Jordkällaren mår inte så bra!


Nu är det dock inte jordkällaren vid torpet jag tänker på utan vår andra, den stora fina hela jordkällaren. Den såg ju väldigt bra ut i somras när vi kollade den om man bortser från alla spindlar som bodde där inne och att där var ganska stökigt. Sen har vi inte ägnat den nån vidare tid i vinter och nu tidigt i våras kom man inte in i den eftersom det stod 15 cm bottenfrusen is framför dörren. Den har ju smält, vilket var ett tag sedan och nu när man öppnar så är där väldigt fuktigt där inne. Det var värre för nåra veckor sedan men ännu så är det fuktigt på golvet och det hänger droppar i taket.


Nu är det ”bara” fukt på en del av taket, för ett par veckor sedan var det droppar i hela taket och golvet var helt blött det också.

Under våren nu när tjälen släppte så upptäckte jag att det droppade väldigt från gräset som växer på jordkällaren. Det ligger ett tjockt lager med växter och jord. Samtidigt som jag upptäckte hur mycket vatten det här växttaket släppte ifrån sig upptäckte jag också att det växer små ynkliga plantor av kärleksört längst in under all den andra växtligheten.


Fotot är från förra sommaren men enda skillnaden är att det inte växer buskar framför dörren längre.


En liten planta av kärleksört klamrar sig fast längst ner i det som hänger över kanterna på taket.

Jag kan inte så mycket om jordkällare men jag vet ju att de ska hållas torra och att man har två dörrar för att isolera bra samt att de ska isoleras ovanpå med just jord… men kanske har den här jorden blivit för mycket. Kan det ha varit planterat blommor på källaren innan, typ trädgårdsväxter som just kärleksörten alltså? Jag har börjat tänka att vi kanske borde skava av allt som ligger där upp för det har ju blivit mer av att ingen skött det såklart. När vi tagit bort all jord så kan vi lägga något som hindrar vattnet från att ta sig genom betongen och in i jordkällaren och sen lägga på jord igen. Är detta helt fel eller kommer vi bli tvungna att göra något för att rädda den? Jag vill kunna använda den som jordkällare.

Jag tror att ett av problemen dessutom är det trasiga fönstret som är tätat med gullfiber. Där läcker in fuktig luft och lagar man det (eller byter ut för det är helt uppruttet) så det blir två glas igen med en rejäl luftspalt mellan borde det göra lite skillnad.


Fönstret är inte i så bra skick.

Ventilationen vid taket längst in i jordkällaren måste också åtgärdas och den ställer nog till en del problem den också. Där finns en öppning som leder ut men idag är den nästan igenväxt av gräs utifrån och det gör också att det kan rinna in vatten via gräset tror jag.

Vid pilen finns en öppning som går snett uppåt och jag antar att den ska sköta ventilationen men den duger nog inte till det just nu.

Är det någon som vet vad man kan eller bör göra för att rädda jordkällaren eller kommer det att ordna sig bara vi ser till att rensa bort det gräs och den jord som hänger över kanterna på taket samt fixar fönstret och den trasiga dörren och rensar upp kring ventilen på baksidan.

Bör det växa saker alldeles intill (som svartvinbärsbuskarna) eller ska det vara luftigt runt väggarna? Kan man öppna upp både fönsterhålet, ventilationen och dörrarna och låta dem stå öppna så här års för att vädra ut? Jag vet att man kan släppa in fuktig luft då men jordkällaren behöver verkligen vädras och än så länge är det ju ganska torrt i luften.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

11 comments on “Jordkällaren mår inte så bra!

 1. TorpSara skriver:

  Jag vet! Jag har en hel bok om jordkällare och hur man renoverar dem. Låt taket vara, de ska vara som en lunga fukten måste kunna ge sig ut där också och fixa ventilation, dräneringen och röj upp runtomkring. http://www.bokia.se/bygga-jordkallare-4308332, om du inte orkar vänta på den. 🙂

 2. TorpSara skriver:

  Vädra ska man göra när det är som torrast egentligen i typ mars, men eftersom det är som det är så skulle jag vädra nu med, ni kommer ju knappast att kunna använda den i år ändå. Man ska inte vädra på sommaren eftersom den blir för varm.

