Så här är köket tänkt att bli.


Nu när köket är beställt och alla små detaljer fixade så ska ni nu få se hur vi tänkt oss det. Inte så lätt att se helheten bara på dessa ritnignar men ett hum får man iallafall.

Planritningen.

En del saker stämmer inte. Som fönstret och dörren ut till exemepel. Det är rätt plats men fel utseende. Längs långsidan där vedspisen och hällen/ugnen ska placeras kommer det bli en arbetsbänk vid sidan om. Den ska se ut som på ritningen nedan. I den delen finns två skåp med dubbelluckor. De är ungefär 60 cm breda och döljer två utdragslådor i varje skåp. Där kommer grytor, plastburkar och bunkar och annat skrymmande att få plats. Alla hushållsmaskiner kommer vi ha i skafferiet. Ovanför varje lucka finns en låda och där kommer bestick och annat att förvaras.


Arbetsdelen

Det är på denna del som vi tänkt oss carraramarmor. Den är 180 cm lång och det är vad arbetsyta vi kommer ha i köket. Det är inte stort men jag vet att det räcker för oss. Ovanför skåpen på väggen kommer vi sätta en eller två konsollhyllor. Bänkskivan kommer ha en 10 cm hög kant mot väggen och bakom den (eller ovanför kanske man ska skriva) kommer vi sätta pärlspont. Vi har bestämt oss för pärlspont som ska gå upp 3/5-delar på väggen och sedan ha en slät mellanbräda och en bröstlist överst. Så som vi gjorde i vår hall i Strömsnäsbruk.


Så här ser de listerna ut.

Så här ska det alltså se ut på den vägg som kylen och frysen byggs in i och den vägg som fönstret är på. Men jag tror nog att det blir att vi sätter pärlspont hela vägen upp på den vägg som är bakom köksinredningen. Det ser nog konstigt ut annars… kanske får vi sätta pärlpont till taket på alla väggarna för att få ihop det. Det är så svårt att visa riktigt hur det ser ut med foton. Jag hoppas att köket kommer upplevas som ljust och trivsamt fast taket är grönt och inredningen således också blir grön. Just därför vill jag gärna ha in tapet där det går för då kan man välja en ljusare bas på den. Bänkskivan är ljus och golvet blir ett grangolv som skuras så det blir ljust. Även den del där vi murar in vedspis och häll/ugn blir vit med kakel i bakkant och puts…eller kaklad hela. Vi får se. Det borde sitta kvadratiska kakel på hela delen tycekr jag för det är tidstypiskt och lättare att hålla rent men Mats är inte så förtjust i det så kanske blir det puts ändå Jag gillar kaklen. Ovanför blir en vit plåtkåpa. Vi håller den vit just för att få lite ljusa ytor. Detta är tanken för tillfället. Om vi upptäcker att det inte alls blir mörkt med allt det gröna… då ändrar vi oss kanske.

Så här som runt vedspisen i torpet skulle jag vilja ha det!

Den andra delen av köket. Den som ska vara under väggskåpen vi ska behålla kommer inte se likadan ut. Där blir det inte mellanrum mellan skåpen utan bara enkel stomme.


Andra delen med vasken blir så här.

Det blir hel rostfri diskbänk på hela ytan och om det är möjligt en vägghängd blandare. Jag har ju hittat ett par stycken vettiga innan och fastnade för den från Tapwell som jag tycker är väldigt fin fast dyr.

Blandaren från tapwell.

Bakom diskbänken blir det kakel. Troligen kvadratiskt fasat eller bara kvadratiskt likadant som vid vedspisen. Det beror på hur vi gör vid den. Vi har funderat på om det går att ha en vägghängd blandare med tanke på väggskåpen. Vi måste sänka dem lite för att få dit taklisten och golvskåpen blir lite högre än de idag som är 85 cm från golvet. Kanske blir det då för trångt att ha en blandare på väggen. Man måste ju få in saker under den och kunna skruva på och av den enkelt.

Annonser

6 comments on “Så här är köket tänkt att bli.

 1. Maria skriver:

  Jag tror det kommer bli jättefint. Vad kul att ni äntligen får bygga köket, det här är ju liksom andra köksplaneringen om man säger, eftersom ni inte hann med den i förra huset.

  Vad kul, jag har sett bilden på er hall några gånger (bla i nån tråd om grön umbra på byggahus) och nu först ser jag att det är två garderobsdörrar där! (väl?) Jag har noterat att listen är skarvad men inte tänkt så mycket på det, men såg först när jag förstorade bilden och skulle kolla bröstlisten att det är en nyckel på var sida på väggen. Det är sånt som är så roligt med gamla hus, ingen bygger så nu för tiden…

  • Sophie skriver:

   Ja det är två dörrar in till kattvindarna på vardera sida. Vi blev själva nöjda med den lösningen och man kunde använda hallen fast dörrarna fanns där. Vi var ju inte där inne speciellt ofta. Vi har två likadana dörrar nu i allrummet på ovanvåningen så jag gissar att det blir nån liknande lösning där senare.

 2. Asta skriver:

  Det blir bra det där tror jag. Lite likt vårt.

  Ett tips kan vara att ovanför dörrarna vid vasken göra några hål så som man gjorde under en period (50-tal???). För att det skulle lufta kring soporna förmodar jag. Så händer det något där också som kan matcha lådan ovanför skåpet till höger.
  Vi har t.ex. gjort tre smala avlånga hål ovanför varje dörr.

  Själv röstar jag som Mats. Vi har en vedspis i varje hus och den ena är det kaklat runt och den andra är där putsat runt. Jag föredrar den som det är putsat runt. Tidstypiskt eller ej. Kan också bero på att jag har svårt för det där kaklet även om jag vet att det var det kaklet man hade. Men det är också det kaklet man ser på varje toalett och såg i varje duschrum när man gick i skolan etc så jag får lite dåliga vibbar av det. Jag var inne på sånt kakel när vi gjorde om köket eftersom det var det som fanns på varje bild. Men mina dåliga vibbar fick bestämma 🙂

 3. Sophie skriver:

  Ja och ert kök är väldigt fint tycker jag! Så tycker du det är lite likt ert blir jag nöjd. 🙂 Vi funderade på en fusklåda ovanför dörrarna vid vasken men tyckte det blev bättre med en slät bräda. Vi får se hur det ser ut när det sitter på plats. Kanske har du rätt.

  Ja jag kan absolut hålla med om att det är lite sunkig känsla över de kaklen. Och jag vill helst ha fasat kvadratiskt bara på väggen bakom och väggen bredvid spisen. Men jag tänker på hur det blir att hålla rent. Vi ska ju laga mat där varje dag och jag tänker att det är lättare att torka av kakel än puts…

 4. Kajsa skriver:

  Mer bänkyta runt diskhon skulle jag se till att få.

  • Sophie skriver:

   tyvärr inget jag kan se till att få. Väggen där diskbänken hamnar är bara 180 cm lång så jag kan inte få in mer bänkyta hur jag än gör. Det finns heller ingen annan väggyta som jag skulle kunna ta istället. Vi kommer inte att göra ingrepp i stommen eller sätta igen/ta upp nya dörrhål så då blir det att utgå från det som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s