Det andra Ekenäs!


Det finns faktiskt ett till Ekenäs som vi känner till och säkerligen fler ändå. Detta Ekenäs är en liten samling hus som ligger på landet en bit utanför Älmhult, för få hus för att egentligen kunna kallas by kanske men de har ändå ett namn. 2006 var en gård där till salu och vi var och tittade på den. Det var ett gammalt hus som faktiskt påminner väldigt mycket om vårt torp fast mycket mer detaljer och framför allt väldigt orört, det hade stått tomt i många år. Det var mycket mark till och alldeles för dyrt för oss även om vi förälskade oss i huset. Man kunde även köpa det avstyckat men vi ville ju ha en del mark och det alternativet fanns inte. Desutom låg grannarna lite för nära och vi hade nog inte trivts där heller i längden så det var aldrig riktigt aktuellt för oss.

När vi var där passade jag dock på att ta mängder med bilder för huset var så fantastiskt. Hittade bilderna häromdagen när jag kollade igenom lite foton och tänkte bjuda på lite godbitar. Eftersom huset stod tomt fick man åka dit och titta själv, det stod öppet och första gången tittade vi som spekulanter men insåg ju snart att det inte skulle gå att köpa, det var för mycket jobb och vi behövde ett hus vi kunde flytta in i och bo i under renoveringen. Vi åkte ändå dit ytterligare en gång för att jag ville passa på att ta så många bilder på detaljer som möjligt, det är inte så ofta man får chansen att dokumentera sånt inför framtiden.

Vi börjar med utsidan. Proportionerna och storleken är samma som på vårt torp men här finns fina gavelfönster och halvmånefönster på långsidorna. Den öppna verandan är detaljerad med en hel del snickarglädje dessutom.


Ett relativt orört torp där det fanns hur mycket original och inspiration som helst. Plåttaket har nog räddat torpet från att fullständigt gå under.


De enda som bodde där var myrorna. Farstubron var verkligen fin och detaljerad.


Inte alls som vår klumpiga glasveranda.

Titta så fina och smäckra detaljer och just att de är målade gör ju att man faktiskt ser dem.


Som sagt fanns det mycket att göra för att få huset beboligt men å andra sidan hade man sluppit riva bort en massa senare tillskott som vi nu får göra.


Köket är utbyggt precis som på vårt torp.


Fin gammal köksdörr.


Fina gångjärn på köksdörren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s