  • Sophie skriver:

   Mmm det där med att vädra när det är som torrast har jag förstått och jag lånar gärna boken när ni kommer ner. 🙂

   Nu har taket torkat upp helt så det finns kanske hopp ändå.

 3. Margareta skriver:

  man ska vädra soliga klara dagar i april och maj. Inte när det är för varmt. .. förstår inte varför det är fönster på? Men håller med föregående talare.. fixa ventilation dränering och röj bort det torra gräset. Kärleksörten kan nog trivas och bli bra där. Plantera andra succulenter.. fetknopp och roliga små växter. Det är vackert och fäster bland stenar. Jag tror inte på plast och nya lösningar på gamla byggen. hälsningar

 4. Margareta skriver:

  det ska ju vara mörkt i en jordkällare så man undrar varför dom satt in fönster. Kan det vara så att man satt in ett pga okunskap där det tidigare varit en ventil? Istället är det bättre att ha nån form av belysning som man tän der när man är där.

  • Sophie skriver:

   Nej fönstret lär nog ha varit där alltdi. Det är kanske 30×40 cm strot och väggarna är en meter tjocka så man tar inte direkt upp ett hål heller hur som helst. Mammas lösning att det kan ha byggt som skyddsrum kanske stämmer.

   Jag slipper mer än gärna plast eller anant modernt men är orolig för att källaren ska bli förstörd. Kanske räcker det att röja bort och plantera nya växter istället uppepå.

   Vi har tänkt dra in el så vi kan ha en enkel lampa, men å andra sidan kan vi inte sätta igen fönstret, fast vi kan nog lösa det på nåt annat sätt.

 5. TorpSara skriver:

  Det FANNS en jättebra liten skrift på nätet förut om hur man kunde åtgärda sina problem, men den är borta nu. Här kan man läsa lite: http://www.fritidshuset.se/Artiklar/Utomhus/16978-Jordkallaren—en-150-aring.html Eldrimner har också en liten skrift, och den ser uta att vara baserad på texten i länken jag inte längre hittar… :-/ http://www.eldrimner.com/core/files/Jordkallare.pdf

 6. Mamma skriver:

  Jag håller fast vid min alldeles privata teori angående fönstret. Så här var ju min fundering när jag sett källaren första gången :
  ”Har funderat på källaren sen jag var där.. Det här med fönstret och Mats skämt om när dansken kommer. När byggdes kraftverket? Under 40-talet? Vi pratade om det här med fönstret..kan vara så att man fick bidrag för att bygga ett skyddsrum, har för mig det, och att det alltså var tänkt så, då kunde man ta fram fönstret ..alltså när tysken kom! Har aldrig sett en sådan rejäl hermetisk jordkällare förr så någon tanke är det nog…en privat fortsättning på Per-Albins-linje, som du ju sett prov på i Magnarp.”
  Meningen är ju då att fönstret ska vara igensatt/isolerat när det bara är jordkällare.
  Gräs och annat som fått växa fritt på taket har nog knäckt de succulenter typ kärleksört som ska växa där för att hålla hop jordmassor och suga vatten. Rensa, rensa..

  • Sophie skriver:

   Ja du har kanske rätt. Kraftverket byggdes mellan 1941 och 1945 så det stämmer ju bra med tiden då. Eller var de väldigt mörkrädda och ville ha lite ljus därinne. 🙂

 7. Jonas skriver:

  Hålet som går snett upp, kan mycket väl vara ett hål där man kastar in potatisen, så att man slipper bära in den. Jag har sett flera sådana jordkällare.

  • Sophie skriver:

   Aha tror du det? Jag har tagit för givet att det är ventilationen. Hålet är inte så stort kanske 15×30 cm men visst skulle man kunna slänga in potatis där, det kan ju ändå fungera som ventilation också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s