Linoljebränning


Runt vedspisen och hällen behöver vi en skiva av något slag. Vi vill inte ha den putsade ytan eftersom den blir för svår att hålla ren när man lagar mat där varje dag och det måste gå att göra ett urtag för hällen på något sätt. Vi ville inte ha marmor heller, dels eftersom vi tycker det passar bättre med en annan yta där och dels för att det skulle bli väldigt dyrt att beställa en skiva som skulle ha de urtagen för vedspis och häll. Nej en svart yta som ser ut som vedspisen ville vi ha. Mats har kollat med en smed som kommer att tillverka en plåt att lägga där. Den blir måttanpassad och kommer få en nervikt kant precis som vedpsisen. Hela skivan görs i 4 mm tjock plåt. Kanten kommer inte få en så skarp kant som vedspisen, det går inte att vika plåten på det viset så den blir mer rundad men han ska göra sitt bästa för att få den så kantig som möjligt.

Plåten är obehandlad när den kommer så vi kommer att linoljebränna den för att få den svart och tålig. Vi testade därför att linoljebränna två olika plåtbitar som Mats fått med sig hem. Det var lite olika kvalité på plåten så vi skulle se vilken som blev bäst. Vi fyllde på med briketter i grillen och la sen i plåtarna där, lite pinnar stoppade Mats dit också men det hade inte behövts för det blir bra värme av briketterna.


Nu ska vi se hur det går.

Vi hade bara kokt linolja hemma så vi tog det. Egentligen kan man lika gärna ta rå som är billigare eftersom den ändå blir kokt när man stryker på den på den varma plåten. Penseln jag använde var en som jag inte tycker var bra och den smälte men det visste jag om att den skulle göra. Tills vi ska bränna den riktiga plåten får vi lösa det på nåt annat sätt.


Alla saker förberedda.

Vi värmde plåtarna ordentligt. De ska inte vara rödglödgade men röken som blir när man stryker på linoljan ska bli gråvit och det ska fräsa ordentligt. Vi strök på linolja och lät sen plåten bli varm och oljan fräsa bort innan vi strök på en gång till. Sen lät vi plåtarna svalna och polerade sen med en trasa. Nu blev resultatet ganska ojämnt men det beror nog på dels att penseln smälte och dels på att det började regna precis när vi höll på så det blev liksom fläckar efter regnet på plåtarna. Svart blev det iallafall.


Det ser ju lovande ut. Den ena är mer svart-brun och den andra mer svart-blå.

Den som är svart-brun ser mer ut att stämma i färg med vedspisen så det resultatet vill vi ha när vi sen ska bränna den riktiga plåten. Då kommer vi inte att använda grillen utan en svets som Niklas har och då blir det enklare att styra värmen antar jag.

Annonser

6 comments on “Linoljebränning

 1. Cecilia skriver:

  Fascinerande, törs man prova? Ska bli spännande att se húr det blir. Plåt, tänkte aldrig på det. Så när man bränner den med linolja får man en yta som går att hålla ren?
  Jag har förstås omöjlig skrovlig puts runt mina spisar, har därför lagt vita kakelplattor där man ställer ifrån sig kastruller, tekannor o sånt, annars skulle jag bli knäpp.
  Minns att ngn hade murat mattsvart kakel runt spisarna o det önskar jag att jag hade gjort. Med svarta fogar.
  Ska ni fästa plåten på ngt vis?

  • Sophie skriver:

   Ja inte vet jag om det blir bra 🙂 Men vi hoppas på det. Linoljebränning används ju ofta på beslag för att ge dem ett rostskydd och det kan ju inte vara fel att plåten blir tåligare när den ska ligga intill hällen där man kommer torka av och så där en del. Att den dessutom blir svart av det är ju positivt eftersom hällen ch vedpsisen båda är svarta. Jag tror att det ska bli en yta som är enklare att hålla ren men säkert inte optimal. Vi får väl se hur det blir.

   Mattsvart kakel hade nog också funkat. Plåten kommer fästas med små vinklar tror jag neråt i det murade.

 2. Joakim skriver:

  Detta var lustigt! Vi står inför samma situation med 10-15 cm puts till vänster om och bakom vedspisen och är också inne på att lägga någon sorts plåtar där. För att få exakt samma yta som vedspisen skulle vi helst vilja ha plåtar i gjutjärn men det kanske inte är möjligt. Har ni varit inne på det? Er variant ser hur som helst intressant ut, blir spännande att se hur det funkar.

  • Sophie skriver:

   Ja vi har tänkt på allt möjligt för att få en yta som är lik just vedspisen. Vi vill ha en svart för att hällen ska smälta in bra också. Jag vet inte om man kan få tag på gjutjärn det kan man kanske. Jag hoppas att vi blir nöjda. Vi får nog plåten i nästa vecka så då ska vi testa att bränna men jag är ganska nervös över resultatet! 🙂

 3. Bengt Bengtsson skriver:

  Ett sätt är att värma oljan så den blir tunnflytande och pensla på därefter värma med gasollåga.Man kan då få olika färg beroende på hur mycket man värmer.Men om man värmer för lie blir det klibbigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s