Att ta hjäp av hantverkare.


Vi är ju inte vana vid att ta hjälp av andra. Mats och jag gör allt själva utom elen och rörmokeriet. Elen har vi en elektriker som Mats känner via jobbet till och rörmokeriet delar Niklas och Evald på (Mats svåger och pappa om det undgått någon :-)) På detta huset har vi även tagit hjälp av en takläggare för att göra det listtäckta papptaket, än så länge bara på utbygget men han kommer även att få göra taket på hela huset såsmåningom. Även han känner Mats via arbetet.

Snickrandet har vi ju stora fördelar av att kunna göra själva… eller av att Mats kan göra dem själv. Han har ju alla verktyg och all kunskap som krävs. Det vi inte har tillräckligt av för tillfället är tid! Av den anledningen har vi bestämt oss för att ta in en firma som ska få göra en del arbete på fasaden till sommaren. Tanken är att två snickare, Mats och den andra, hinner dubbelt så långt som en… Det är ett stort projekt att sätta ny panel på hela huset och kunde Mats få hjälp med det under en vecka skulle det underlätta en hel del. Att klä om huset är annars ett projekt som vi inte hade tänkt skulle bli klart förrän senare men vi vill gärna komma så långt som möjligt så att huset ser trevligare ut. Vi kommer ju byta alla fönster nu under våren/sommaren och då måste en del tegel ner och sen kommer huset se ännu värre ut än vad det gör idag.

Problemet med att ta in hantverkare är ju att få tag på såna som verkligen vet vad de sysslar med och som är tillräckligt kunniga och nogranna för att göra ett bra jobb. Jag har läst otaliga trådar om undermåliga hantverkare på ByggaHus och vi tittar med förfäran på Fuskbyggarna och Byggfällan på TV. När man tar in hantverkare för att få ett arbete utfört vill man vara säker på att man får det man betalar för och att snickaren (i det här fallet) har den kompetens som krävs. Men hur försäkrar man sig om det? Man ska ta in referenser och man ska kolla upp dem hos skatteverket och skriva avtal på allt som ingår eller inte ingår. Men detta verkar ju inte alltid hjälpa.

Det är heller inte så lätt att få tag på en firma som kan komma hit och arbeta, de som är välkända och har gott rykte är upptagna och då får man ta den som ställer upp. I vårt fall blir det en helt nystartad firma. Det finns alltså inga referenser att få och inga uppgifter att hämta hos skatteverket. Det är ett registrerat bolag men det är allt vi kan få reda på. Ingenstans kan vi få veta om den här snickaren som vi bokat inför sommaren är duktig eller inte… Det är ganska nervöst och jag hoppas verkligen att det inte är vi som står med fuktskador eller brister i utförandet och gråter ut hos Martin Timell nästa år…

Annonser

One comment on “Att ta hjäp av hantverkare.

  1. MrsUniversum skriver:

    Det brukar vara en fördel om man har ett bra underlag då man skriver kontrakt med hantverkare. En ritning, ett program, en beskrivande text på vad man vill ha gjort.

    Det kan gå bra med en nystartad firma som vill visa framfötterna. Men skriva kontrakt, det skulle jag göra…

    Eftersom ni är med hela tiden kan det nog inte gå så snett som på tv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s