Gångjärn.


En ny marknadsundersökning är på sin plats. 🙂 Den här gången är det gångjärn till våra fönster. Både till ytterbågarna och innerbågarna så det är många vi behöver och då blir priset ganska avgörande. På alla ytterbågar sitter ena halvan av gångjärnen kvar (honan kallas väl den delen om jag inte tar fel). Från början ville vi hemskt gärna kunna återanvända den halvan och bara komplettera med hanen. Det kändes som ett väldigt resursslöseri och extrajobb att byta ut även den delen mot en ny. Tyvärr föll detta av två orsaker. Den första var att det verkar omöjligt att få köpa halva gångjärn. Eskiltuna Kulturbeslag som tillverkar efter gamla förlagor har en del specialtillverkning men när jag ringde dem fanns det ingen möjlighet att få köpa halva gångjärn ens av dem som finns i deras standardsortiment. Först sa den jag pratade med att det inte gick att köpa halva och sen när jag menade att de ju kunde använda andra halvan till andra gångjärn eftersom vi bara fick slänga dem sa hon att även om vi köpte halva fick vi betala fullt pris. Så man kan inte köpa halva men om man gör det kostar de samma som de hela 😀 Att det sen står att de tillverkar specialkvantiteter och att man kan ringa och höra sig för verkade hon inte känna till. 😉 Dessutom irriterar det mig att man inte skulle kunna få köpa bara ena halvan, de tillverkas ju på olika sätt så de skulle ju inte få några över liksom. Nåväl, efter att det problemet uppstått kollade jag upp hur våra honor passade ihop med Eskilstunas hanar och även hur de passade med Gysinges hanar (som är snarlika Eksilstunas men har Gysinges logga). Då visade det sig att de som tillverkas idag har något smalare tapp vilket gör att det glappar lite lite när man passar ihop dem med våra gamla gångjärnshalvor. Detta innebär att det skulle bli lite rickigt när vi monterade bågarna i karmarna. Alltså får vi byta alla gångjärn helt och hållet. Trist men nödvändigt. Det blir för dyrt att tillverka hanar som passar till våra honor.

Sen detta var avklarat var det alltså dags att ta reda på var man kunde handla till bäst pris. Eftersom vi nu ska ha 72 fönstergångjärn till ytterbågarna, 8 dörrgångjärn till köksdörren och 96 innanfönstergångjärn blir några kronor på varje beslag ganska mycket när man räknar ihop.

Jag har kollat upp några som säljer de gångjärn som vi vill ha och det skiljer en hel del mellan dyrast och billigast. Samtliga säljer Eskilstunas utom Gysinge. På vissa får jag rabatt eftersom jag köper så många och det gör stor skillnad. På Gysinge, Klassiska byggvaror och Bergagårdens Byggnadsvård har jag bara kollat styckpriset på hemsidan så jag vet inte om det finns möjlighet till rabatt där vid köp av många.

Gysinge Centrum för Byggnadsvård:
Innanfönstergångjärn: 20 kr
Fönstergångjärn: 110 kr
Dörrgångjärn: 105 kr
SUMMA = 10680 kr

Klassiska Byggvaror:
Innanfönstergångjärn: 23 kr
Fönstergångjärn: 88 kr
Dörrgångjärn: 106 kr
(Dock leveraras dessa med skruv vilket inga andra gör)
SUMMA = 9392 kr

Bergagårdens Byggnadsvård:
Innanfönstergångjärn: 19 kr
Fönstergångjärn: 95 kr
Dörrgångjärn: 111 kr
SUMMA = 9552 kr

Via vår snickare (som köper av en återförsäljare):
Innanfönstergångjärn: 17.40 kr
Fönstergångjärn: 85.50 kr
Dörrgångjärn: 100.10 kr
SUMMA = 8627.20 kr

Bjärnums Industriservice:
Innanfönstergångjärn: 17.44 kr
Fönstergångjärn: 102.88 kr
Dörrgångjärn: 111.25 kr
SUMMA = 9971.60 kr ord.pris (min rabatt 20% ger ett pris på 7977.28 kr)

