Ibland tänker man inte längre än näsan räcker…


Så är fallet med vår panel på huset. Det är tur att ni som kommenterar här finns så att man vaknar till och inser hur dum man är då och då! 🙂

När vi köpte huset var det ju inget som avslöjade hur det hade sett ut från början mer än att man utvändigt kunde se att takfötterna var i pärlspont i princip. Sen hittade vi fotot i Svenska Gods och Gårdar samt tallriken som Signe målat där huset fortfarande var rödfärgat om än med bytta fönster på bottenvåningen. Redan då bestämde vi oss för att vi skulle klä huset med pärlspont, det hade haft liggande spontad panel det såg vi på bilderna och vi såg att det redan fanns pärlspont på underslagen. Vi tycker dessutom det är väldigt fint med pärlspont utvändigt (om någon missat det klädde vi vårt första hus just så :-)) Sen upptäckte vi på andra foton (från när huset var vitt) att panelen såg speciell ut och när vi rev för utbygget dök en del av den upp så vi kunde titta på den närmare. Redan då konstaterade vi att profilen var väldigt lik en av våra golvlister. Sen gjorde vi utbygget och det kläddes med 95 mm bred stående pärlspont (dock en tum tjock) och att huset skulle kläs med pärlspont, fast bredare och liggande, var fortfarande ett faktum. Nu när det närmade sig att börja på själva huset diskuterade vi enbart om vi skulle köpa panelen hyvlad eller hyvla den själva… det slutade med att vi skulle hyvla själv både för att spara in lite pengar och eftersom det är roligare att ha gjort egen. Virket är nu redan beställt och det är i samma bredd (5 tum) som originalpanelen eftersom vi ville att det skulle bli likt.

Som tur är fick jag sen lite frågor här om just originalpanelen och hur vi tänkte oss att huset skulle kläs… och då började jag fundera igen och pratade med Mats om det och vi är ju bra dumma om vi inte utnyttjar ett stål som vi redan har och kopierar upp den panel som en gång suttit på hsuet. Det tar varken mer tid eller kostar ett öre extra och är ju fantastiskt mycket roligare än att byta ut mot pärlspont som aldrig suttit på huset. Att utbygget redan har pärlspont spelar mindre roll i sammanhanget eftersom det är just ett utbygge och vi därför valt stående panel där, att det dessutom blir en annan sorts panel gör absolut ingenting och ganska troligt är att vi när det blir dags för glasverandan på framsidan använder samma sorts pärlspont där för att få ett nätt och luftigt intryck på den.


Panelen ser ut så här.


Då är det ju dumt att inte använda vår hyvelstålsprofil som ser ut så här.

Jag har inte jämfört vår profil med panelen men eftersom profilen vi har kommer från en golvlist i huset i Strömsnäsbruk är det inte helt osannolikt att de ursprungligen kommer från samma snickeri/hyvleri och kanske från samma hyvelstål… en häftig tanke! 🙂

Angående att spara på panelen nånstans på huset så har vi funderat på det också när vi nu ska tillverka likadan men det fungerar inte praktiskt. Eftersom alla fönster (utom de små) är utbytta mot bredare än originalen så har de sågat upp större hål och det medför att skulle vi spara av den gamla panelen skulle vi få laga i små bitar på 10-15 cm runt alla fönster och det skulle inte se bra ut och inte bli bra. Alltså byter vi all panel men sparar av originalet till husarkivet. Det går inte heller att laga i med den vi tar ner från andra ställen till hela långa brädor eftersom virket är väldigt sprött och inte går att plocka ner helt utan att sponten ryker. Det är synd för vi hade gärna sparat av panelen på plats nånstans och en bit att skrapa hade varit värt det för att få ha kvar originalet nånstans.


Här ser man att de vid fönsterbytet till lägre och bredare fönster lagt i en bräda både ovanför och under för att laga hålet, däremot på sidorna har de varit tvungna att såga bort av panelen och det kan vi inte laga på ett snyggt sätt.


Så här är lagningarna i panelen gjorda på framsidan där glasverandan suttit. Inte en okej lösning tycker jag även om den inte syns så mycket på lite håll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s