Mintgrönt!


Jag återkommer hela tiden till mintgrönt… fast mintgrönt är kanske fel ord att använda. Det känns så fel att kalla färgen mintgrön. Mintgrönt, då tänker jag 80-tal och allt vad det innebär och det är inte riktigt så jag ser färgen ändå. Den där färgen som ständigt dyker upp när vi river i gamla hus, och i många andras hus också tydligen. Mest har vi väl hittat den på masonit vilket borde innebära att den egentligen tillkommit lite senare än den tid vi nu är ute efter i det här huset men jag har ändå slutligen fastnat för färgen och när jag visade Mats lite bilder så ändrade han sig också. Det är just det där med ordet mintgrönt som han haft lite svårt med också.


Hallen i Strömsnäsbruk var klädd med mintgrön masonit både nere…

…och uppe.

I badrummet i Strömsnäsbruk dök det upp återanvänd pärlspont som först varit rosa, sen grå med schabloner och slutligen mintgrön.

I det som blev vårt sovrum i Strömsnäsbruk satt ett köksskåp i masonit när vi flyttade in (det hade varit två lägenheter där liksom här) och det var mintgrönt. I köket på Ekenäs hittade vi mintgrönt när vi bytte fönstret vid vasken. I detta huset hittar vi samma gröna ungefär i ett av lagren på kökets dörrar.

I Byggnadsvårdarnas kökskatalog på Facebook finns den gröna med på ett par kök.


Kök från slutet av 1800-talet. Foto: Gävleborgs museum.


Detaljfoto från samma kök som ovan. Köket är troligen ommålat mellan 1930-50. Foto: Gävleborgs museum.


Sommarkök från 1933. Köket restaurerat på 1950-talet. Foto: Gävleborgs museum.

Det verkar som om den här färgen är vanligt förekommande och eftersom vi stöter på den hela tiden så är det dags att den används, vi lyckas liksom inte kunna komma ifrån den iallafall. 🙂 Alltså blir det denna milda gröna i skafferiet ändå. Även om den inte är samtida med 1909 så kommer den att bli bra och kanske är det för att vi hittar den överallt som den växt sig fast. I vårt första hus skulle jag aldrig kunnat tänka mig att måla med den på pärlspont och vi tyckte båda att färgen var ful. Mest förknippat kanske med att det var så väldigt ofräscht i huset och framförallt hallen och allt det som fanns där då kändes äckligt och omöjligt att behålla. Trots det kan jag ju nu i efterhand se att vi valde en snarlik färg till vårt sovrum som var det första rum vi renoverade i det huset…


Där tyckte vi minsann att färgen var både snygg och fräsch…

Jag gissar att den är blandad av antingen oxidgrön eller kromoxidgrön och vitt. Jag får testa helt enkelt. Kanske ska det till en liten klick järnoxidgult i också för att få lite grönare lyster. Ska bli spännande att se hur det blir i skafferiet. Det är en ljus och glad färg så att det ska kännas mörkt behöver jag inte oroa mig för. Sen är frågan vad golvet ska få för färg.

Annonser

10 comments on “Mintgrönt!

 1. TorpSara skriver:

  Vårt kök har ju en gråare variant, som är Gysingens färdigbrutna ”Gröngrå” och det är den variant som återkommer överallt i det här huset.

  Det kommer att bli kalasfint i skafferiet!

 2. MrsUniversum skriver:

  ”Mintgrön”, karamellgrön, pastellgrön var mormor och morfars toalett med masoniteväggar från 40-talet. Som du säger återkommer färgen med jämna mellanrum.
  För mej är det en funkiskulör och en av det postmodernisktiska 80-talets kulörer.

  Under den mörkgröna färgen i farstun kom en pastellgrön ton fram på dubbelfassponten då vi undersökte farstun, liknande detaljbilden i kavalkaden ovan. Farstun målades ”mintgrön” omkring 1924 har vi kommit fram till. Den kulören är mycket vacker.

  Jag tycker du ska köra mintgrönt!!!

 3. Anna skriver:

  Den lite blåare mintgröna verkar ju ha varit hypermodern på pärlspont under tidigt 1900-tal, i alla fall här i trakten. Vi hittade dock en ”mintgrön” färg på vår dörr som jag återskapade genom att blanda kromoxidgrön och järnoxidgul samt vitt, förstås. Den målade vi hela hallen med. Så här i efterhand så önskar jag att jag hade struntat i den gula och bara målat med kromoxidgrön, så att det blivit riktigt mintigt 🙂

 4. Johanna skriver:

  När vi skulle måla om på vår glasveranda som är byggd runt 1910 skrapade jag fram orginalfärgen och den var mintgrön på väggarna och rosa på fönsterbågarna. Sen var det bara att blanda färg och måla, den gröna gick ju bra för där tog jag bara kromoxidgrön och vit men den rosa var klurigare att få till. Låter kanske inte så snyggt när man säger att verandan är målad i mintgrön och rosa men det blev jättebra tycker jag, det ser nästan ut som glasyren på ett pepparkakshus 🙂

 5. Maria skriver:

  Japp, mintgrön finns här också… o när jag läste Emil i Lönneberga såg jag att deras kök var grönt också… =)

 6. Sophie skriver:

  Ja det verkar onekligen som om färgen förekommit på de mest skilda platser och tider…

  Sara: Den lite gråare är kanske lite äldre eller vad tror du?

  Jag tänkte ju som du såg Anna på det där med gult i också men kom fram till att det nog kommer av sig själv i vårt skafferi utan dagsljus 🙂 Får väl vänta lite men sen har det nog gulnat lite.

  Karamellgrön tyckte jag var ett vackert namn på färgen Mrs Universum!

  Johanna: Vi hittade rosa och grönt i vårt första hus så det verkar också ha förekommit i kombination på en del ställen. Jag tycker det låter fint, men jag kan förstå att många undrar hur det passar ihop.

  Maria: Stod det i boken? För i filmen är köket beigemålat. Obränd umbra kanske. Men det är ju en kuliss å andra sidan.

 7. Maria skriver:

  Hej igen, nä det stod inte i texten, det var akvarellbilder i en bilderbok, hittar inte boken nu så jag vet inte vad illustratören heter, Björn nånting tror jag, men det är iof också en tolkning (hans då), men ändå en tanke på en gammal färg. =)
  (Pettson o Findus har ju grönt kök också, fast det är ju mer grön…)

  • Sophie skriver:

   Aha Björn Berg är det nog va? Vi har nån Emil bok där han illustrerat också. Och i filmen är det ju en tolkning som inte alls behöver vara mer rätt.

   Det verkar ju som om färgen förekommit ganska frekvent.

   Den gröna i Pettson och Findus har jag också tittat på flera gånger. Överlag är hans illustrationer väldigt roliga att titta på för alla detaljer från gamla hus finns faktiskt med. Det finns en bok om renoveringen av ett torp (Tror att den heter Vi rustade ett torp av en som heter Arne nånting) och de har gjort sitt kök utifrån Pettsons. Vårt kök blir nog också åt det hållet eftersom taket nu var grönt.

 8. Ylva skriver:

  Ah, jag vet precis vad det är för färg, i mitt hus fanns den på pärlspont (troligen återanvänd) på ena insidan av ett köksskåp. Jag funderar mycket på att använda den på köksluckorna, fast en lite mer gröngrå variant kanske. Det är en fräsch färg som är ljus utan att vara mesig.

  • Sophie skriver:

   Ja det är en vanlig färg tror jag, har hittat den i många gamla hus på just pärlspont. Skafferiet blir underbart, fast det är inte helt klart ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s