Dörr i köket eller inte?


Vi har nu äntligen tagit beslut om hur vi ska göra med dörr eller fönster i köket. Ursprungligen har det varit bara ett fönster (vad vi vet) och sen har de gjort en köksingång som en liten låda på huset nångång på 30-40-talet gissar vi.


Så här såg det ut då, en liten proportionerlig utbyggnad. Den här lådan var inbyggt i den stora utbyggnaden som vi rev och man nådde den genom en dörr i köket. Den dörren har vi satt igen för bakom den finns nu vår dusch. Vi behövde väggytan i köket och ville inte ha badrumsdörren (som dörren annars hade blivit) i köket.

Invändigt såg det ut så här.


Dörren ut i utbygget rakt fram och fönstret intill. Dörren till höger går till gamla badrummet och således idag till vårt nya utbygge.


Framför den igensatta dörren står idag kyl och frys och är ofantligt mycket ivägen hela tiden. Det ska verkligen bli skönt att få ta tag i köket för som synes är det inte riktigt så trevligt för tillfället…

Dörren är alltså igensatt redan men fönstret finns kvar. Fönstret består idag av ett perspektivfönster och en balkongdörr. Här fanns en altan med tak när vi flyttade hit men den rev vi i samband med gamla utbygget.


Fönstret ser ut så här. Fotona på hur det såg ut innan är tagna i somras innan vi flyttade in. Vi var här några gånger och tittade på saker och mätte och sådär och då blev det såklart pizza till middag… 🙂

Från utsidan är det de här proportionerna. Fotot nedan är från i höstas när vi rev utbygget men här syns köksfönstret och dörren till den gamla köksingången. Vi har gjort vår tillbyggnad så att den börjar på samma ställe som den gamla gjorde.


Inte riktigt som det ser ut idag men man kan se hur nära dörren och fönstret är varandra och var väggen är placerad.


Idag ser det ut så här, väggen till vårt utbygge passerar väldigt nära fönstret men fönstret har hela tiden varit tänkt att flyttas längre åt höger till sin ursprungliga plats.

Om man tittar på fotot ovan så ska det senare sitta två korspostfönster på kupan där uppe. De är placerade ganska långt ut åt sidorna men symmetriskt. För att det ska se rätt ut tycker jag därför att det fönster som ska sitta under måste sitta symmetriskt i förhållande till dem. Alltså mitt mellan dem och rakt under det fönster som sittter på kupan idag. Om vi sätter fönstret där kan vi inte ha bordet framför fönstret på insidan får då blir det för trångt vid diskbänken och om vi skjuter fönstret så långt som möjligt åt vänster så ser det snett och konstigt ut från usidan. Så vad gör man?

Som om inte detta vore nog att fundera över så vill vi ha en dörr ut från köket. Vi har tänkt att vi ska göra en uteplats här i hörnet mellan huset och utbygget och då vill vi kunna komma dit från köket utan att behöva gå runt halva huset. Vi har funderat på alla lösningar vi har kunnat komma på… vet inte om det finns fler alternativ än dem vi redan tänkt på men det gör det förmodligen. Men nu har vi bestämt oss. Det blir inte bara ett fönster och det blir inte ett fönster och en dörr som det är idag. Det blir bara en dörr. Snickaren som ska göra karmar till alla våra bågar ska även få göra en pardörr till köket. Den ska vara lika bred som fönstret skulle ha varit (strax över en meter) och den ska ha korspost den också precis som fönstren och så långt det går följa samma proportioner som fönstren. Den ska få speglar där nere och naturligtvis inte ha någon fast mittpost. Vi tänker oss att den ska öppnas med spanjolett så man öppnar båda dörrarna på en gång. Annars blir det nog för smalt att passera igenom den. På vintern kommer vi att sätta innerdörrar så det blir inte en kopplad dörr. Vi har en sån pardörr ute i torpet som hör till vår glasveranda som vi tänkt sätta på husets framsida. Jag tror att det kommer bli bra att ha en liknande dörr på baksidan.


Så här ser dörren till glasverandan ut. Likadan tänker vi oss dörren ut från köket fast utan korsspröjsen i de övre små rutorna.

Vi kommer att få ha bordet bredvid men det hade vi fått ha i vilket fall eftersom det annars blir för trångt att stå vid diskbänken samtidigt som någon sitter vid bordet. Jag tycker att vi ska ha ett nätt runt bord men Mats tycker inte om runda bord (vi hade det när vi först flyttade hit, ett som stod här som var stort och klumpigt, och det är därför han är avig) Jag tror att han kommer ändra sig när köket väl är klart för då kommer det passa bättre med ett runt. Det är bara för oss det behöver finnas plats för sen har vi ett matrum som vi kommer använda när vi har gäster.


Det är det här hörnet som vi vill göra uteplats av. En som stämmer bra till huset. Jag tror vi kommer att ångra oss om vi inte gör en plats där vi kan sitta ute och om vi inte gör en dörr ut från köket. Det ska bli en öppen uteplats, inget tak och inga väggar.

Tänk så skönt när vi väl har en uteplats och kan sätta oss ner där och njuta av vad vi har åstadkommit… kanske inte så avlägset som det kan kännas ibland trots allt!

Annonser

6 comments on “Dörr i köket eller inte?

 1. Mamma skriver:

  Vilken tur att ni bestämt er för en dörr. Ett slag trodde jag ni bara skulle ha fönster och gå runt om för att komma ut och DET hade ni ångrat! Det blir snyggt med en pardörr.

 2. Mimmi skriver:

  Bra!
  Man måste ha en utgång från köket, det underlättar så ofantligt när man vill sitta ute och äta på sommaren. Jag tror det kommer att bli vackert också med pardörrarna.

 3. Emma Forsbacka skriver:

  Vilken kalasfin dörr! Det kommer att bli bra, ni hade ångrat er om ni inte hade haft en utgång från köket!

 4. Maria skriver:

  Det där blir superfint. Vi har också tänkt att ha dörrar med innerdörrar på vintern (vår gamla oisolerade pardörr i hallen ska få byta plats) och tänk vad härligt på sommaren, öppna båda dörrarna och känna sommaren i köket när man gör frukost! =)

  Ska bli kul att se era dörrar den! vi har inte bestämt än hur innerdörren ska se ut, det första stället vi pratade med ville göra tjokare ”karmar” runt glas och speglar på nya för han tyckte dom var för veka på originaldörren, det kändes konstigt för det syns ju (eller?), sen hamnade projektet på is för vi tänkte att han kanske har rätt då vår dörr slår sig vid väder, men den har ju uppenbart funkat i 100 år.

 5. TorpSara skriver:

  Klart det ska vara dörr.

 6. […] gott råd: Ta hjälp av en arkitekt! Här kan ni läsa om våra tidigare funderingar kring uteplatsen i hörnet. När jag idag tittar på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s