Byggnadsantikvarien kommer!


Jo så är det faktiskt! Den 28 augusti i fjol skrev jag om byggnadsantikvarien förra gången… Då hade jag skickat in en ansökan och sedan väntat ett par veckor, ringt dem eftersom de inte hört av sig och fått besked att de skulle höra av sig inom ytterligare ett par veckor… Sen har jag väntat… och väntat… och väntat. Nu kunde jag ju själv ha tagit tag i det här betydligt tidigare och jag har tänkt på det flera gånger men sen har det glömts bort igen och jag har skjutit upp det och så vidare. För ett par månader bestämde jag mig för att nu skulle jag ändå ringa upp dem igen men då fanns det ingen kontaktinformation alls på hemsidan för den höll på att göras om. För en vecka sedan nu ungefär hade den kommit itllbaka och samtalet blev äntlgien av. Vår ansökan verkade ha trillat mellan stolarna. Jag skickade in lite nya bilder och ett par dagar senare ringde en av antikvarierna och bokade en träff. Den 20 juni kommer han hit för att ge rådgivning. Det ska blir riktigt roligt och passar väldigt bra tidsmässigt eftersom det jag är mest intresserad av att få veta mer om är hur han tycker vi ska göra med fasaden på stora huset. Invändigt är ju huset intakt med panlösning och allt och det som finns kvar av gammalt bevarat behåller vi i möjligaste mån och jag är ganska säker på at jag har koll på vad som är original och inte. Utvändigt är det värre. Jag vet ju hur det har sett ut men vi har ju tänkt oss att förändra lite på exteriören och där vill vi ha råd kring färgsättning och detaljer som kan pasa in på huset.

Ser verkligen fram emot besöket. Jag vill också veta mer om torpet såklart. Vad kan vi göra för fasaden och hur ska vi göra med verandan. Den är inte ursprunglig oc jag tycker huset hade gjort sig mycket bättre utan den men samtidigt har den suttit på huset under kanske 80 år. Det förtjänar en del respekt ändå… men så kommer vi till problemet att den i princip trillar sönder av sig själv och när den är så dålig att vi kommer få byta det mesta (även stommen) är ju frågan om man ska uppföra den på nytt när den inte är original för huset.


Ser kanske mest ut som flagnande färg men faktum är att den är i väldigt dåligt skick.


Å andra sidan har den ju hängt med ett bra tag och har blivit ganska synonym med huset. Kanske kommer det bli fel att ta bort den…

Uthusen finns också med på listan med frågor. Ålder, underhåll etc. Massa frågor, en del som vi kanske egentligen vet själva men det är ändå bra med andras syn på saken. Till helgen kommer vi få ytterligare kompetent rådgivning då vi får besök av min personliga rådgivare i alla frågor som rör byggnadsvård! 😉 Sara och Per kommer hit med sina barn och det är ett efterlängtat besök. Mycket mer efterlängtat än byggnadsantikvariens faktiskt! Gissa om vi ska diskutera och vända och vrida på funderingar kring huset och dess utseende… 😀 Besöket medför att vi har en hård vecka framför oss… en ny lista med saker som ska och måste vara klara på fredag när de kommer. De måste ju till exempel ha någonstans att sova…

Annonser

12 comments on “Byggnadsantikvarien kommer!

 1. Mamma skriver:

  Röstar för en veranda på Torpet…ja ja jag vet att min röst anses ogiltig 🙂

 2. TorpSara skriver:

  Äh, det är ju du som är MIN rådgivare! 😀

 3. Anna skriver:

  Åh, det är första gången jag ser en veranda som är alldeles snarlik den som finns på min farmors gamla hus. Är dörren gjord av masonit under fönstret? Med en liten dropplist i trä?

  Här är ett litet inlägg om hur det såg ut innan den byggdes på slutet av 1930-talet.
  http://kulturgryningen.blogspot.com/2010/05/nostalgi-deluxe.html

 4. TorpSara skriver:

  Elosund, som har färgsättningen som vi pratade om förr, ser ut såhär: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Villa_Eolslund_2005.jpg?uselang=sv

 5. TorpSara skriver:

  Äh, den kommentaren kom ju fel… 🙂

 6. Maria skriver:

  Men byggnadsvård är ju inte bara att återgå till ursprunget, ni har ju själva precis byggt ut stora huset med badrum. Vem vill bo i en standard från sekelskiftet idag? Då ska man ju varken ha badrum eller el mm… Det är en del av husets historia och det är ju bra att det får växa och följa med istället för att rivas och vem vet, dom kanske inte hade råd att bygga veranda direkt men ville… då hade den ju kunnat vara original =)

  • Sophie skriver:

   Ja det är sant att man ska låta husets historia få vara kvar, problemet med denna verandan är att den är så dålig att vi inte kan behålla en stommen den måste i så fall nyproduceras helt om den ska byggas igen. Finns liksom inget kvar att renovera även om den ser ok ut på håll. Den är liksom resten av huset målad med plastfärg och det finns ingen timmerstomme under utan ”bara” regelstomme som även den ruttnat till stora delar. Och torpet har vi inte tänkt ha varken badrum eller vatten i eftersom det inte finns idag. El är indraget och det kommer vi ha kvar liksom vi skulle haft kvar verandan om den varit i skick som gått att rädda, det är bara för att den är så dålig som vi funderar på att ta bort den när vi ändå gör fasaden så småningom. Den är inte original även om den är gammal och det hade varit kul att få huset som det sett ut vid byggåret utvändigt. Hus i den stilen är väldigt vackra med sin rena enkla fasad utan utstickande detaljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s