa tjocka klumpiga tak det sitter på alla hus överallt. Det är så fint med gamla nätta tunna tak!

  Såg på äntligen hemma sist när dom satte in ”spröjsade gammeldagsa fönster” på ett soldattorp. Visserligen var det perspektivfönster innan, men varför sätta in plastfönster när det finns trä? Och varför spika upp ohyvlade foder runt??? Det såg ju förjäkligt ut!

  • Sophie skriver:

   Tack! Hoppas verkligen att det blir så bra som vi tänker oss men det tror jag nog. Det gör verkligen skillnad när man får fram alla byggnadsdetaljer som just gavelfönstren och när det kommer en veranda på huset igen. Proportionerna är avgörande för om ett hus uppfattas som äkta gammalt eller bara nytt i gammal stil tycker jag. Diskuterade just för några dagar sedan med TorpSara att nånstans på vägen i husbyggnadet har man glömt bort hur mycket symmetri och proportioner gör för byggnader och att det är väldigt synd.

   Ohyvlade foder är inte fint… och plastfönster tycker jag verkligen inte om heller. Det går aldrig att komma ifrån att det blir skillnad mot fönster i riktigt trä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s