Murstocken i köket.


Mats spenderade delar av helgen till att mura och putsa. Efter att murstocken rensats från all plastfärg, limfärg, cementbruk, kakel, linoljefärg, tapeter och annat som fanns på den och vi fått fram teglet så var det dags att börja om med att få upp puts igen. Det var inte meningen från början att putsen skulle ner och teglen fram men bruket som kaklet satt med slet med sig stora sjok av putsen. Färgen och tapeten högre upp gjorde likadant. Tydligt varför man inte ska använda hårdare material ovanpå ett svagare. Fördelen med att vi fick fram teglet var såklart att vi kunde se hur murstocken såg ut och var eventuella hål varit.

Mats började med att mura upp den lilla biten av väggen som ”saknades” när vi rev garderoben. Han har också gjutit upp en bit betong på golvet vid den kanten som vedspisen ska stå på samt satt dubbelt med gips på väggen mot garderoben. Lecablock användes vid murningen även om allt det andra är gjort av tegel. Vi använde kalkbruk som vi köpte via Enetorpets Byggnadsvård från ett företag som heter Målarkalk. Målarkalk är beläget i Helsingborg så vi kunde köpt direkt av dem också men det är väldigt praktiskt att ha en byggnadsvårdsbutik ett par hundra meter från jobbet kan jag tala om! 😀 Kan nog i och för sig bli dyrt i längden också…

Vi köpte hydraliskt kalkbruk, två olika, en för murningen och en för putsningen. Mats har murat och putsat en del under utbildningen för många år sedan och tyckte att det var ett bra material att arbeta med. Då på skolan använde man ju också kalkbruk för att det skulle gå att riva övningsobjekten efter hand vilket inte riktigt är meningen nu, vi vill ju att detta ska hålla.


Här är lecaväggen som vi byggde ut med uppmurad men inte putsad. Här syns också att vi lagt elrör högst upp för att få ström från den nya elcentralen till mitten av huset, den kommer senare att mata hela ovanvåningen bland annat. Dosan kommer användas för fläkten och belysning i kåpan.

Vi började med att vattna kvällen innan Mats murade. Jag öste på en hel spann med vatten med en målarborste. Dagen efter hade jag världens träningsvärk i armarna fast det inte kändes jobbigt alls när jag gjorde det och det inte syntes nån skillnad alls. Ett par sekunder efter att jag stänkt på vatten var det uppsugit av teglet, man såg hur det blev mörkt och sen bara försvann in i stenarna. Murstocken sög massor av vatten, den har ju trots allt stått torr i hundra år ungefär. Vi vattnade för att undvika att det skulle torka för fort och spricka när Mats murade. När lecabiten torkat putsade Mats över hela ytan och jämnade till. Tegelväggen var förvånasvärt rak. Något lite mer behövde läggas på nedtill än upptill. Nu är väggen grovputsad och ska så småningom få ytterligare ett tunnare lager puts som vi sen ska måla med kalkfärg (tror jag). Den del som ska hålla upp häll, ugn och vedspis ska nu påbörjas.

Grovputsat.

Vi har tagit upp hålet till vedspisen och det fullkomligt forsade ut sot och pinnar och grenar ur hålet. Vi visste ju att det fanns kajbon i eftersom sotaren sa det när han var här och det var ingen tvekna om det när vi öppnade. Mats var sen uppe på taket och kollade kanalerna och de passar utmärkt med vad vi tänkt oss. Känns skönt att det stämmer med hur vi vill ha det men det beror väl på att vi vill ha det som vi tror att det en gång varit och vi hade rätt i våra antaganden. 🙂

Vi har uppifrån tre kanaler i murstocken. En går till vedspisen, en går till den kakelugn som en gång stått i arbetstrummet intill köket och den sista som upptill är dubbelt så stor som de andra är ventilation. Den delar sig i flera kanaler längre ner. Nu har jag ringt sotaren så han kan komma tillbaka och undersöka murstocken noggrannare. Förra gången tog det ju stopp vid kajbona men Mats har dragit igenom en kula så nu vet vi att det är fritt i kanalerna. Vi har bra drag i alla kanalerna vilket är bra. Vi vet inte om de behöver dras invändigt med bruk men troligtvis gör de det. Iallafall de som vi ska elda i. Ventilationskanalen klarar sig väl utan kanske.

Annonser

2 comments on “Murstocken i köket.

  1. Cecilia skriver:

    Ni kan detta med murning, verkar det som. Det är nog mer komplicerat än man tror. Jag hade vad jag trodde en duktig hantverkare som tog bort lite krita o puts från en av mina eldstäder o la på nytt bruk. Sen skulle en riktig murare finputsa o det slutade med att han rev hela spisen (nästan) med hänvisning till att bruket inte skulle fästa på underlaget som han menade bestod av krita, lera, tegelbitar o vad det var. Det hela hade väl inte gjort så mkt, om han inte råkade glömma att göra en profil på denna vackra spis. I stället fick han mura upp den ur minnet varför den blev en smula annorlunda…Nu lär han ha gjort om den efter de bilder jag lyckligtvis hade, men har ni någon idé om varför han rev den nyrestaurerade spisen? Den såg helt ok ut för oss amatörer. Jag kan ju förstå att man ibland tvingas riva mer än man tänkt, men den förste hade ju tagit bort allt som lossnade i processen med att få bort det som låg överst. Ja, det är väl svårt att ha ngn kvalificerad åsikt utan att ha sett det. Men gissa om jag blev förvånad över att spisen helt plötsligt var en kantig, ful o ganska vanlig sådan o inte den vackra barockspis jag var van vid att se i det rummet!

    • Sophie skriver:

      Nej jag tror faktiskt inte vi kan så mycket om murning. 🙂 Jag vet inte varför muraren rev ner allt på din spis, kanske blir kalkbruk så skört efter många år att det bara fortsätter att lossna, eller så kanske hantverkaren använt fel sorts bruk…eller muraren ville använda nåt annat än kalkbruk. Synd att inte detaljerna blev exakt likadana, det är ju ofta dem man är så förtjust i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s