NU har köket kommit!


Ja det är faktiskt sant! I tisdags var vi och hämtade det i Åraslöv och då var det ju ordentligt inpackat i wellpapp och annat så man såg ju inte minsta skymt av det. Hela vägen hem pratade vi om vad vi skulle göra ifall det inte alls var vad vi förväntade oss. Vi har ju inte sett så mycket av deras kök i verkligheten och detta var ju ett som vi ritat upp tillsammans med Marie efter våra önskemål och inte nån lucka eller modell ur deras ordinarie sortiment. Tungt var det att bära iallafall så vi fick vara tre för att orka få in den längsta delen (som dock bara är 180 cm lång). Allt är färdigmonterat och i massivt trä. Ingenting är gjort i nåt annat. Även bakstyckena och bottnarna i lådorna är massiva träskivor. Desutom har skåpen skivor ovanpå vilket gör dem ännu mer stabila och rejäla.

Väl hemma kunde vi inte vänta med att öppna såklart. Spännande och pirrigt men allt var precis som vi tänkt oss det om inte ännu bättre. Skåpen har vanliga lyftgångjärn som ska målas in i samma färg som inredningen. Dessa gångjärn valde vi eftersom de ser likadana ut som de som redan sitter på ovanskåpen som ska behållas. Luckorna stängs med rullsnäppare och alla lådor är självstängande.


Den längsta delen som ska stå bredvid delen med vedspisen och hällen/ugnen. Två dubbla luckor och fyra lådor ovanför.

Så här ser det ut om man öppnar luckorna. Två stora rymliga utdragslådor i varje skåp och två smalare lådor ovanför varje.

Jag ville gärna ha utdragslådor, som jag tycker är mer praktiskt än hyllor, men jag ville inte ha dem synliga. Detta med luckor som döljer lådorna är en kompromiss mellan praktiskt och estetiskt men jag tror det kommer fungera alldels utmärkt. De mindre lådorna är ju synliga, de för bestick och matlagningsredskap och annat. Skåpen luktar så gott, rent trä. Nästan synd att jag ska behandla dem. Fast invändigt blir det bivax och inget målat och bivax luktar gott det också. Jag vill vaxa för att skydda dem lite från slitage och fläckar som kan bli. Jag vill inte måla dem eftersom: det var ganska ovanligt att måla skåp invändigt förr, det är väldigt mycket att måla, vi inte har lust att lägga så mycket tid på att måla och det skulle komma att slitas fult när man börjar använda köket. Denna del är den som ska ha marmorskiva ovanpå.

Den andra delen ser inte riktigt likadan ut. Den ska vara under diskbänken och rymmer således sopsorteringen. Här är jag verkligen nöjd med vår lösning. Bredvid denna del till vänster ska diskmaskinen stå.


Den mindre delen. Två luckor under vasken och en slät bräda ovanför dem och bredvid ett smalare skåp med en låda ovanför.

Även på den här delen döljer det sig två utdragbara lådor innanför luckan till det smalare skåpet. Men det jag gillar allra bäst är lösningen under vasken, här gömmer sig lite fusk. 🙂 Det kändes som om det skulle vara för opraktiskt att ha luckor och sedan utdrag till soporna. Man öppnar ju där så många gånger varje dag.. iallafall vi. Men jag ville inte att det skulle se ut som stora lådor. Därför är luckorna fästa på utdragen men ser ut som luckor. De har till och med gångjärn i sidorna.


Två breda lådor för källsorteringen. Allt i trä naturligtvis. Lådorna är breda nog att rymma tidningar till exempel.

Vi kunde fått de två luckorna ihopsatta till en större och då fått en likadan anslagslist på dem som på de andra luckorna men jag ville hellre ha dem som två separata eftersom man annars måste flytta sig helt från vasken när man ska öppna. Detta tror jag kommer bli väldigt bra. Tänk att ha ett riktigt bra skåp för källsorteringen istället för att ha bara en hink hängd på luckan och isolering på bottnen och hål till grunden som vi haft nu i 10 månader ungerfär… 😀

Annonser

4 comments on “NU har köket kommit!

 1. Cecilia skriver:

  Vad kul att få saker o ting på plats! Ni verkar ha tänkt igenom allt väldigt noga och det är ju helt nödvändigt när det gäller kök där mycket funktion ska rymmas på liten yta o dessutom inte märkas för mycket.

  Bivax var ett bra tips, undrar om det hållit råttpisset borta…vi hade storskalig musuppfödning i våra nya kökslådor så nu måste åtminstone en botten bytas ut – var helt impregnerad med de små livens urin.

 2. Emma Forsbacka skriver:

  Åh vad fint det var, så rejält och gediget! Jag blir väldigt avundsjuk:)

 3. Angelica skriver:

  Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen va fint!!!!!! Åh, vad bra det kommer att bli!!!

  • Sophie skriver:

   Tack! Vi är verkligen nöjda och jag längtar tills vi får sätta det på plats och kan börja använda det.

   Cecilia: Jag tror inte bivax hade hållt mössen borta men det är en bra metod att behandla med för att få en bra yta att torka av. Synd på ert fina kök att mössen hittat dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s