Golvet i köket.


Om nu väggarna och taket var trevliga överraskningar så var golvet det motsatta. Vi var helt på det klara med att vi skulle tivngas byta det då vi tidigare tittat på ett par ställen och sett att det var söndersågat. När vi fick bort mattan och masoniten visade det sig vara ännu sämre än vad vi trodde. Vi tänkte att det nog ändå var originalgolvet men att de sågat sönder det när de dragit in värme, vatten och avlopp men det verkar som om det aldrig varit synligt överhuvudtaget. Fast det ser inte oanvänt och nytt ut heller. Kanske har de tagit ett gammalt golv från någon annanstans eller så har detta varit synligt men de har misshandlat det när de lagt om det. Det är stora springor och väldigt ruffigt och avhyvlat på flera ställen för att jämna till. Det ser inte ut att ha varit behandlat på något sett men ser ändå ut att ha utsatts för slitage. Ser inte ut som skurgolv heller utan är grånat på flera ställen som om det legat utomhus. Fullt av spetor och avsågat på många ställen. Vid vaskskåpet har det också blivit helt svart av vatten och fukt. På ett sätt är det skönt att det var SÅ dåligt för vi behöver inte fundera över hur vi ska göra. Eftersom det varit masonit på det finns det miljoner små spikhål överallt också.(fast det hade jag accepterat om det varit ett fint golv i övrigt)


Anton tröttnade på att inget hände och tog saken i egna händer. Han rev faktiskt på egen hand ut hela golvet inklusive alla lister och masoniten.


Eller inte helt själv precis men mest jobb gjorde han! 🙂

Förutom det dåliga trägolvet hittade vi direkt under plastmattan den gamla betongplattan som varit framför vedspisen. Den låg bara under mattan men vi har aldrig upplevt golvet vid spisen som kallt ändå. Skönt att den fanns kvar iallafall, ännu en detalj som vi nu vet hur den ska vara.


Ser helt okej ut på fotot men är riktigt ruffigt och slitet och dåligt lagt.

Vi kommer att lägga in ett golv som har samma bredd som detta, det blir likadant som i mellanrummet och skafferiet. 18,5 cm brett och fur. Det var svårt att få tag på gran tydligen men fur duger bra åt oss. Vi ska lägga det med hela brädor så vi slipper skarva någonstans, iallafall blir det inga synliga skarvar.

Annonser

6 comments on “Golvet i köket.

 1. Asta skriver:

  ert hus är ju ungefär lika gammalt som vårt. De golv man brukar hitta då är nog ofta ganska fula undergolv. Skurgolv lär vara ganska ovanligt att hitta. Såvitt jag läst i alla fall är det inte tidstypiskt för de här husen. Vi hade exakt samma bredd på brädorna i vårt kök som ni, och de var fyra centimeter tjocka, men de var lagda med stora skarvar och inte speciellt snyggt lagt. Helt klart ett undergolv. I vårt hus är det bara ett golv som ser ut att vara sådant att det kan ha varit synligt. Det är i alla fall jämnare och snyggare lagt. Alla andra är lite hipp som happ.

  • Sophie skriver:

   Du har troligen rätt! Vi har också bara ett golv på nedervåningen som verkar ha varit synligt och det är i hallen där det ligger ett fernissat golv. På ovanvåningen är alla golven fernissade utom det i rummet som varit vardagsrum, där är det ett obehandlat undergolv.

 2. Micke o Helga skriver:

  Hej Sophie!
  Vi håller på att planera köket hör på Björkhaga och det är nog samma förr oss som för er att golvet under vår hemska 70-tals plastmatta är i bedrövligt skick. På ett ställe vet jag att golvet är uppsågat och bytt efter en vattenskada. Jag har spenderat en del tid att leta nytt golv med den dimension vi vill ha, 170×45. Väldigt svårt att hitta och ännu svårare att hitta nertorkat golv. Var hittade ni erat golv till huset? Jag antar att det inte är köpt hos någon golvtillverkare.

  Micke.

  • Sophie skriver:

   Hej Micke.

   Vårt golv är köpt hos den lilla såg som vi köper allt vårt andra virke av men han i sin tur har köpt det från Dala Floda, så det är ju en golvtillverkare. Golvet är 185×28 så inte riktigt så tjockt som ni vill ha men samma bredd och tjocklek som på golven som låg i vårt hus. Golvet kostade 280 kr/kvm om vi minns rätt. Det är inte lätt att hitta golv med exakt de mått man vill ha, vi lyckades och det är jag så glad för. Golvet var ganska nertorkat men vi lät det ligga inne ett tag ändå för att bli riktigt bra. Vi är verkligen nöjda.

   Hoppas ni hittar vad ni söker, gör ni det inte får ni gärna kontaktuppgifter till ”vår” såg men det är ju en bit för er och åka tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s