Enetorpets Byggnadsvård
Innanfönstergångjärn: 20 kr ord.pris
Fönstergångjärn: 93 kr ord.pris
Dörrgångjärn: 111 kr ord.pris
SUMMA = 9504 kr ord.pris (mitt pris med den rabatt jag fick 7248 kr)

Vad lär vi oss av detta? Att det lönar sig att jämföra priser innan man handlar och att det lönar sig att ta personlig kontakt med den man ska handla av. Man får ofta rabatt när man köper många av något. Vi har beställt från Enetorpets Byggnadsvård som var ganska mycket billigare för vår del. Mellan dem och den dyraste (Gysinge) skiljer det 3432 kronor. Jag har inte räknat in frakten som naturligtvis påverkar en del den också.

Annonser

6 comments on “Gångjärn.

 1. Anna skriver:

  Ett smart sätt att få ner priset på det hela är ju annars att vara sparsam med gångjärn till innanfönstren. Här hemma har vi ett öppningsbart innanfönster i köket, och ett i sovrummet. That’s it. Vi har till och med fönstret i köket tejpat, eftersom vi aldrig öppnar det på vintern ändå. Resten av alla fönster i huset är skruvade och tejpade. Funkar fint 🙂

 2. Asta skriver:

  För den som har möjlighet är det också vettigt att ta sig till Theofils. Ofta hittar man det ännu billigare där. Tyvärr har de inte längre prislistan på nätet, men eftersom vi har nära till deras fysiska butik brukar vi kolla där. De har ofta samma saker som byggnadsvårdsbutikerna fast mycket billigare.

  theofils.se

 3. Mamma skriver:

  Frakten från Enetorpet blir väl inte så betungande för dig 🙂

 4. Maria skriver:

  Å tack för jämförelsen! Vi ska köpa gångjärn till både dörrar o fönster framöver, dock i nivån 4-5st i år så jag har bara orkat surfa in hos Gysinge än så länge, men vi har en beställning på gång snart till Klassiska byggvaror o dom var ju billigare i din jämförelse =)

  Att ha tejpade fönster är ingen hit här… våra kammarfönster är inte putsade på 3 år just pga tejpen… (de små gluggarna borde man ju annars putsa extra noga just för att få allt ljus man kan få! =)
  Såg igår i Busans rum att det var imma mellan glasen, ett tecken på att tejpen inte håller tätt längre så det är nog dags att putsa iår! =)
  (Vi har alltid innerfönstrena i då vi inte vågar ha bara enkelbågar med gamla beslag i barnens rum på andra våningen!)

 5. MrsUniversum skriver:

  Jag kan nog hålla med förste kommentatorn. Vi har max ett öppningsbart fönster per rum, i köket inget. Där öppnar vi farstudörr och ytterdörr för vädring och/eller luckan till imkanalen vid långsammare luftombyte. Vi tycker att det fungerar bara bra.

 6. Sophie skriver:

  Jo vi skulle ju kunnat spara in en del pengar på att bara ha gångjärn till ytterbågarna men vi valde ändå att ha alla invändiga på nedervåningen öppningbara men enbart de nedre på ovanvåningen. Detta dels eftersom fönstren sett ut så från början. Det sitter redan gågnjärn (fast halva då ju) på dem idag både på ytter och innerbågarna utom på överbågarna till ovanvåningen, där har inte heller ytterbågarna varit öppningbara och kommer inte att bli det heller. Jag är rädd att vi inte kommer att plocka bort innanfönstren alls om vi inte har dem öppningsbara. Det blir nog som hos dig Maria. Vi kommer säkerligen inte att öppna många av dem under vintern men vi kommer plocka bort dem under sommarghalvåret. På torpet är bara några få bågar öppningsbara och alla innafönster klistrade och där tänker vi fortsätta som det är.

  Förresten Asta tack för tipset om Theofils. Ska kolla upp dem till nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s