Äntligen golv!


När nu murandet blev klart i torsdags kunde vi äntligen på fredagen börja på att riva ut det gamla dåliga och väldigt smutsiga golvet. Det har varit riktigt jobbigt att ha ett trasigt, smutsigt, spikfyllt golv som inte gått att hålla rent. Att Mats dessutom murat och putsat inne varje dag har gjort huset fantastiskt dammigt och smutsigt. Jag har längtat tills det nya golvet skulle komma på plats så jag fick städa och med tanke på vad jag tycker om att städa i vanliga fall är detta något väldigt ovanligt! 🙂


Första brädorna borta.

Redan för två veckor sedan ungefär tog Mats upp de första brädorna. Detta för att Evald skulle få möjlighet att komma åt att dra värmerören till den andra delen av värmesystemet som ska värma vardagsrummet, köket och halva ovanvåningen. Det är denna del av huset som vi ej haft fungerande element på under vintern (köket har haft ett provisoriskt dock), fast det har fungerat väldigt bra ändå att värma huset. Nu är värmen åtgärdad i köket och rören vidaredragna in under golvet i vardagsrummet så att arbetet kan fortsätta där senare. För att Evald skulle kunna göra sitt jobb fick vi skotta ut all isolering och sedan kunde han ta upp blindbotten. Mats har sedan lagt tillbaka den när Evald var klar men vi hällde inte tillbaka spånen. Nu i fredags var det alltså äntligen dags att ta tag i resten av golvet också.


Sista brädan av det gamla golvet ryker…

De golvbjälkar som på fotot ser ut att vara avsågade är extra brädor som de lagt i för att förstärka golvet. Dessa sågade vi av när Evald skulle dra värmerören och senare plockade vi bort dem helt. De kommer inte behövas med det nya tjockare golvet vi lägger.

Nu är det ju inte bara att ta upp det gamla golvet och sen direkt börja lägga ett nytt vilket man kanske skulle önskat. Nej först fick vi skotta bort nästan all spån som låg kvar och byta ut den papp som var trasig och dålig vilket var all där Evald varit och arbetat (pappen var väldigt skör och gick sönder så fort man rörde den) samt inne under vaskskåpet där det faktiskt inte låg nån papp utan istället ett flertal mindre masonitbitar som täckte dåligt. Har fanns ingen spån kvar eftersom det glipade mellan brädorna i blindbottnen och det var sågat hål för avlopp och i dessa hål och glipor hade all spån runnit ut i grunden. Inte konstigt att vi upplevt golvet som väldigt kallt just framför vasken.

Efter att blindbottnen var lagad vid det gamla avloppet och pappen fixad och tät så drog Mats alla elkablar som ska se till så vi får ström i köket och vardagsrummet. Eftersom vi behåller taket som det är var golvet enda alternativet att dra vidare elen i. Vi visste inte då hur det skulle komma att se ut men när Mats gjöt plattan till utbygget förberedde han genom att borra igenom hål och trä i slangar i olika storlekar in i bjälklaget i köket. Dessa slangar har vi nu utnyttjat för att dra elen. Vi använde haken som var gjorda för de gamla värmerören i så stor utsträckning som det var möjligt men fick borra några nya hål i bjälkarna trots allt.


Slangar hit och dit…

När allt förarbete (vilket tog en hel del tid) var klart fyllde vi tillbaka den gamla spånen och kompletterade med ny torr fin spån som vi sparat från när vi hyvlat. Fint och rent blev det. Så äntligen kunde vi ta in första golvbrädan. Vi har köpt brädor som är 30×183 mm och lyckats få tag på full längd så vi slipper skarva på längden. Nästan åtminstone… en bräda fick vi skarva men det är under vasken och kommer aldrig att synas. Vi kunde inte få exakt de längder vi ville ha för de såldes i fallande. Men lite fick vi plocka ut iallafall så det passade oss. Tur hade vi att det var så många som var hellånga trots allt.


Första brädan… ser bra ut!

Vi har inte rätat upp golvet mer än i ena kanten (den närmast kameran på fotot ovan). Golvbjälken som är precis där väggen sen ska gå mellan hallen och köket har sjunkit och ligger några cm under resten av golvet. Golvet i övrigt var relativt rakt. Det lutar mot ytterväggen men det spelar ingen roll för oss och vi behåller helst det som det är. Däremot var vi tvungna att bygga på just den nersjunkna bjälken, vi hade aldrig kunnat tvinga ner brädorna dit ändå och det hade sett väldigt konstigt ut. Innan var alla brädorna sågade och skarvade tvärs över bjälken intill och det var en riktig dal ner till väggen.


Nu ligger största delen av golvet.

Alla de långa längderna blev vi klara med under fredagen. Det som blev kvar är frisen runt plattorna som ska ligga framför vedspisen och de brädor som ska ligga på sidorna om denna. Bara kortare bitar men ändå trixigare eftersom de ska passa ihop med frisen. Dessa las på plats på lördagförmiddag men resultatet av det får ni se senare för nu är govet täckt med papp.

4 kommentarer på “Äntligen golv!

  1. Joakim skriver:

    Ser bra ut! Blev det furu- eller grangolv? Antar att ni ska såpskura?

  2. Sophie skriver:

    Det är fur. Jag hade gärna lagt gran för att få det riktigt ljust sen när v skurar men vi kunde inte få tag på det. Det finns så klart att hitta men inte snabbt nog för oss nu och inte till ett rimligt pris.

  3. Angelica skriver:

    Oj vad fint det blir!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s