Vedspisen och murstocken.


Jag hinner inte med att uppdatera här vad som händer i köket, verkar ju knappt som om vi kommer nånstans om man bara läser här… 🙂 Nu är Mats dessutom ledig så nu arbetar vi konstant i princip med att få så mycket som möjligt gjort under de fyra lediga dagarna. Fast fram tills i torsdags var det nästan bara en enda sak som tog upp all tid och energi – murningen! Mats har ägnat alla kvällar åt att mura upp och putsa för vedspisen, hällen och ugnen. Det som är nygjort är i leca och det gamla är i tegel. Positivt med det är ju förutom att det var enklare att det går att se vad som är tillagt om man senare vill riva och göra om.


Murningen påbörjad.

Efter att tegelväggen/murstocken var putsad och lagad och vi hittat fram hålet där vedspisen ska anslutas var det dags att börja på själva sidoväggarna. Mellan varje moment ska allt torka och därför har detta varit trist och påfrestande eftersom det känts som om man knappt kommit framåt alls. En del mindre saker har Mats gjort under tiden men eftersom det smutsar ner nåt förskräckligt varje gång bruket ska fram (vilket varit varje kväll) så har det inte varit lönt att göra så mycket annat. Vi har inte kunnat börja måla eller göra ordentligt rent och vi ville inte lägga det nya golvet när vi höll på med bruk och sten inomhus.


Ännu en bit på väg.


När hela stommen var på plats putsades allt.

Som synes hamnar rökhålet i skorstenskanalen mitt i väggen mellan ugnen och vedspisen. Detta eftersom vi flyttat lite på allting åt vänster för att få plats. Lösningen på detta hjälpte Niklas oss med. Han har många strängar på sin lyra… 😉 Han svetsade en övergång mellan murstocken och vedspisen och när vi väl hade den kunde vi placera vedpsisen där vi ville ha den.


Niklas fina övergång!

Denna murades in i murstocken och sedan lagades ”hålet” i mellanväggen med en bit av ett lecablock.


Lagningen påbörjad.

Mats murade in övergågnen på onsdagen och det var bra att han hann så långt för på torsdagen kom sotaren och provtryckte skorstenen. Han godkände övergången utan problem men menade också att det kan bli svårt att sota en sned övergång. När han provtryckte höll skorstenen tätt men det läckte ganska bra mellan kanalerna, han rekommenderar därför att vi låter glidgjuta skorstenskanalen så att den blir tät. Detta får vänta något men ska göras när lite tid finns (eller om vi låter någon göra det, beror lite på vad det kostar) så att vi kan använda vedspisen sen.


Inmurad och godkänd av sotaren!

I torsdags kväll satte vi vedspisen på plats och sedan putsade Mats klart allting runt om. Luckorna under spisen sitter fast med fyra ståltrådar med en böj längst ut. Dessa är inmurade i stommen och sedan hålls luckorna också på plats av en fals på spisens undersida och luckornas ovankant.


Här syns en av de fyra ståltrådarna som håller luckorna på plats.

Vi har satt spisen likadant som den stod i köket uppe, enda skillnaden är att vi höjt den till 90 cm i ovankant vilket gör att luckorna inte står direkt mot golvet utan hamnar en bit upp.


Och nästan klart, ska bara torka och formarna ska bort.

Nu kan jag polera på spisen och göra den ren, den är väldigt fin och har inga skador. Den är troligen ganska sparsamt använd, åtminstone de sista 50-60 åren… Ägarens fru sa att det blev världens godaste kanelbullar i den vedspisen och det låter ju lovande men vad jag kan se så fanns inga spår av någon lera på ugnstaket och det var ju lite oroväckande för då kan den ju spricka. Fast den är hel så kanske har den bara försvunnit och inte ersatts, inte vet jag. Ny ska dit iallafall så inte vi riskerar taket.

Annonser

2 comments on “Vedspisen och murstocken.

  1. Asta skriver:

    Det är så mysigt med vedspis. Helst på vintern. Vår ser lite större ut än er. Har den tre plattor?
    Jag har aldrig bakat i vår, tror inte jag kommer att göra det heller. Har inte någon plåt, men har inte lagt ner något jobb på att hitta någon heller. Har fyllt ugnen med tegelstenar istället så att de håller värmen. Vedspisen är ju inte världens bästa värmeelement precis, man måste fylla på hela tiden, men den har en hög mysfaktor och går väldigt bra att laga mat på.

    • Sophie skriver:

      Ja jag har verkligen saknat vedspis. Vi hade en i Strömsnäsbruk men sen har vi varit utan. Denna har tre plattor och är ganska liten. Tror vi hade fyra på vår förra och den var rätt mycket större. Jag har heller aldrig bakat i vår gamla (hade ingen plåt då heller) och den ugnen hade vi tegelstenar i precis som ni. Fast till denna finns det plåtar och då skulle det vara roligt att testa tycker jag. Vi får väl se hur det går…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s